събота, 30 ноември 2013 г.

Какво се реши на тиймбилдинга на управляващите? И Бойко за заседанието в Боровец

Лидерът на БСП обеща, че един от приоритетите след приемането на Бюджет 2014 ще бъде Изборния кодекс.

Амбицията е той да бъде внесен бързо в Парламента, след което да бъде разгледан в съответните комисии и накрая да стигне пленарна зала. Станишев подчерта, че с това ще изпълнят един от предизборните си ангажименти – "да не се провеждат никога повече избори, както го правеха Бойко Борисов и Цветан Цветанов".

Станишев се спря подробно и на изнесения доклад от Цветлин Йовчев за работата на МВР. "Всички бяха шокирани от данните, изнесени за работата на вътрешното министерство и за хаоса в МВР по времето на Цветан Цветанов", каза той и добави, че Цветанов и ГЕРБ са оставили в наследство "феодални владения в областните дирекции под прякото ръководство на министъра, които много често са използвани за политически натиск и рекет върху бизнеса; съзнателно изчерпване на работата на Генерална дирекция "Национална полиция" и масово подслушване". Станишев подчерта, че подслушването е намаляло най-малко два пъти в края на 2013 г. спрямо 2012 г., когато ГЕРБ и Цветанов се разпореждаха в МВР.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан коментира: "Драмата на България е, че търпяхме четири години един квазиполитически субект да управлява страната при тотален медиен контрол". Затова, според него, не е случайно, че кабинетът на премиера Орешарски е "обект на най-силната агресия от страна на квазипартиите, които извън властта просто ще изчезнат". "Има несъвместимост между политика Пламен Орешарски и квазиполитика Бойко Борисов", заяви Местан.

Той посочи, че винаги при оздравяването на политическия процес, след като страната е управлявана от авторитарна партия, съществува преходен период. Местан каза още, че няма нужда от подобни семинари при еднопартийни управления от авторитарен тип, намеквайки за предходното правителство на Бойко Борисов. "Това, което правим тук на семинара в Боровец, е възстановяването на дебатите при взимането на важни политически решения", каза Местан.

Относно участието на партия "Атака" във властта, Местан заяви: "Безуспешни ще бъдат опитите да се припознае "Атака" от управляващото мнозинство". Сергей Станишев припомни, че ветото срещу президента Росен Плевнелиев не е преодоляно в парламента, заради коалиция между ГЕРБ и "Атака". Целта на семинара беше да подобрим координация между кабинета и парламентарните групи, които го подкрепят, обясни премиерът Орешарски. Той изрази задоволство от проведените разговори и отчете, че министрите са запознали депутатите с политиките, които ще се провеждат в близко бъдеще, както и с инструментите за тяхното реализиране.

Засегнати са били въпросите на икономиката, държавността и по-доброто институционализиране на цялата система.

Основният извод от семинара, според Орешарски е, че подобен тип на съгласуване на политиките би допринесъл и за по-добрата работа на парламента.

Станишев даде положителна оценка на действията на правителството през изминалите шест месеца, "които са дали възможност на обществото да се отърси от страха, който го сковаваше пред трите години и половина управления на ГЕРБ". По-рано днес вече стана ясно, че БСП и ДПС са се споразумели за намаляване на субсидиите с до 10%. Правителството е одобрило данък от 20% върху електроенергията от ВЕИ.

По време на брифинга пред хотел "Рила" имаше протест срещу правителството. Чуваха се викове: "Оставка”, тъпани и вувузели. Премиерът Орешарски обясни, че този шум не му пречи, защото бил в пъти по-слаб от това, което се чува в София.

В същото време Бойко Борисов написа във фейсбук: С днешното заседание в Боровец се възроди БКП С днешното заседание в Боровец

се възроди БКП, това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук. "Това правителство е “силно” в безпрецедентната си изолация - и вътрешна, и международна. Като знаем, че през годините БСП и ДПС бяха многократно хващани за купуване на гласове, а последният пример е от Варна и Врачанско, където дори имаше ефективно осъдени за грандиозна схема за купуване на гласове в полза на ДПС, може да ни е ясно по какъв модел ще бъдат правени изборите от тях. На фона на цялата дестабилизация в държавата наизустените им “опорни точки” звучат като комунистически манифест", пише Борисов.