неделя, 8 септември 2013 г.

Актуално!

Митрополит Гавриил: Хората, живеещи като мижитурки, не оставят нищо след себе си

"Хора, които живеят като мижитурки, си отиват и нищо след тях не остава", това заяви ловчанският митрополит Гавриил, който отслужи водосвет във възстановяващия се манастир "Света Богородица Ястреб". Там от най-малко 400 години не е имало служба, съобщава БТА.
В мероприятието участва и хорът към  катедралния храм "Света Троица" в Ловеч "Евстати Павлов".
 Десетки хора бяха дошли да се помолят и да запалят свещ в местността "Сливешки ливади" край Ловеч, където вече е имало манастир, но е бил опожарен от турците.
 Дядо Владика се обърна към присъстващите като ги поздрави с днешния празник - Рождество на Пресвета Богородица. Той каза още, че идва от манастира в село Врачеш, където има 11 сестри. По думите му това е истински манастир, каквито трябва да бъдат всички. "В наше време имаме нужда от истински примери. Знаем, че възраждането на дадено общество много пъти в православните страни е ставало след появяването на някой светец, който е изучил свои ученици и те са тръгнали сред народа и така е
 станало духовно възраждане", допълни Ловчанският митрополит.
Aко имаме истински примери и виждаме такива хора, които действително са се отрекли от всякакъв егоизъм и лично благополучие в името на доброто на другите, тогава ще има и повече такива хора, които ще тръгват по пътя на саможертвата в името на любовта към Бога и към хората.