вторник, 17 декември 2013 г.

Четвърти ден протести в Италия! Медийно затъмнение в … страна от ЕС в 21-ви век?

Четвърти ден продължават протестите в Италия, които за разлика от тези в Украйна са
насочени срещу ЕС и рестриктивната икономическа и банкова политика, наложени на страната, която е с третата по мащаби икономика в Европа.

Днес протестиращите „форкони“ („хора с вили“, тъй като недоволството започна от фермерите и сезонните работници в селското стопанство, но към него се присъединиха шофьори, безработни, студенти и др. – б.ред.) блокираха с колите си за два часа достъпа до граничния пункт Вентимиля на границата с Франция, съобщи италианският в. „Ла Република“. При сблъсъка на демонстрантите с полицията силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да отдалечат и разгонят хората. Те са били обвинени, че акцията им не е разрешена от властите.
Очаква се министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано да говори днес в парламента за протестите, които разтърсват Италия. Вчера министър-председателят Енрико Лета определи протестиращи като „малцинство, което не представлява страната“.

Най-късно утре лидерите на протестното движение ще обявят дата за общонационална акция в Рим, за да си „отвоюват държавата“. Кметът на столицата Иняцио Марино заяви пред журналисти в Ню Йорк, че е притеснен от предстоящия голям протест, тъй като в него лесно могат да проникнат и провокатори. „Но като столица градът е длъжен да приеме общонационални протестни прояви“, заяви Марино, цитиран от агенция АНСА.

Според в. “Ла Стампа” десният Силвио Берлускони и лидерът на движение “Чинкуе стеле” Бепе Грило са обещали политическа подкрепа за протестите. В коментар на изданието се казва, че протестите са плашещи, тъй като за пръв път в най-новата история на страната те се организират на празен стомах или поне с глава, пълна със страх, че стомахът в най-скоро време може да остане празен.

Новоизбраният на 8 декември лидер на лявоцентристката Демократическа партия Матео Ренци изрази надежда, че протестите ще протичат по цивилизован начин, тъй като част от проявите на недоволство в Милано са приличали на действията на ултраси. Спорове събуди и появата на един от лидерите на движението на „форконите“ Данило Калвани с автомобил Jaguar. Впоследствие той обясни, че лимузината била на негов приятел.
Днес в Торино, след 3 дни на затруднения в трафика и търговията, ситуацията е по-спокойна. Градските тържища са отново отворени. Акции обаче отново има: групи студенти от рано сутринта заеха централния площад „Кастело“, който тези дни е център на протеста на форконите и онези, които ги подкрепят.

Шествие от 150 недоволни излезе в историческия център на Флоренция. Протестиращите издигат италианския трикольор с лозунга, че днес повече от всякога това е знамето на революцията. На митинга няма партийни символи, а слогани срещу всички политици. От мегафоните се правят обръщения към пазителите на реда – „Полицаите са наши приятели, те ще ни отворят път“, и много италиански медии пишат, че полицаите се побратимяват с протестиращите.

Движението на „форконите“ се ражда в Сицилия през януари 2012 г. като бунт на превозвачите и земеделските производители срещу високата цена на горивата и условията, при които са били принудени да работят, но се разраства неимоверно и днес на улицата са излезли и дребни търговци, ученици, имигранти, дори футболни запалянковци и десни екстремисти.
Предистория:

Протести и медийно затъмнение в …Италия – страна от ЕС в 21-ви век?
Днес в цяла Италия се очакват национални протести!
Хората са настръхнали срещу управляващите. Властите в Италия се опитват да наложат бясна цензура върху събитията там. Затвориха два от най- големите сайтове, които информираха хората в реално време.   Закриха онлайн – радиото, което даваше информация за всичко, което се случва в Италия…, но в 21 век медийното затъмнение вече практически е невъзможно!
Но какво се случи до момента:

09.12.2013 Полицията в Италия използва сълзотворен газ, за да разпръсне хиляди фермери, шофьори на камиони и безработни, които бяха блокирали шосета и ж.п. линии в много градове на страната, предаде Ройтерс.
Протестите бяха срещу ЕС, бюджетните ограничения, действията на банките, данъчната служба и други различни поводи.

Демонстранти спряха влаковете на централната гара в Торино, като стъпиха на релсите. Протестиращи се събраха през сградата на регионалния парламента на северната област Пиемонт.

По-малки протести предизвикаха смущения в транспортния трафик в северните области Венето и Емилия-Романя и Сицилия на юг.
Инициатор на протестите е “Движението Вила”, по името на селскостопанския инструмент. Първоначално то беше съсредоточено в Сицилия, където селяни настояваха за повече правителствена помощ. Впоследствие движението се разрасна и обхвана хора, недоволни от различни италиански институции.

Италия, чиято икономика беше трета по сила в еврозоната,  понастоящем е в дълбока рецесия. Младежката безработица е над 40%, а от миналата година досега близо 10% от предприятията в страната са пред фалит…
Премиерът Енрико Лета неведнъж предупреждава, че опозицията срещу кабинета и срещу ЕС се засилва сериозно вследствие на жертвите, които управляващите са принудени да правят, за да задържат публичните финанси на изисканите нива. Това може да доведе до масов антиевропейски вот на изборите за евродепутати догодина.