сряда, 2 октомври 2013 г.

Актуално!

Днес гласуват недоверието към Орешарски и Миков

Днес парламентът ще гласува последдователно вота на недоверия към правителството и предложението за предсрочно освобождаване на Михаил Миков от поста председател на Народното събрание.
Вотът беше внесен от ГЕРБ на 19 септември, като депутатите посочиха за конкретен повод "провала на правителството в областта на инвестиционното проектиране".
"По внесения първи вот на недоверие не са проведени редовни дебати, поради невъзможност на ръководството на парламента и управляващото мнозинство да открие пленарния ден на 25 и 26 септември т. г.", заявяват от ГЕРБ.
"Видно от регистрацията и гласуванията по парламентарни групи, на 26 септември т.г. са проведени две регистрации - първата е в 09.02 ч., като на нея са регистрирани общо 110 народни представители, от които 75 от Коалиция за България и 35 от ДПС. На повторната регистрация в 09.35 ч. са регистрирани 86 народни представители, от които 59 от Коалиция за България и 27 от ДПС", посочват от ГЕРБ като се позовават на официалната разпечатка, качена на сайта на Народното събрание.
"И при двете регистрации не е на лице необходимият кворум от 121 народни представители, поради което всичко извършено в пленарната зала е в противоречие на член 48, ал. 1 и 2 от правилника на парламента", се казва в позицията.
Причина за предложението за освобождаване на Миков от поста председател на Народното събрание стана решението му в този ден да проброи чрез квесторите присъстващите депутати. Според опозицията председателят на парламента нарушил грубо Правилника за дейността на Народното събрание, тъй като преброяването се извършва чрез електронната система и ако тя не работи се използват парламентарните секретари, а не квестори.