сряда, 13 ноември 2013 г.

Актуално

Орешарски с два и половина пъти по-голям бюджет за подслушване

Създадената от БСП, ДПС и Атака Държавна агенция "Технически операции", наследник на едноименната служба в МВР, която прилага специални разузнавателни средства, ще получи двойно по-голям бюджет в сравнение с миналата година. Това става ясно от внесения в парламента проектобюджет за 2014 г.

Видно от програмните бюджети на МВР, за предходните години за подслушване и следене се отделяха малко под 20 милиона лева на година. Управляващите възнамеряват да осигурят на новосъздадената "ДАТО" два пъти и половина повече – 49 милиона лева. Увеличението става на фона на цялостното "свиване" на бюджетите на останалите държавни институции и съдебната система.
Реформите, довели до създаването на ДАТО обаче пропуснаха службата за подслушване в ДАНС - "Специални операции". Наскоро стана ясно, че ДАНС е увеличила значително подслушването през първите шест месеца на годината - по план за цялата 2013 г. тя е трябвало да приложи 526 специални разузнавателни средства (СРС), но до края на юни техният брой вече е бил 876, или близо 65% повече от годишната прогноза. За сравнение – през първото полугодие на миналата година са приложени 264 СРС-та - повече от три пъти по-малко, а през цялата 2012 г. - общо 507.

Управляващите възнамеряват да увеличат и бюджета на ДАНС – с 33%