неделя, 22 септември 2013 г.

Актуално!

Сирийците в Свиленград рушат къщи и пикаят където сварят

Бежанците от Сирия започнаха да повреждат имуществото в  Транзитния център на свиленградското село Пъстрогор. Мъжете  масово уринират в мивките и упорито не искат да ползват за целта тоалетните. От лагера се носи лоша, тежка миризма, а хигиената, за която би трябвало да отговарят настанените там хора, е под всякаква критика,  алармира опозиционния вестник на ПП НФСБ „Десант”. Чужденците преграждали помещенията с чаршафи, които после ставали неизползваеми, а само един комплект от тях струва на държавата 35 лв.
В Свиленград недоволството на местните към бягащите от войната в Сирия расте. С провал са приключили повечето опити на бежанците да наемат квартири в малкия град. Леглото в града струва 15 лева на вечер. Но вече има лош пример. Свиленградчанин предложил наследствената си къща под наем на две сирийски семейства срещу 300 лв. на месец. Човекът бил принуден да изгони наемателите след втория месец, след като къщата била напълно опустошена и оставена на тухли и греди, предава кореспондент от граничния град.
В Свиленград разказват и за двама чужденци, настанени в Пъстрогор, които започнали да посещават службите на протестантската църква. Пасторът обаче им забранил да стъпват там, след като разбрал, че са задигнали пари от даренията на вярващите.
Издръжката на един бежанец от Близкия изток струва на българската държава 1 100 лв. месечно. В същото време български пенсионери живеят в пълна мизерия с нищожни средства от порядъка на 150-300 лева месечно.

Група граждани от Харманли са внесли в общината протестно писмо срещу идеята за настаняване на сирийски бежанци в града им. Писмото е изпратено от живеещите в блоковете около бившата казарма. Идеята бе там да бъде направен център, където чужденците ще бъдат за седмица. Още преди месеци кметът на Харманли Михаил Лисков се обяви против това. Сега той смята, че ако това стане, ще бъде истинска екологична бомба. Заради недоволството на местните, кметът е разговарял с депутати от БСП от Хасковския регион, които да внесат питане в парламента, защо в Харманли ще се приемат бежанци.