вторник, 10 септември 2013 г.

Разкрития!

Wikileaks разкри шпионския софтуер на България за подслушване

Wikileaks разкри с кои компании България има договори и бизнес отношения и начина, по който се осъществява тотално следене на телефонния и интернет трафик

В проекта Spy Files Wikileaks публикува 249 секретни документа за конкретни държави, а не за цели региони. В тях фигурира и България. Масовото подслушване е цяла нова индустрия, от която всички държави се възползват не зависимо дали става дума за САЩ или за България. Така, когато Муамар Кадафи беше свален от власт бяха открити подземия, в които френски и други Западни компании бяха предоставили обурудване и шпионски софтуер на диктатора. Същите системи се използват и у нас.

Не е изненада: Държавата е клиент на фирми за масово наблюдение на телефони и интернет.

Тези фирми са Dreamlab  и Gamma International, чийто софтуер FinSpy България използва още отпреди 2011г. Той има различни версии: класическа, мобилна, уеб базирана, за флашка и др.

Другия шпионски софтуер, който българската държава използва е Trovicor – специализиран и даващ възможност за пълно следене на телефонния и интернет трафика у нас, разкриват публикуваните в Уикилийкс документи.

България се появява в документите до Чили и Швейцария в подписан през 2011г. договор между Dreamlab и Gamma International, в който те си разпределят пазарите за продажба на шпионски софтуер:

ТЕЗИ ФИРМИ НЕ ПРОДАВАТ СОФТУЕРА СИ НА ЧАСТНИ ЛИЦА ИЛИ ФИРМИ, КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЕДИНСТВЕНИЯ КЛИЕНТ НА ТЕХНИТЕ УСЛУГИ И ПРОДУКТИ МОЖЕ ДА Е САМО И ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО.

Уикилийкс разкрива и технологията за следене и заразяването с FinSpy на нечий компютър. Dreamlab следи и филтрира трафика на дадения интернет потребител, посредством своите сървъри, които трябва да са инсталирани и на интернет-провайдъра Ви. В момента, в който компютърът на следеното лице изпрати запитване за обновление на някоя класическа програма (iTunes, Firefox, Flash), пакетът с обновлението се подменя с инфектиран такъв. След като инфектира компютъра FinSpy следи и изпраща на контролен сървър информацията за всички действия на потребителя в Мрежата. FinSpy е способен да записва глас и видео като пуска дискретно уебкамерата. Същото е възможно и на инфектирани смартфони от различни марки.

Хакери от Уикилийкс успяват да проследят бизнес-визитите на търговските представители на шпионските компании, хаквайки техните смартфони. Визитите са документирани и от документите става ясно, че представителя на фирмата Trovicor (бивша фирма на Сименс и на Нокия) е бил у нас от 25 до 27 февруари – малко преди правителството на ГЕРБ да подаде оставка. Trovicor е продавала софтуер и на Иран и Бахрейн, които са използвали софтуера им, за да преследват определени лица.

Докато България се управляваше от служебното правителство на Марин Райков службите инсталират оборудване за мониторинг при няколко големи български доставчика на мобилна телефония и интернет, което може да бъде активирано “на повикване”. С такава техника инсталирана при големите провайдъри като Мобилтел, Виваком, Евроком, Нетера и Булсатком е възможно да се “покрият” до 75% от потребителите в България

 Английската фирма Gamma International, която си сътрудничи както с Dreamlab, така и с Trovicor пък е доставчик на така наречените “кечъри” – бусове с екипировка за прихващане на мобилна телефония, по-известни в България като “цецомобили”.