вторник, 10 септември 2013 г.

Разкрития!

Белгийски заложник твърди, че е свидетел кой стои зад химическата атака в Сирия

Писателят Пиер Пичинин заяви, че е негов морален дълг да съобщи тази информация

Белгийският учен и писател Пиер Пичинин да Прата, който вчера бе освободен от 6-месечен плен в Сирия, заяви пред телевизия RTL, че газовата атака край Дамаск от 21 август е организирана от ислямистки бунтовници.

„Имах случай да чуя разговор между бойците за подготовка на газова атака с цел да бъде провокирано чуждестранно нахлуване в страната. Мой морален дълг е да съобщя за това“, заявява Пичинин. Особена тежест на думите му придава фактът, че винаги досега той се е изказвал в подкрепа на сирийската опозиция.

Като преподавател в лицей в белгийския град Филипвил Пичинин в последните години се занимава с изучаване на протестните движения в арабските държави и прекарва отпуските си в Либия, Йемен и Сирия. От началото на военния конфликт в Сирия той е посещавал страната седем пъти и два пъти е отвличан.

Първия път бунтовниците от антиправителствените сили го вземат за заложник през май 2012 г., но след няколко дни изтезания и побои става ясно, че не могат да получат откуп за скромния преподавател и той е освободен. Втория път той е похитен по време на великденската си ваканция в Сирия през април. Вчера той бе пуснат заедно с друг пленник – италианския журналист от в. „Ла Стампа“ Доменико Куирико, като и за двамата, според някои медии, сирийските опозиционни бойци са получили откуп.

От белгийското Министерство на външните работи обаче твърдят, че не са плащали откуп. „Не е в нашите принципи да преговаряме за изплащане на откуп“, заявява белгийският външен министър Дидие Рейндрес, цитиран от „Интерфакс“.