вторник, 22 октомври 2013 г.

Актуално!

4-ти час в парламента Атака и ГЕРБ срещу БСП и ДПС

Народното събрание разглежда предложението на "Атака" за налагане на мораториум върху
придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до началото на 2020 година.
"Цената на българската земеделска земя е една от най-ниските в ЕС. Цената на декар земеделска земя в Ирландия е над 10 пъти повече от цената на земеделската земя в България. Страната ни разполага с 37 милиона декара земеделска земя. Тя може да бъде оценена на над 16 милиарда лева или около 12 пъти по-малко от стойността на Фейсбук", коментира от името на вносителите лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Не трябва да допуснем разграбване на най-ценния стратегически ресурс на българската нация, посочи Сидеров. Той цитира допитване, според което над 70% от българите искат удължаване на забраната.
Според нас до изравняване на доходите със средно европейските тази забрана трябва да остане, подчерта Цвета Караянчева от ГЕРБ
"Стандартът на българина е по-нисък от стандарта на средно европейския гражданин и ако няма забрана това ще постави българите в неравнопоставено положение спрямо чужденците, които имат по-добри финансови възможности. Само България и Румъния нямат предоговорен преходен период, трябва да се предприеме всичко възможно тази забрана да се удължи", подчерта Караянчева и обяви, че ще гласува "за" удължаване на мораториума.
Предлаганият мораториум в едната си част е неизпълним, заяви от своя страна председателят на комисията по външна политика Янаки Стоилов
Той напомни, че за да се удължи забраната за продажба на земи на чужденци България трябва да преговаря с всички страни членки на ЕС. Дори и да се започнат преговори, до края на годината нищо няма да се постигне, дори и да се убедят част от европейските държави, в началото на 2014 година забраната ще падне без България да е убедила всички свои партньори в ЕС, каза още Стоилов.
България е постигнала 7-годишен преходен период, който изтича в края на 2013 година, подчерта той. Средноевропейските страни наистина са постигнали повече в преговорния процес, защото те са били разписали възможността забраната за закупуване на земя от чужденци да се удължи с още три години. В момента единствената европейска държава, която предприема едностранни действия е Унгария, която се опитва със законодателни промени да въведе подобна забрана, но не е ясно как ще реагира Брюксел на това, каза още той. 
Депутатите отхвърлиха предложение на лидера на ДПС Лютви Местан за отлагане на дебатите по мораториума за продажба на българска земя на чужденци. При прегласуване „за" предложението гласуваха 111 народни представители, „против" - 106, „въздържал се" - 5.

„Има шанс Народното събрание да постигне съгласие по този въпрос. Не е добре по тази тема да се делим политически. Ще направя предложение да се върнем към тази тема, след като ни се представи или изработим заедно прецизен проект за решение", заяви Местан.

„Разликата е, че ние бихме искали тази идея да се реализира по прецизна процедура. Има разлика между обявяване на мораториум, с който бихме излезли от срока, определен в договора, и другата идея за налагане на специфични ограничения за закупуване на българска земя. Такава европейска практика има, но за това нещо не се налага мораториум", каза още той. „Предлагам актовете на Народното събрание по никакъв начин да не противоречат с членството в ЕС", заяви Местан.