сряда, 25 септември 2013 г.

Актуално!

Шефът на американските шпиони защитава "благородното подслушване"

Шефът на американската Агенция за национална сигурност /АНС/ ген. Кийт Алекзандър защити американската програма за тотално подслушване на световните комуникации като част от "благородната мисия за защита на нацията", предаде АФП. Той коментира станалите обществено достояние детайли за действията на американските рицари на плаща и кинжала като "търсене на сензация".
 "Бъдещето на тази страна зависи от нашата способност да се защитаваме срещу кибер атаки и терористични заплахи, за което се нуждаем от необходими инструменти", подчерта ген. Алекзандър на форум за киберсигурността във Вашингтон. Именно АНС ръководи и осъществява – и до ден днешен – програмата PRISM, както и други подобни, за чието съществуване световната общественост узна през последните месеци благодарение на Едуард Сноудън.

Шефът на АНС отчете, че на територията на САЩ след 11 септември 2011 г. терористичните атаки са извънредно редки, но не така стояло положението в други части на света. "И това не е случайно. То е резултат от много усилена работа. 22-ма криптолози загубиха живота си в Ирак и Афганистан. Те са героите, а не тези, които стоят зад изтеклата в медиите информация", каза генералът.

Той обясни от трибуната на форума, че медиите създавали невярна представа за дейността на американските шпиони: "Това, което беше изведено на първо място в голяма част от публикуваните информации беше, че ние подслушваме разговорите ви, четем вашите имейли... Това не е вярно... Знаем си работата и тя е да защитаваме тази страна. А това е една благородна мисия".

Шефът на АНС не пропусна да припомни, че 50 терористични акта по света са били предотвратени благодарение на програмите, които бяха подложени на сериозна и основателна критика от близки съюзници на Вашингтон, обхващащи широк кръг страни - от Бразилия до Германия.

По отношение на Сноудън, когото Алекзандър не спомена по име , а само като "човека, от когото е изтекла информация", шефът на АНС каза: "Вярвахме му, той предаде доверието ни. Това повече няма да се случи. И това не го прави герой".