Вижте продуктите, които съдържат ГМО
1. Продукти, които съдържат ГМ-компоненти (основно
трансгенни царевица и соя). Те се добавят в хранителните продукти като
структуриращи, подслаждащи, оцветяващи вещества и за повишаване съдържанието на белтъчините.
2. Продукти, преработени от трансгенни суровини (соева
извара, соево мляко, чипсове, царевични снаксове, доматена паста).
3. Трансгенни зеленчуци и плодове, възможно скоро и животни, които се хранят с
ГМ-храна.
Рибофлавин ( витамин В2) – Е101(Riboflavin;
Riboflavin-5-Phosphate Sodium) и E-101A, произведен от ГМ-микроорганизми,
одобрен за продажба в редица страни; добавя се в кашите, безалкохолните
напитки, детското хранене и продуктите за отслабване.
Карамел (Е-150, Plain Caramel) и ксантан (E-415,
XanthanGum), произведени от ГМ-зърна.
Лецитин (E-322, Lecithins), произвежда се от соя.
Лецитинът свързва водата и мазнините в
едно и се използва като млечен компонент в млечните смеси, бисквитите,
шоколада, хляба и пр. Днес той се рекламира широко по телевизиите като полезен
за растежа и умственото развитие на децата. Помнете, че лецитинът е само
свързваща основа като желатина, и нищо
повече. Усилената реклама на лецитина показва, че започва масирана атака срещу
българския потребител, с цел да се манипулира да употребява ГМ-сурогати.
Добавки с висока степен на съдържание на ГМ-компоненти:
E-153 — Vegetable Carbon (растителен въглен);
E-160d — Annatto, Bixin, Norbixin (Аннато, биксин,
норбиксин);
E-161c — Paprika extract, Capsanthin, Capsorubin
(екстракт от чушки, капсантин, капсорубин);
E-308 — Synthetic Gamma-tocopherol;
Е-309 — Synthetic Delta-tocopherol;
Е-471 — Mono- and Diglycerides of Fatty Acids (моно- и
диглицериди на мастните киселини);
E-472a — Acetic Acid Esters of Mono- and Diglycerides of
Fatty Acids (ефири на моно- и
диглицеридите на оцетната и мастните киселини);
E-473 — Sucrose Esters of Fatty Acids (ефири на захарозата
и мастните киселини);
E-475 — Polyglycerol Esters of Fatty Acids (ефири на
полиглицеридите и мастните киселини);
E-476 — Polyglycerol Polyricinoleate (полиглицерин);
E-477 — Propane-1, 2-diol Esters of Fatty Acids
(пропан-1, 2-диолови эфири на мастните киселини);
E-479b — Thermally Oxidized Soya Bean Oil Interacted with
Mono- and Diglycerides of Fatty Acids (термично окислено соево и бобово масло с
моно- и диглицериди на мастните киселини);
E-570 — Fatty Acids (мастни киселини);
Е-951 — Aspartame (аспартам, нутрасуит).
Кратък списък на ГМ–продуктите
Соево масло – използва се в сосовете, пастите, бисквитите
и пържените храни. Необезмаслено соево брашно – използва се като набухвател за
тесто в хлебопекарната промишленост.
Растителни масла,
или растителни мазнини – най-често се съдържат в бисквитите и чипсовете.
Малтодекстрин – вид нишесте, използва се в детското
хранене, готовите супи и десерти.
Ксантан– евтин мастен елемент, извлечено от зърнени
култури нишесте, използва се в нискокачествените супи и в бульоните.
Глюкоза или глюкозен сироп -
използва се като подсладител; съдържа се в напитките, десертите, в
ресторантите fast food.
Декстроза – подобна на глюкозата. Използва се в
бисквитите, чипсовете за постигане на кафяв цвят, за подсладител в енергийните
спортни напитки.
Сироп с повишено съдържание на фруктоза – прилича на
декстрозата, но е по-сладък, използва се в същия набор от продукти.
Евтините салами и кренвирши – 4-5 лв. за килограм.
Соевото брашно се използва широко при производството на
кайма, хамбургери, пълнежи.
Продукти, в които ГМО по принцип не се съдържат:
- повечето плодове и зеленчуци: дини, пъпеши, домати,
грозде, праскови, сливи, ягоди (с изключение на картофите, царевицата, в редки
случаи – цвеклото);
- натуралните сокове;
- водата;
- натуралното кисело и прясно мляко и млечните продукти
от тях.
Какво съдържат саламите и кренвиршите
- Текстурирания соев белтък Profam 974, Arcon F, S, T или
TVP 165-114;
- Усилващия
“месния” вкус натриев глутамат,
Е-621;
- За увеличаване на теглото на готовата продукция се използват полизахаридите – карагинан
NBF-270,GPI200 (Carrageenan and its Salts, Е-407); за създаването на зрителна
“месна” илюзия – стабилизатори на цвета
като Sodium Erythorbate, Е-316;
- За по-наситен “месен” оттенък – Diphosphate
tetrasodium, Е-450.
“Традиционните”
консерванти, антиоксиданти и емулгатори според производителите на храни са полезен и ценен хранителен продукт.
Когато купувате натурално месо, се убедете, че наистина
купувате месо, а не продукт от генномодифицирана соя.
През януари1994 г. Белият дом (САЩ) публикува отчет за
първия генетично променен хормон (BST) и неговото използване. ЕС не го прие и
обяви седемгодишен мораториум за използването на BST до 2002 г. Забраната в ЕС за
американското говеждо месо, което съдържа хормоните на растежа и
антибиотици, доведе до скандал в
Световната търговска организация. Организацията обяви, че забраната на месото с
високо съдържание на хормони е нарушение на правилата за свободната търговия.
Помнете, че американското говеждо месо, което се използва широко за приготвянето на
хамбургерите в МакДоналдс, може да застраши здравето ви.