понеделник, 23 септември 2013 г.

Актуално!

Меркел си търси партньор

Христиандемократите на канцлера Ангела Меркел исторически спечелиха за трети път избори за Бундестаг в Германия. Те обаче нямат абсолютно мнозинство, защото ще имат 311 депутати в 630-членния парламент.

Ангела Меркел обаче ще трябва да търси нов коалиционен партньор – Свободните демократи остават за първи път от 1949 г. извън Бундестага. Социалдемократическата партия също преживява тежки дни след като отчете втори лош резултат за последните години. За по-добро представяне не помогна и издигането на Пеер Щайнбрюк за канцлер. Социалдемократическата партия ще има 192 места. Трети се нареждат бившите комунисти от ГДР с 64, а четвърти са Зелените с 63.

Пеер Щайнбрюк отказа минути след обявяването на изборните резултати да прави трипартийна коалиция в ляво, заради пъстротата в програмите на партиите.

Антиевропейската партия Алтернатива за Германия и Пиратската партия останаха извън парламента.

59-годишната Ангела Меркел ще бъде канцлер за трети пореден мандат. Тя обаче ще бъде изправена пред трудни преговори за формиране на коалиционно правителство. Очаква се те да продължат няколко седмици, но големи сътресения не се очакват, коментират германските медии.