петък, 9 август 2013 г.

Актуално!

US сайтове за ел.поща се самозатвориха в подкрепа на Сноудън

ФБР атакували сайтовете, за да се доберат до пощата на ексшпиона

Два американски сайта за електронна поща хлопнаха кепенци в знак на подкрепа за
кибершпионина беглец Едуард Сноудън, съобщи Би Би Си.
Първи за решението да закрие бизнеса си съобщи собственикът на сайта "Лавабит" за криптирани съобщения Лейдър Левисън. "Принуден бях да направя труден избор - да стана съучастник в престъпление срещу американския народ или да изоставя постигнатото от мен с 10 години тежък труд", заяви той. Но отказа да уточни причината, тъй като законът не му позволявал.
По непотвърдени данни "Лавабит", който се определяше като една от най-защитените имейл услуги в света заради асиметричното криптиране на данните на клиентите, през последните 6 седмици е станала обект на атаки от Агенцията за национална сигурност (НСА) и ФБР. Те искали достъп до пощенския адрес на Сноудън, след като разбрали, че го е използвал по време на 5-седмичния си престой на московското летище "Шереметиево".
"Горещо препоръчвам на всички да не поверяват личните си данни и документи на която и да било фирма, физически свързана със САЩ", заключи Левисън.
Компанията "Сайлънт съркъл", която също се хвалеше с добре защитени комуникации на клиентите си, също обяви, че спира имейл услугата си "Сайлънт мейл" по "технически и политически" причини. Защото не било възможно тя да бъде защитена от правителствени шпиони.
"Сайлънт съркъл" оставя обаче действащи програмите си за текстова и гласова комуникация в реално време.
Водещите имейл провайдъри в САЩ - "Гугъл", "Яху" и "Майкрософт", са завели дела, за да получат разрешение от властите да обявят кои техни клиенти са следени от НСА.