петък, 22 ноември 2013 г.

Разкрития

117 агенти на ДС- директори на училища

117 директори и зам.-директори на средни училища в страната са били сътрудници на
Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА. Това съобщи Комисията по досиетата след проверка, обхванала общо 7937 ръководни кадри за периода от 2004 до 2013 година.
В 22 областни града има най-малко един зам.-директор или директор на училище, който е с агентурно минало. След сътрудниците преобладават агентите, но има някои щатни служители от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия или от Пето управление на ДС – Управление безопасност и охрана (УБО), които също заемат директорски и зам.-директорски постове.

Най-много са директорите и зам.-директорите с досиета в София – 14 и Пловдив – 7. Интересно е, че във Варна има само един агент - Светлан Илиев, който е директор на Руското училище „А.С.Пушкин”. С по 3-ма агенти са областните градове Велико Търново, Пазарджик, Сливен и Добрич. 24 от обявените сътрудници са жени, останалите 93 – мъже. Най-младият сътрудник е 46-годишният Стефан Радионов (1967) - директор на Основно училище “Иван Вазов” – Чакаларово, Кърджали. Той работи по линия на Първо главно управление на ДС от 1986 г.

Най-възрастният сътрудник е 73-годишният щатен служител на Шесто управление на ДС Кръстьо Муховски (1940), който е работил в идеологическото управление на ДС от 1974 г. и има школа в КГБ. Муховски е директор на Частна езикова гимназия “Проф. Иван Апостолов” – София и заместник-директор на Частно средно общообразователно училище “Проф. Иван Апостолов” – София, съобщи сайтът desebg.com.

От всички 14 сътрудници на ДС в столицата 6 са в частни училища. В най-именитото от тях - Американския колеж в София, работи Юлия Йотова, която е посочена като заместник-директор. В Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” – София, бившите служби на ДС присъстват чрез Огнян Радев, който също е посочен като заместник-директор. Помощник-директорът на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски” Рангел Рангелов също е в списъците, публикувани от Комисията по досиетата.