четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Актуално

„Сова Харис“: 5 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

5 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Това твърди изследване на „Сова Харис", проведено в периода 18-24 октомври, сред 1000 души. Тази картина се дължи на това, че опозиционната партия, която изгуби изборите, задържа високо ниво електорална подкрепа, успяха да спрат разпада на ядрото си. Това обясни Васил Тончев - директор на социологическа агенция "Сова Харис", пред БНТ.

Ако сега има парламентарни избори, БСП ще е първа политическа сила с 21,7%, ГЕРБ е на второ място с 19,5%, ДПС са трети с 5,3%. Следват Реформаторският блок - 3,8%, "Атака" - 2%, НФСБ - 1,9%, "България без цензура" - 2,4%. 21,3% от запитаните заявяват, че няма да гласуват, 17,8% не са решили дали да участват във вота. В графата "без отговор" попадат 3,6% от запитаните.
Основната алтернатива дали ГЕРБ или БСП продължава да формира политическото пространство, посочи Тончев. За него интерес факт е възникването на два нови политически субекта. Интересна е социалната база, на която застават и перспективите, които имат.

Според резултатите „Атака" губи позиции при евентуален вот. Много бързо се видя, че политиките, които излъчва, в управление са непригодни. Не бихме могли да говорим за национализация, не бихме могли да говорим за антиевропейски настроения. На тази база Атака загуби инициативата и подкрепата за нея слезе, уточни Тончев.

Предсрочни избори ще има, това е въпрос и на решение на управляващи, изтъкна Тончев. Той смята, че техният интерес е също да има предсрочни избори. Подходящият момент ще бъде следващата есен. Големият тест ще бъдат европейските избори, които ще покажат съотношението на силите и ще очертаят позицията на основните играчи, посочи шефът на „Сова Харис".

По думите му Георги Първанов и Росен Плевнелиев имат еднакъв рейтинг, той коментира още, че рейтингите на Бойко Борисов и Сергей Станишев е почти равен - "дишат си във врата". "Важно е за един лидер да има по-високо доверие от партиите си, защото ще ги тегли нагоре", заяви Васил Тончев.