понеделник, 2 септември 2013 г.

Скандално!

САЩ са знаели за химическата атака в Сирия 3 дни преди да се случи и не предупредили

Британска фирма продала на Сирия химикали за убийствения зарин

На пресконференция президентът на САЩ Барак Обама обяви за наличието на „неопровержими доказателства“ относно това, че режимът на сирийския президент Башар Асад е извършил химическата атака срещу бунтовниците в предградията на Дамаск на 21 август. Но това, което той не спомена, бе, че администрацията му е знаела за атаката три дни преди тя да се случи, пише в. "Дейли Мейл".
На брифинг на американското разузнаване в петък следобед високопоставен представител на администрацията разкри, че е имало индикации за атаката три дни преди тя да бъде извършена. „В трите дни преди атаката, ние събрахме редица разузнавателна информация, която разкри действия на режима, които, според нашата оценка, бяха свързани с подготовката на химическа атака“, се казва в доклад на разузнаването, обнародван от администрацията на Обама.

На брифинга, официалните лица отказаха да отговорят, дали те са предупредили силите на бунтовниците преди атаката. Но най-малко двама представители на опозицията са заявили за „Форин полиси“, че дори не са си и помисляли, че такава атака ще бъде извършена. Дишад Отман е сирийски активист и експерт в сигурността и комуникациите, който живее в САЩ. По думите му, контактите му в опозицията в Сирия не са били предупреждавани за предстояща химическа атака. „Щом са знаели, защо не са направили нещо?“, пита също Отман. Разан Зайтуне, друг член на опозицията и жителка на едно от засегнатите предградия, каза, че тя също не е знаела нищо за наближаващата атака. „Потресаващо е, че те са знаели и не са направили нищо, за д предупредят хората“, коментира тя.

В заключение, в доклада на американското разузнаване се казва, че режимът на Асад е използвал химически оръжия срещу собствения си народ на 21 август. Това, пише още в документа, се доказва от „значителната по обем информация“, включваща сателитни снимки, прихванати комуникации и съобщения в социалните мрежи по време на и след атаката.

„Ще продължим да търсим допълнителна информация, за да запълним белите петна в нашето разбиране на това, което се е случило“, пише още в доклада. Едно от тези бели петна е отговорът на въпроса, дали заповедта за атаката е била дадена от високо равнище в сирийската армия, или ударът с химическо оръжие е бил акт на действал сам офицер

Британска фирма продала на Сирия химикали за убийствения зарин

Британското правителство бе обвинено в „поразително безхаберие” в контрола на оръжията. Поредният скандал срещу кабинета на Камерън избухна, след като стана ясно, че преди година властите са разрешили износа към Сирия на два химикала, които може да се използват за създаването на нервопаралитични агенти, като зарин, съобщи „Индипендънт”.
 Министърът по въпросите на бизнеса Винс Кейбъл днес ще трябва да обяснява защо британска компания е получила лиценз за износ на тези химикали с двойно приложение за период от шест месеца през 2012 година, докато в Сирия бушуваше гражданска война и се ширеха опасения, че режимът може да използва химически оръжия срещу собствения си народ.

Разкритията относно наличието на лиценз за износ на калиев флуорид и натриев флуорид, които може да бъдат използвани в производството на нервопаралитичен газ, идват на фона на изказването на американския държавен секретар Джон Кери, че САЩ имат доказателства, че отровният газ зарин е бил използван при мащабната атака от миналия месец в предградия на Дамаск.