петък, 13 септември 2013 г.

Разкрития!

Цветан Василев  се опитва да цензурира "Дойче веле" и "Ню Йорк таймс"

Небивал скандал на европейския медиен пазар забърка олигархът Цветан Василев, заедно с
пиарите си – този път той се опитва да уволни журналисти от световноизвестна медия.
Понижение грози ръководителят на българската редакция на германското радио "Дойче веле" (Deutsche Welle) Александър Андреев заради писмо на Корпоративна търговска банка (КТБ) на Василев.
В последните дни в сектора се коментира, че журналистите Иван Бедров и Еми Барух вече няма да са коментатори за сайта на “Дойче веле“.
Същото остро писмо КТБ изпратило и до "Ню Йорк таймс". Текст от цели 37 страници, писан вероятно от екип юристи, назидава американската редакция за неправилно отразяване на политическия живот у нас чрез кореспонденции за протестите в София
Потърсени за коментар, Барух и Андреев отказват да говорят по темата, но по неофициална информация проблемът е възникнал заради изпратено в Deutsche Welle писмо от КТБ с мажоритарен собственик и председател на борда на директорите Цветан Василев, срещу когото те всекидневно участват в протестите #ДАНСWithMe.
В писмото на КТБ обаче традиционно „по-пиарски“ се твърди, че „определени текстове, публикувани в сайта на българската секция, са в нарушение на професионалните стандарти на медиата и в тях има неверни твърдения и тенденциозни коментари, уронващи доброто име на Корпоративна търговска банка“.
Източниците от Дойче веле потвърдиха, че “действително има писмо, но не уточниха от чие име е и какъв е характерът му”.
Пред "Капитал" говорителят от централата на радиото Йоханес Хофман заявява, че в Deutsche Welle  е получено от България подробно писмо по повод отразяването на новините на български език.
“В момента проверяваме повдигнатите в писмото въпроси. По този повод ще бъде изслушан и отговорният ръководител на редакцията Александър Андреев", каза Йоханес Хофман.
Той уточни, че Александър Андреев в момента е в отпуск и се връща следващата седмица, като допълни, "и дума не може да става за понижаване".
Йоханес Хофман обясни, че по-подробни отговори на въпросите щял да даде следващата седмица, а именно - от кого е изпратено писмото и какви са основните възражения в него, както и какви ще са последствията за медиата и за българската секция.