понеделник, 25 ноември 2013 г.

Актуално

Дядо Кирил бил убит, защото не позволил Николай да стане патриарх, смята Епископ Игнатий

Епископ Игнатий, който е кандидат за варненски митрополит, смята, че има връзка между смъртта на дядо Кирил и избора за български патриарх. „Аз върху много версии съм разсъждавал. Най-вероятната, това е всички конфликти, които бяха покрай патриаршеския избор“, каза той в сутрешния блок на Нова телевизия.
Според Игнатий, доказателствата за насилствената смърт на митрополит Кирил се криели в книгата „Небеса от грях“ на Лора Лазар, в която сценарият с удавянето е описан много точно години преди инцидента. Освен това, по думите на епископа, недопустимо било, че няма отбелязан час на смъртта. Диагнозата била сменена месеци по-късно. Според Игнатий удавен човек не може да изплува на повърхността на водата, а начинът на настъпване на смъртта е като при удушаване.

Игнатий смята, че Кирил е бил убит заради избора на патриарх Неофит. „Ние не знаем колко време ще бъде този патриарх. Има хора, които правят сметки с десетки години напред. Те са професионалисти в тази област. Това те са правили цял живот“, заяви той.

„Митрополит Кирил беше в един отбор с митрополит Галактион на патриаршеските избори. Те сформираха третата група в синода. Митрополит Кирил в продължение на много дълъг период от време се обажда на митрополит Галактион с думите: „Ще ме ликвидират, свършено е с мен“, допълни той.

„Митрополит Кирил направи всичко възможно на тези избори да не стане патриарх митрополит Николай“, обясни Игнатий и посочи, че покойният владика е положил усилия да не бъде променен уставът на Светия синод за избор патриарх. Според него, при смъртта на дядо Кирил става въпрос за отмъщение за това негово действие. „То идва от хора, които не са известни на обществото и никой не ги знае“, заяви той.

„Чрез патриарха се разпределят властите и на земята“, обясни епископът апетитите към престола. Той смята, че същите „неизвестни хора“ са подкрепили Борис на изборите за варненски митрополит. „Аз не знам откъде са парите и не е от моята компетенция“, каза още той.

Към него също са отправяни заплахи: „Това са безобидни заплахи. Аз не им обръщам внимание“. Игнатий, обаче, не е доволен от касирането на избора за варненски митрополит от страна на Светия синод. „С това си действия патриархът доказа, че той е избран по корумпиран начин. Това е половинчато решени“, заяви той и посочи, че за следващия избор са запазени същите кандидати, както и същите хора, които трябва да ги изберат. Според него не трябва да се оставят хората, замесени с пари, да участват пак.

„Никой не знае какво ще стане декември месец“, каза Игнатий за предстоящия избор на варненски митрополит.