понеделник, 18 ноември 2013 г.

Актуално

Варненски миряни искат касиране на вота за нов владика

Ние, християните от град Варна заявяваме, че не приемаме избора от 17 ноември 2013 г.

Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки. 

За това настояват миряни от Варна. Във всички храмове в морската столица вече върви подписка за касиране на избора на кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит, който се състоя днес, съобщиха от сформирания инициативен комитет.

В позицията му, разпространена до медиите, се казва още: “Настояваме Светият синод да извади Епископ Борис от листата с кандидати, защото сме убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните".

Eпархийските избиратели определиха днес Агатонийския епископ Борис и Проватския епископ Игнатий за официалните кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит.

Доростолския митрополит Амвросий коментира, че според него няма никакви технически нарушени.

"Всичко се направи така, като го изисква устава на Българската православна църква. Всички мобилни телефони бяха събрани, като това се прави и в Западна Европа, трийсетте избиратели присъстваха, бяха пуснати 30 бюлетини и изборът стана още на първи тур и не се наложи да правим втори.

При гласуването най-много гласове получиха игуменът на Бачковски манастир Агатоникийският епископ Борис – 17 гласа и Проватски епископ Игнатий с16 гласа, на трето място беше класиран главни секретар на Св. Синод дядо Наум с 14 гласа”, посочи митрополит Амвросий.

Той каза още, че съгласно уставът, утре трябва да се окомплектоват изцяло документите за избора и във вторник да се внесе в Синода. В тридневен срок той може да бъде обжалван. Ако до седмица никой няма възражения, ще се пристъпи към избора на нов Варненски и Великопреславски митрополит. Това ще стане в Софи от 18:00 ч. на 24 ноември”, каза още дядо Амвросий.

Той допълни, че протестите по избора се изпращат директно на Светия Синод, при което е възможно касиране на избора.

Дядо Амвросий обясни, че няма право по устав да коментира избора и не пожела да влиза в диалог с миряните, които не бяха доволни от избора на двамата претенденти за митрополит.

"Когато дойдох за наместник във Варна, имах една основна задача – да проведа избора на нов митрополит в съответствие с устава и да се занимавам с текущите проблеми на митрополията", посочи каза Амвросий и добави, че според него недоволството на миряните и свещениците от избора е смущаващ.