събота, 5 октомври 2013 г.

Актуално!

Виетнамският генерал прогонил Франция и САЩ почина на 103години

Генерал Во Нгуен Зиап прогонва френските окупатори от Виетнам и се бори срещу САЩ във Виетнамската война, като има основна заслуга за победата над американските военни сили, прогонването им от Виетнам с наведена глава и обединението на страната.

ген. Зиап ръководи виетнамските сили от 1940г. до победоносното им влизане в Сайгон в 1975г. и окончателната победа на Виетнам срещу САЩ и поддържаните от тях южновиетнамски сили.

От 2009 г. ген. Зиап е в лошо здравословно състояние. В нощта на 3ти срещу 4ти октомври, 2013г. той умира на 103г. възраст, съобщи агенция “Франс Прес”.

Воден от максимата “Битка до окончателната победа” Во Нгуен Зиап се доказва като един от най-блестящите стратези на модерното военно дело. Успехите му срещу Франция и САЩ печелят тяхното признание и обичта на неговия народ. Генерала посвещава целия си живот на служба на своя роден Виетнам като след дългогодишна и бляскава военна кариера става министър на отбраната, вицепремиер и втория човек след водача на нацията – Хо Ши Мин. Роден през 1911г. на 9 септември, той е най-знаменития пълководец на Виетнам.