вторник, 10 декември 2013 г.

Ментата и Лакомото внасят промени за хазарта


Депутати  са скандализирани, от непрекъснатите задкулисни игри и обслужване на лобита от
парламентаристи със спорна репутация.

Поредният пример за тотална липса на морал са миналите вече на първо четене в пленарна зала промени в закона за  хазарта. Двама от вносителите му са едни от най-скандалните герои на 42-то Народно събрание – Йордан Цонев – Ментата и Спас Панчев – Лакомото.

Народният представител от ДПС се слави като бившо крупие в морските казина, но още по-конфликтна е връзката му с бизнесмена Васил Божков, който контролира хазартния бизнес в държавата. Ментата е много близък до Божков, двамата са почитатели на таблата, а депутати смятат, че промените в закона ще обслужат приоритетно харартния бос, който се сочи и като наставник на премиера Орешарски.

Другият съавтор на промените Спас Панчев е известен като червения земеделец в групата на левицата. Преди няколко години името му нашумя покрай жената, с която живее – Цветелина Костадинова, известна като Цеца Хазарта. Интимната половинка на Лакомото работеше в Комисията по хазарта, но изхвърча от държавния пост, след като стана ясно, че се е намърдала с фалшива диплома за висше образование, издадена уж от университета в старата столица Търново. Въпреки измамата точно Панчев се е наел да променя правилата за хазартния бизнес. Фалшивият земеделец стана актуален и с лобисткото искане за връщане на тютюнопушенето на обществени места.

Точно такива компрометирани лица и със съмнителни познания в тази област да правят поправките в закона е просто скандално, коментират в парламента.

За какво ни е промяната в Закона за хазарта? За да постигнем тотално либерализиране на регулациите и премахване на контрола и санкциите, за да получим намаляване на приходите от данъците с 22 млн. лв., пита депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Отговор няма да бъде даден, защото на обществото е ясно, че мнозинството на този парламент коват закони само по поръчка на олигарси.