понеделник, 30 септември 2013 г.

Актуално!

Кадиев (БСП): Кабинетът е математически зависим от "Атака", да си кажат ще го подкрепят ли

Кабинетът е зависим от "Атака“ и ако парламентът продължава да не работи, по-добре да има нови избори, въпреки че влизането в спирала от вотове не е полезна. Такава теза изказа в понеделник народният представител от БСП Георги Кадиев.

В ефира на бТВ сциалистът попита ако Народното събрание продължи да не работи, какъв е смисълът от него.

Макар че няколко пъти Кадиев заяви, че вариантът "спирала от избори” не е подходящ за България, той призна, че от "демонстрации” не се върши работа и е време националистите "да седнат и да кажат” подкрепят ли това правителството или не. Призна още, че кабинетът е математически зависим от три партии – БСП, ДПС и "Атака”.

По въпроса със спорните назначения на високи постове в държавата Кадиев отново призова за поемане на лична отговорност. В конкретния случай с Делян Пеевски такава според него трябва да дойде от "двамата политически лидери (Станишев и Местан – бел. ред.), които, както чувам, са направили предложението”. Депутатът отново спомена, че не е подкрепил назначението в пленарна зала, тъй като "не е чувал Делян Пеевски да е експерт по контрабанда”.

В тази връзка той обяви, че лансираната формулировка "политико-експерно” правителство едва ли ще е успешна, тъй като "амалгамата от двете е много трудна”. По думите му при експертните кабинети е много лесно да се размие отговорността.

Твърдението на Татяна Дончева от миналата седмица, че БСП и ДПС са обвързани с корпоративен интерес Кадиев коментира: "Като партии не са. Ако има олигархични кръгове, това са определени хора, не са целите партии. Най-жалкото ще бъде, ако корпорациите си купят партии”. Депутатът обаче отказа да назове конкретни "обвързани” имена, тъй като не е сигурен и му е омръзнало да го съдят.

Все пак, въпреки критиките си към собствената си партия, Кадиев посочи, че виновни за липсата на кворум от миналата седмица на първо място са ГЕРБ, а на второ Атака.

Като единствени отговори за липсата на заседания пък народният представител от групата на Волен Сидеров – Венцислав Лаков, посочи само партията на Борисов.

В ефира на бТВ националистът обясни и причините за пътешествието на националистите до Брюксел, което стана причина ГЕРБ да откажат да се регистрират в парламента миналата седмица и да няма пленарни заседания.

Атака се срещали с австрийски националисти, но не помнят имената им

Прословутото посещение на 19 народни представители от "Атака“ в Брюксел било във връзка със среща на Сидеров с австрийските националисти. Лаков обаче не можа да си спомни нито едно име на "партньорите“, с които българските депутати са се срещали.

За сметка на това обаче той и още един народен представител от "Атака” в понеделник отново летят за белгийската столица. Той увери, че това няма по никакъв начин да попречи на парламентарния кворум. А от думите му не стана ясно защо ще е поредното посещение.

За злощастното първо пътуване на националистите Лаков разказа, че групата отишла, "за да представи позицията си относно нападките на ЕНП”, но от партията се "заключили като мишки”. "Нужно беше да идем, това е ясен знак, че не може европейска партия да се намесва във вътрешните ни работи”, заяви Лаков. Той допълни, че от "Атака” имали уговорка да се срещнат с представители на ЕНП.

В ефира на бТВ се включи Андрей Ковачев от ЕНП, който заяви, че няма такава уговорка и от партията му "няма какво да говорят с "Атака”. Лаков на свой ред не можа да уточни с кого точно е била уговорката, поясни само, че сътрудници на ръководството на ЕНП са влезли в контакт със сътрудници на "Атака”.

Ковачев пък каза, че не само ЕНП не желае да разговаря с националистите. Левицата и либералите също нямали намерение да разговарят с Волен Сидеров и хората му.

"Изпълнихме целта си – да информираме ЕНП за какво се борим”, обобщи Лаков. Той призна, че изхарчените от партията му пари в Брюксел, са от субсидията, тоест от данъкоплатеца.

"Не искаме да допуснем вмешателство от външни сили”, оправда пътуването Лаков. Освен това добави, че за липсата на кворум в НС отговорност носи ГЕРБ.