четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Разкрития

USA подслушвали и Папата

Ватикана. Обвиниха американските Агенция за национална сигурност(АНС), че е подслушвала телефонните разговори на папа Франциск, както и тези на кардиналите, преди Конклава за избор на папа, пише електронното издание на английския вестник "Телеграф".

Входящите и изходящите обаждания от Ватикана са били подслушвани като част от мащабна програма за следене, която обхваща подслушване на 46 милиона разговори само в Италия, твърди италианското списание „Панорама".

Разговорите са били разделяни на 4 категории: комуникации между лидери, заплаха за финансовите системи, човешки права, външнополитически отношения.
Оказва се, че американската Агенцията за национална сигурност и имала свободен достъп до ключови комуникационни трасета на гигантите Google и Yahoo.

Шпионите на САЩ, както и техните колеги от Великобритания, са имали достъп до оптични кабели, по които минава огромен обем от информация, твърди вестник "Вашингтон пост". Изданието цитира данни, предоставени от бившия шпионин Едуард Сноудън.


Според тях само за 30 дни американците създали над 180 милиона файла от прехванати съобщения - електронни писма, но и видеозаписи и снимки, пращани по глобалната мрежа. Разкритията идват в момент, когато в САЩ пристигна делегация от Европейския съюз с искания за разяснения по скандала.