неделя, 27 октомври 2013 г.

Разкрития

"Шпигел": Телефонът на Меркел е подслушван повече от 10 години

САЩ вероятно са подслушвали телефона на германския канцлер Ангела Меркел повече от 10 години. Президентът Барак Обама й казал, че щял да прекрати това, ако е знаел.

Това твърди германското списание "Шпигел", което претендира да е написало първо за данните, че личните телефони на Меркел се подслушват от американската Агенция за национална сигурност (NSA).

Според изданието телефонният й номер е бил вписан в регистъра на т.нар. Special Collection Service (SCS) като GE Chancellor Merkel и все още е бил там, когато Обама посети Германия през юни 2013г.

В документ на SCS , цитиран от "Шпигел", се казва, че в американското посолство в Берлин агенцията "има шпионско поделение, което не е регистрирано" и разкриването му би нанесло "тежки щети на отношенията на САЩ с друго правителство".

От това поделение служители на ЦРУ и на Агенцията за национална сигурност са подслушвали комуникациите на германското правителство. Посолството се намира точно до Бранденбургската врата и в непосредствена близост до Бундестага, Канцлерството и правителствения квартал на Берлин.

"Шпигел" цитира още секретен документ от 2010г., според който подобни поделения съществуват на около 80 места по света, включително в Париж, Мадрид, Рим, Прага, Женева и Франкфурт. Списанието не посочва дали от SCS са записвали съдържанието на разговорите или са следили само кой с кого разговаря.

Меркел и представители на германското правителство реагираха изключително остро тази седмица на разкритията, а американският посланик в Берлин бе извикан във външното министерство.

Обама се е извинил в телефонен разговор с Меркел в сряда, допълва още "Шпигел", позовавайки се на източник от кабинета на канцлера.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" твърди, че когато тя настояла на подробни обяснения, той й казал, че не е знаел за подслушването. Нито Берлин, нито Вашингтон коментират съдържанието на дипломатическите контакти.