петък, 6 септември 2013 г.

Актуално!

US-експерти: Обама пред провал – няма стратегия за Сирия

Фактът, че Турция, най-сериозния стратегически съюзник на САЩ в Близкия Изток, подкрепя
Ал Кайда е огромен стратегически провал
САЩ нямат стратегия за Сирия. Това заключиха експерти от института „Брукингс ” във Вашингтон в дискусия за възможното нанасяне на военен удар срещу режима в Дамаск.

Според Майкъл Дорън, бивш старши директор за Близкия изток в Съвета за национална сигурност и заместник помощник секретар на отбраната, Барак Обама не е формулирал американските интереси в Сирия. По думите му преди две години американският президент  е имал възможност да изгради коалиция от партньори и да подпомогне Свободната сирийска армия. Такава коалиция трябва да се създаде сега, посочи Дорън, като подчерта, че за да стане това американският президент трябва да предприеме военен удар в Сирия, дори без съгласието на Конгреса.

„Целта на такова действие не е просто военен ефект на бойното поле, а да покажем, че стоим зад съюзниците си, за да можем да ги координираме. Част от проблема в Сирия е не само какво правят враговете ни, но и какво правят съюзниците ни. Турция иска да свали Башар ал Асад и си затваря очите пред факта, че чуждестранни джихадисти преминават през територията й. Оказва се, че един от най-близките ни съюзници в Близкия Изток и страна-членка на НАТО подкрепя Ал Каида в Сирия”, обясни Майкъл Дорън и добави, че това е огромен стратегически провал.

Той изтъкна, че гражданската война в Сирия вече е война за определяне на реда в региона. Иран, Сирия и Хизбулла воюват срещу Саудитска Арабия и съюзниците й, обясни експертът и допълни, че сраженията на бойното поле са много по-сложни и в тях участват и кюрдите и Ал Каида. „Иран и Русия разбират, че това е борба за реда в региона и се опитват да насочат събитията в свой интерес. САЩ гледат отстрани, а трябва да правят същото. Трябва да си изясним как искаме да изглежда Близкия изток в следващите десетилетия, за да са защитени нашите интереси”, подчерта Дорън.

Действията на руския президент Владимир Путин целят предотвратяване на военна намеса, тъй като според него САЩ могат да влошат ситуацията в Сирия и да създадат още една сериозна бъркотия в региона. Това заяви Фиона Хил, директор на Центъра за САЩ и Европа в Брукингс. По думите й Путин би предпочел Башар ал Асад да остане на власт и да упражнява някакъв контрол, пред пълен хаос, какъвто смята, че вижда в Ирак, Афганистан и Либия.

„В това отношение той е на едно мнение с част от членовете на Конгреса на САЩ. Руската политика в Близкия изток е погрешно разбрана в момента. Това не е студената война. Русия не сътрудничи само с Иран. Израел е голям партньор на Русия. Иранска или инспирирана от Хизбулла атака на Иран срещу Израел би била катастрофа за руската политика. Путин желае да запази сегашното положение в Близкия изток. Той се опасява от навлизането на екстремисти в Русия, особено преди Олимпийскиите игри, след милиардите вложени в Сочи”, коментира Фиона Хил.

Не очаквам реакции на Хизбулла извън Сирия, посочи Джереми Шапиро, гостуващ сътрудник в Брукингс и бивш съветник на държавния секретар по Близкия изток. Възможно е да извършат зверства в самата Сирия и да предизвикат нови бежански вълни. Външната намеса в една гражданска война я прави по-кървава”, подчерта Шапиро.

За две години и половина размириците в Сирия се превърнаха в ужасна междуобщностна война, заяви Брус Райдъл, сътрудник в института Брукингс, дългогодишен служител на Централната разузнавателна агенция (ЦРУ). Той добави, че това, което е започнало като „арабска пролет” е прераснало във война на алауитското и християнското малцинства срещу мнозинството на сунитите, а кюрдите са още един участник.

Райдъл посочи, че сунитите, представляващи сирийската опозиция са много разединени. Той цитира данни на военното разузнаване, според които сред опозицията могат да бъдат идентифицирани 1200 различни групи. „В началото Ал Каида я нямаше, сега присъства силно, използвайки базите си в Ирак. Има две значими разклонения на Ал Каида в Сирия - „Фронтът Ан Нусра” и групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, които се превръщат в едни от най-силните и жизнени групи. Ако САЩ влезе на бойното поле в Сирия, няма начин да не помогне на Ал Каида. Не трябва да имаме илюзии. Трябва да има дългосрочна стратегия, която включва този риск и справянето с него, за да се предприемат действия”, изтъкна Райдъл.

По думите му Ал Каида е на кръстопът. Цялата й философия, че агресивният джихад е разрешение на проблемите на Близкия изток беше разклатена от „арабската пролет”, обясни Брус Райдъл и подчерта, че две години и половина по-късно Ал Каида е в позицията да заяви, че е била права. Какво ще направи настоящият американски президент спрямо Ал Каида сега, не само в Сирия, но и в целия регион, ще определи развитието и значимостта на терористичната организация за десетилетие напред. Ситуацията е повратна не само за Сирия, но и за целия регион, изтъкна Райдъл.