вторник, 5 ноември 2013 г.

Актуално

Слагат 600 „говорещи спирки“ в София

Нови 600 говорещи електронни информационни табла ще бъдат поставени по спирките на
възлови места в София до средата на следващата година.

Те ще разполагат с дигитални часовници, ще съобщават до колко време ще пристигне съответното превозно средство и дали има промени в маршрутите,  съобщават от  Столична община.

Те ще светят с различна яркост в зависимост от часа на денонощието, а една трета от тях ще се захранват от слънцето.

Информацията, която ще бъде изписвана на спирките ще бъде достъпна и от мобилните телефони, като плановете на общината са в дългосрочен план столичани да могат от джиесема си да проверят с какво ще се придвижват най-бързо и удобно.

Новите спирки ще бъдат монтирани на булевардите „Възкресение“, „Никола Петков“, „Гоце Делчев“, Лъвов мост, при Семинарията и други ключови места в София.

В момента в столицата има около 2300 спирки и само 108 електронни табла. Плановете на общината са с европари да се закупят още 600 през следващия програмен период – 2014-2020 г.

Новите 600 спирки ще струват 2,4 млн. лв. и са част от проекта на Столичната община за оптимизация на обществения транспорт, които са финансирани с 62 млн. евро от европейските фондове.

С останалите получени от фонда пари общината ще купи и 50 нови тролея. Другият проект по тази програма е ремонтът на релсовия път по бул. „България“ в участъка от бул. “Витоша” до крайното обръщателно колело.