четвъртък, 19 септември 2013 г.

Мозайка!

Сириец с две законни жени не може да ги впише в ГРАО

Сирийски бежанец с две жени озадачи държавната служба по гражданска регистрация в Пазарджик. Мъжът е напуснал Халеб с двете си законни съпруги и общо шестте си деца. Установил се е преди дни в Пазарджик, където негови познати му помагат да си уреди живота. Бежанецът обаче едва ли е предполагал, че двете му жени ще създадат толкова проблеми на държавната администрация. Оказа се, че базата данни на ГРАО разполага само с една графа в раздел "съпруга". Така втората половинка на сириеца няма как да бъде вкарана, въпреки че си му е законна съпруга.

Подобен проблем няма в останалите градове от страната, където приемат бежанци, и Пазарджик е първото населено място, в което се установява бежанец с две жени. От ГРАО в Пазарджик веднага са уведомили за проблема с базата данни в ресорното министерство, за да се търси решение на ситуацията.

От общинската служба по гражданска регистрация пък обясниха, че до момента 26 сирийски бежанци са регистрирани официално в Пазарджик. Всички те получават ЕГН-та.

"Няма опасност да узаконим незаконни деца, защото всички, които идват при нас, са изпратени от Държавната агенция по бежанците, където всичко се проверява", увери шефката на ЕСГРАОН към община Пазарджик Татяна Папазова.

В службата е оборудвано специално помещение, където се приемат и обработват документите на бежанците. Стефан Стефанов пък е специалистът, натоварен да помага на сирийците от страна на ЕСГРАОН.

Папазова благодари и на двама сирийски граждани, които от години живеят в Пазарджик за съдействието и помощта, която оказват при комуникацията с бежанците, повечето от които не знаят английски.