неделя, 1 декември 2013 г.

Половин милион на площад „Независимост“ в Киев! Снимки! Видео на живо

Близо 500 000 души се събраха на поредния митинг на украинската опозиция на площад „Независимост“ в Киев.

Само за сравнение – по време на т.нар. Оранжева революция (ноември 2004 – януари 2005 г.) на паметния площад се събраха „само“ 150 000 души. Лидерите на опозицията Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок оглавиха протеста. Участниците в митинга искат оставката на правителството. Към акцията са се присъединили и европейски дипломати, вицепрезидентът на Европарламента Яцек Протасевич, бившият председател на ЕП Йежи Бузек, както и лидерът на полската партия „Закон и справедливост“ Ярослав Качински.

До момента милицията не се е намесила в протеста. Официален представител на украинското МВР заявява, че униформените няма да препятстват протестите, въпреки че съдът официално забрани масовите акции в центъра на Киев, съобщава ИТАР ТАСС. Въпреки привидното спокойствие, около улица „Банковая“, където се намира администрацията на президента, са разположени спецчасти и вътрешни войски,заедно с различна техника – трактори, булдозери и вериги.

По време на протеста се появиха и първите провокатори, които започнаха да чупят стъклата на Киевския държавен университет. Провокаторите са били задържани от самите протестиращи. „Не искаме да се превръщаме в Латвия и Тунис!“, скандират недоволните от управлението на Янукович.

ВИДЕО НА ЖИВО


Video streaming by Ustream