четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Разкрития

Зам.-министър си поискал по 50 000 лева рушвет, за да не прави чистка

БСП, ДПС и ГЕРБ влязоха в кръвожаден спор за това дали калинките по времето на Борисов са
били повече или сегашната червена метла е по-силна. Депутатите дебатират по създаването на временна комисия, която да разследва партийните назначения без конкурс по времето на ГЕРБ.
"В първите дни на сегашното правителство зам.-министър в силово министерство събрал директорите на дирекции и им казал: „Пригответе си по 50 000 лева, за да останете, защото чака опашка, готова да предложи 100 000 лева”, заяви от трибуната на парламента депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Това стана по време дебатите по създаването на комисия, която да разследва партийните назначения без конкурс по време на предишните управляващи. Искането беше внесено от ДПС.
 От 6000 държавни служители, при управлението на ГЕРБ са сменени 2800, а 2240 от тях са назначени без конкурс, съобщи депутатът Таско Ерменков от БСП. По негови данни само в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по времето на ГЕРБ са освободени 300 души, новоназначените са 500, от тях 400 без конкурс. От 65 души в Агенцията за устойчиво енергийно развитие са уволнени 21, назначени са 37, от тях 7 на ръководен пост, от тях нито един с конкурс, допълни той.

Изказването на Ерменков веднага беше последвано от въпроси къде работи жена му.

„За 4-5 месеца направихте толкова порстотии, че не можем да ви стигнем”

репликира на червените Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя припомни временния шеф на митниците Николай попов, който се оказа без допуск до класифицирана информация, спортната министърка – професор по синтаксис, директорът на агенцията по рибарство и аквакултури, завършил библиотекознание и др.

В дебата се включи и бившият шеф на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, който беше показно арестуван по времето на ГЕРБ, а преди време съдът в Страсбург осъди България заради това.

"Нямате ли поне малко власт от това, което се случва?", попита той

и попита кой си е играл със съдбите на хората, и кой влизаше по къщите и организираше акции.

"Кой предложи Калина Илиева за шеф на фонд Земеделие?", попита пък Четин Казак от ДПС.