вторник, 10 септември 2013 г.

Екстра Смех!

Пак станаха за смях! Образователната министърка - търси учители по сирийски език!

Просветното министерство реагира светкавично след рязкото увеличаване на сирийските
бежанци в страната, като обяви, че търси учители, които да преподават на децата сирийски език, за да не изостават с уроците.
"В момента във всички дирекции текат проучвания относно броя на децата, възрастовите групи и техните потребности. И тъй като знаете, че сирийският език е майчин език за тях, издирваме сред бежанците и учители, защото нашите учители биха се справили, но само с преводач. Надявам се, че ще се отзоват бежанци - сирийски учители, които да учат децата. А в съответните общини РИО осигуряват, не казвам цели сгради, помещения можем да намерим за класни стаи на тези деца", коментира проф. Анелия Клисарова - министър на образованието и науката.
Прекрасна идея на министър Клисарова. Проблемът е само, че сирийският не е родният език на сирийските деца - техният роден език е арабският, така както е немският на австрийските.
Сирийският език, наричан понякога в църковните текстове и известен още като сирски език, е мъртъв книжовен език още от IX век. В съвременната страна Сирия той отдавна е изместен от официалния арабски език.