четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Актуално!

Май става преврат в Либия

След премиера и министърът на финансите е отвлечен неизвестно къде

Министърът на финансите на Либия Абдел Карим ал Киляни е задържан и отведен в неизвестна посока, съобщи РИА Новости, като се позова на „Скай Нюз Арабия”. По данни на източници в Триполи, министерството на вътрешните работи на Либия, подкрепено от военни революционни организации, провежда специална операция във връзка с информацията за участие на някои високопоставени политици в престъпления, свързани с държавната сигурност и корупция.
Засега няма подробности около задържането на Киляни.

По-рано в медиите се появи информация, че по разпореждане на прокуратурата в Либия е задържан премиерът на страната Али Зейдан.
Правителството на Либия ще проведе извънредно заседание във връзка с информацията за предполагаемото отвличане на премиера на страната Али Зейдан, съобщи пред „Скай Нюз Арабия” официалният представител на либийския кабинет на министрите Мухамед Маабар.

„Правителството ще проведе извънредно заседание. Когато се проясни ситуацията ще бъде направено изявление за пресата. Засега не знаем нищо, освен това, че Зейдан е бил отведен от своята резиденция в Триполи”, каза Каабар.

Той не можа да потвърди или опровергае появилата се в медиите информация, че премиерът е задържан по разпореждане на Главната прокуратура на страната.

В същото време други източници съобщават, че задържането на либийските политици може да означава преразпределяне на властта в Либия между групировки от бивши революционери.

Правителството на Либия подозира, че зад отвличането на премиера на страната Али Зейдман стоят две групи от бивши бунтовници – камарата на революционерите и бригадата за борба срещу престъпността, които са под шапката на министерството на отбраната и министерството на вътрешните работи, предаде АФП.