понеделник, 23 септември 2013 г.

Мозайка!

Нацепиха роял за подпалки, варят компоти с тях! Видео

Филм, показващ изнасянето от Детския и младежки център в Димитровград на роял, нацепен за подпалки, разбуни от снощи духовете във фейсбук.
„Поне аз за пръв път виждам такова нещо. Роял на двадесетина години, което за такъв инструмент не е много, да се разчупи и една част, включително клавишите, отива за варене на компоти", коментира маестро Борис Вълканов, почетен гражданин на Димитровград. Втрещени били и музиканти от Духовия оркестър, които се въртели край печалните отломки.
„Ще си направя масичка", чува се да казва един от разглобилите го работници, докато товари в частен автомобил полиран плот. Огледът на клавишния механизъм пък показва, че той е малко използван. „Събирахме се на репетиция, а стана като погребение, все едно - на рояла", звучат за финал думите на маестро Вълканов.
Инструментът е „Блютнер", на какъвто са свирили Брамс, Малер, Барток, Дебюси, Вагнер, Щраус, Шостакович, Рахманинов, императорите Вилхелм I и Франц Йосиф, „Бийтълс", Стинг и други, показват началните надписи на филма. Роял от тази марка в недобро състояние в момента струва 7 - 8 хил. лв., а запазен, но втора употреба - около 15 хил.
Историята на разбития роял е кратка, но клавишите са натискали мнозина известни пианисти, гостували в града. Инструментът е бил част от не едно и две градски събития. „Спомням си, преди години за първи път на него свири професорка в Пленарната зала", споделя във филмчето музикант от оркестъра. Станал излишен преди двадесетина години, той отива в Детския и младежки център, тогава Детски комплекс.
„Тогавашният директор на комплекса решава, че може да се оправи и го взема. Оказало се
невъзможно - имал специфичен дефект и, ако е нужен такъв инструмент, по-добре да купим нов", коментира по телефона сегашният шеф на Детския и младежки център - Димитровград Христина Ташева. Според нея невъзможно било вече и да се изнесе роялът заради направени вътрешно преустройство и преграждания в центъра. След направен ремонт на залата за танци, където стоял инструментът, се наложило да бъде изнесен в коридора.
„От 12 години съм в тази зала и никога не сме ползвали рояла. Не е отварян откакто съм там. Не ми е пречел, но не е вършил и работа, затова преди десетина дни го преместих в коридора - да го вземат духовият оркестър или други, но когото трябва", категоричен е ръководителят на Денс клуб „Галаксико" Тихомир Митев, в чиято репетиционна зала доскоро е стоял инструментът.
Новото място обаче се струва опасно на Ташева, тъй като, след откриването на учебната година по коридора вече се движат много деца. „Можеше да стане злополука, имаше риск, затова реших, че най-добре е да бъде разглобен и изнесен. Така и направихме", обяснява тя. И добавя, че за нея това било най-правилното решение. „Казвам го без грам угризение - това беше една непотребна вещ, която трябваше да се премахне", категорична е директорката. На въпрос консултирала ли е решението си със зам.-кмета Светослав Стойков или ресорен отговорник в общината, Христина Ташева обясни, че не било нужно. Роялът не бил зачислен на Детския и младежки център и стоял в него над 20 години там, без какъвто и да било документ. Същото потвърди и Тихомир Митев.
„Не мога да коментирам в момента. Не съм гледал филма, не съм и в града. За това, че има проблем разбрах от г-ца Ташева по телефона", обясни зам.-кметът Светослав Стойков.
Финалният надпис на филма е взет от виц за Чапай и Петка: „Краят на културата е в дъното на коридора".