петък, 13 декември 2013 г.

Севернокорейският лидер Ким Чен ун екзекутира чичо си

Чичото на севернокорейския лидер Ким Чен ун Джан Сон-тхек е бил екзекутиран вчера, информираха световните осведомителни агенция, цитирайки севернокорейската КЦТА. Военен съд към министерството на народната сигурност го е признал за виновен в държавна измяна. Присъдата е била изпълнена незабавно.

Джан Сон-тхек беше заместник-председател на Комисията по национална отбрана, ключов ръководен орган в КНДР, и бе смятан за втория по важност човек в държавата. Той беше съпруг на лелята на Ким Чен-ун. Засега няма информация каква е съдбата й, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Белият дом заяви, че не може да потвърди от независим източник съобщението за екзекутирането на чичото на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, но няма основание да се съмнява в информацията, държавната информационна агенция на КНДР, предаде "Асошиейтед прес".

Ако съобщенията се потвърдят, това ще е поредният пример за изключителната жестокост на режима в Северна Корея, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност към президента на САЩ Патрик Вентрел. Той допъли, че САЩ внимателно следят развитието на събитията в КНДР и се консултират със съюзниците и партньорите си в района.