събота, 21 септември 2013 г.

Разкрития!

Вижте докога ще има живот на Земята

Последните следи от живот на Земята ще изчезнат приблизително след 1,75 милиарда години в резултат на пълното изпарение на течната вода от нейната повърхност.Това налага строги времеви рамки за възможната поява на разумен живот на други планети, се казва в статия в сп. "Астробайолоджи" (Astrobiology).
"Подобни изследвания ни позволяват да оценим шансовете за развиване на живот на други планети.
Разбира се, еволюцията в голяма степен зависи от случайността, но ние знаем, че за появата на човека е било необходимо около 75% от времето на съществуване на живота на Земята. Напълно вероятно е всичко това да се повтори и на екзопланетите", заяви Андрю Рашби от университета на Източна Англия в Норуик, Великобритания.
Рашби и неговите колеги са изчислили времето за изчезване на живота на Земята и са оценили шансовете за появата му на седем известни екзопланети в "зоната на живота", като са съставили компютърен модел на планетни системи. Отчетено е било как се променят свойствата на звездата при стареенето й. Оценена е била вероятността от съществуване на живот на планети в различно време.
Моделирането е показало, че животът на Земята ще просъществува още около 1,75 милиарда години, което представлява около една четвърт от общото време на нейното съществуване на нашата планета. Приблизително за това време Слънцето ще започне да нагрява толкова силно Земята, че водата на планетата ни ще се изпари.
Учените подчертават, че хората и другите многоклетъчни живи същества ще изчезнат много по-рано, а към края на периода на Земята ще се срещат само много устойчиви микроорганизми.
Аналогични изчисления за Марс и за екзопланетите са показали, че размерите на звездата са главен фактор за "продължителността на живота" на тях. Например подобна на Слънцето звезда ще ограничи времето на съществуване на живот на планетата Kepler-22b на 4,3-6,1 милиарда години, а не особено голямо червено джудже ще направи обитаема суперземята Gliese 581d за 45-55 милиарда години.
Учените предлагат да се отчита този факт при търсенето на "двойници" на Земята с помощта на орбитални и наземни телескопи.