петък, 25 октомври 2013 г.

Разкрития!

ЦРУ подслушвало 35 светововни лидери

Бившият сътрудник на ЦРУ и на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън публикува секретни документи, които показват, че САЩ са следили телефонните разговори на 35 световни лидери.
От документите става ясно, че персоналът на Белия дом, Държавния департамент и Пентагона е бил подтикван да споделя данните за телефоните на чуждестранни политици, предаде Ройтерс.
Поверителен документ от октомври 2006 г. например показва, че американски служител е предоставил на АНС 200 телефонни номера, сред които тези на 35 световни лидери, чиито имена не се посочват.
Разкритията предполагат, че подслушването на важни политически фигури от целия свят може да се окаже по-мащабно, отколкото се смяташе първоначално. Те идват в момент, когато Германия иска отговори от САЩ във връзка с твърденията, че телефонът на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван.
Въпросът е на път да помрачи срещата на Европейския съвет в Брюксел, отбелязва Ройтерс. Европейски лидери от левицата вече поискаха да се замразят преговорите със САЩ за установяване на зона за свободна търговия между ЕС и САЩ. Бе огласено, че Франция и Германия настояват за двустранни преговори със САЩ до края на годината, за да опитат да разрешат шпионския скандал около подслушването на мобилния телефон на Меркел и на разговорите на френските граждани.
Оказа се, че телефонът на Меркел не е бил от двата модела смартфони, сертифицирани като сигурни за използване от висши германски служители.