събота, 14 септември 2013 г.

Мозайка!

Бум на магиите срещу кризата

В кризата има повишен интерес на хората към всякакви магии, врачувания и талисмани.
Особено към тези, които обещават бърза печалба. Тенденцията не е нова и от нея се възползват екстрасенси, врачки и всякакви шарлатани. Оказва се, че повишеното търсене е накарало „магьосниците“ да вдигнат тарифите, съобщава „Телеграф“.
Рекламите от типа „Ако отдавна не сте печелили нищо от лотарията, просто си поръчайте магия“ заливат интернет. Стотици сайтове предлагат всевъзможни услуги – от магия за късмет до причудливи талисмани. До 200 лв. стигат заклинанията, които обещават успешен бизнес или шестица от тотото.

За няколко месеца цената на услугата скочи от 30 на 46 лв при един от „търговците“. Обикновените амулети за успех вървят между 20 и 50 лв. В навечерието на новата учебна година заешката лапичка усилено се рекламира като полезна за ученици и студенти, защото носела високи оценки. Цената й е 15 лв.

Предлагането на амулети е изключително разнообразно. Сребърно ковчеже за 40 лв. Сбъдва желания. Накитите от оникс за около 35 лв. пазят от лоши очи. Има и промоции – при покупка на два броя цената пада. Нова мода в амулетите са празните яйца от щраус или техни черупки. Изписват ги с вълшебни знаци и им поставят магически камъни. Малко парче от черупката струва 10 лв., а цяло голямо яйце може да удари и 200 лв. Тибетски пеещи кутии, рунически комплекти за гадаене и магически книги, както и вълшебна кристална топка се търгуват от 20 до 50 лв. в интернет.

Традиционните магии за любов продължават да са сред най-търсените, макар че цената им е по-скромна. Тарифата им е около 100 лв. Имат и една особена разновидност – срещу изневяра. Срещу 50 до 100 лв. ревнивците се застраховат, че никой няма да погледне половинката им, а ако това се случи – че тя няма да им отвърне на флирта. Посетители на тематичните форуми коментират, че това е опасно, защото хора често напускат любимите си, след като разбират, че им е била направена магия.

По-опасно, обаче, звучи тарифата от 50 до 120 лв. за отвари срещу уроки, болести и зависимости. Отчаяни съпруги са готови да платят, за да отърват мъжете си от алкохолизма, а още по-уплашени майки искат да спасят децата си от наркомания. Не е ясно, обаче, какви са използваните билки и как те биха се отразили на здравето на съответния „пациент.

Модерните технологии влияят и на древните ритуали. Вече се предлагат SMS-и, които освобождават от лош късмет. Тарифата за едно такова съобщение е между 3 и 5 лв. По същия начин сайтове обещават на хората късмет и избавяне от болката за три дни. Предлага се и онлайн гледане на таро.