сряда, 14 август 2013 г.

Актуално!

Провадия е в стрес от вчерашното земетресение

Друсна много яко, всичко се завъртя пред очите ми. Това разказа леля Елена от село Детелина,
което е само на половин километър от епицентъра на вчерашното земетресение. Точно в 9,14 часа трусът от 3,5 по Рихтер удари хората в 3 общини - Долни Чифлик, Девня и Провадия. Залюляването се усети и по високите етажи на сградите във Варна, но паника в морската столица нямаше. Паднали мазилки и напукани стени са установени веднага след стихията, обяснява за "Стандарт" кметът на Провадия Филчо Филев.
Поизплашени, по-голяма част от неговите служители напуснали сградата на общината. Съграждани зачервили телефона му, за да питат в сеизмологичната станция в района на "Провадсол" дали ще има вторичен трус. Много сериозно се усети да се люлее земята, продължи поне 6-7 секунди, каза кметът. До момента му докладвали за напукани стени в едно училище и забавачка.
"Разпоредил съм на всички институции, детски градини и училища да направят оглед на сградите, след което да ме информират за състоянието им", коментира още Филев. Той добави, че граждани се обаждат, за да обявят, че имат цепнатини по къщите и паднали мазилки. Комисия ще огледа пострадалите имоти до края на седмицата. Най-силно земетресението е било усетено в селата Житница и Манастир. Много от жителите на Провадия са се обадили, за да питат дали трусът е свързан с добива от солното находище. Напукани стени има и в детската градина и общински сгради в Девня, каза кметът на града Атанас Кузев.
В района на Провадия земетресенията не са рядкост. На 7 октомври 2010 г. градът бе разтресен от 4,4 по Рихтер.
Три часа преди земетресението във Варненско лек трус разклати пак Перник. Земята се раздвижи там в 6,07 часа за около 2 секунди. Повечето от хората в епицентъра обаче не са усетели стихията.