петък, 27 септември 2013 г.

Актуално!

Оставката на Орешарски - Ко? Не!

Премиерът Пламен Орешарски няма да подава оставка. Това съобщиха за БНР от Пресслужбата на правителството. Повод за това изявление стана новината , че в социалната мрежа Фейсбук текат съобщения за оставка на правителството. Вълна от слухове и неофициални сведения за оставката на премиера Пламен Орешарски и цялото правителство заля в петък социалната мрежа Фейсбук.

Информация за овакантяването на поста на "Дондуков" 1 се появи още в ранния следобед в някои сайтове, като на места се уточняваше, че става въпрос за организирана кампания, целяща да използва методите на дезинформация, характерни за управляващите.

Точно в 16.00 часа потребители на Фейсбук масово започнаха да съобщават за оставката на кабинета "Орешарски", сочейки различни причини за решението – здравословни проблеми, трите провалени заседания на парламента, скандалната кадрова политика на правителството и други.
Тук можете да прочетете пълния текст на писмото, с което протестиращите организират акцията в социалните мрежи "Орешарски подаде оставка":

"С няколко приятели от протестите организираме една акция днес и ще се радвам, ако можеш да се включиш. Идеята е да съберем 200-300 души (хора с широка мрежа от ФБ приятели), които едновременно да напишат ФБ статуси, че правителството на Пламен Орешарски е подало оставка. Примерно: "Пламен Орешарски току-що подаде оставка" или "Чух, че Орешарски е подал оставка" или "Правителството падна!" Хубаво е текстовете да са различни, за да не се разбере лесно, че това е предварително подготвено събитие.

Идеята е да създадем чрез масирана ФБ кампания гореща новина и да направим това, което властта отказва да направи вече толкова време. Защото езикът не само отразява реалността, но и я създава. Ако правителството непрекъснато тиражира лъжи в опит да ги превърне в истина (по Гьобелс), ние можем да хвърляме техните камъни по техните глави.

Въпросът е: ще успеем ли да накараме медиите да глътнат стръвта? Можем ли да създадем фалшива медийна новина, която поне са няколко часа да се превърне в реалност? Ясно ми е, че подобна акция едва ли може да промени радикално ситуацията, но поне ще бъде още един неприятен трън за властта, като най-малкото ще побърка от работа ПР-ите на Орешарски. Така ще обърнем ситуацията в наша полза: вместо ние да искаме оставка, правителството ще трябва да се оправдава, че не е подавало оставка.

За разлика от други подобни акции (например прословутото предаване на Ку-ку за АЕЦ Козлодуй), няма да ползваме официална медия, а Фейсбук, т.е. социална мрежа/ лично пространство, което съответно не попада под медийното законодателство. Също така с този статус не призоваваме към насилие или омраза. Нито пък пускаме фалшив сигнал за тревога. Както каза един мой приятел, „Оставка на правителството - това не е тревога". Просто вирусно споделяме един "слух".

Акцията е насрочена за този петък (27/09/2013) точно в 16:00. Място: Фейсбук. Ще помоля информацията от това съобщение да остане конфиденциална и да не се споделя във ФБ групи (само от уста на уста с проверени хора), за да запазим елемента на изненада."