четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Актуално

Орешарски и Станишев в един глас от Брюксел: Ще има преразглеждане на мораториума за земята

Решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци ще бъде преразгледано, каза Пламен Орешарски в Брюксел, при пристигането си на работния обяд на Партията на европейските социалисти, домакин на който е нейният лидер Сергей Станишев.
"Ще намерим начин да преразгледаме това решение, това е едно лошо решение, което според мен е плод на политическа емоция, а не на рационален подход", коментира той, цитиран от БНР.

Премиерът допълни също, че това "емоционално" решение на българския парламент не е работещо и подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

"Ако някой иска да отворим договора за членство, трябва да го каже ясно и да каже кой поема отговорността за това. Защото нали добре знаете, че всяка една страна в Европа има своите загрижености и тревоги. Например, някои ще поставят искането за ограничаване на правата на български граждани за достъп до пазара на труда, в Англия или в Холандия, или някъде другаде. Друга страна ще постави втори въпрос, трети въпрос. Къде приключваме?", каза Орешарски.

И Пламен Орешарски, и Сергей Станишев заявиха, че имат намерение да привлекат вниманието на европейските лидери към проблемите ни с бежанците и да поискат повече солидарност.
Решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци е емоционално решение на българския парламент и не е работещо. Това заяви в Брюксел пред български журналисти лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Станишев подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.