вторник, 3 декември 2013 г.

Берлускони може да стане евродепутат от България! Бойко отрече, че ще е в листите на ГЕРБ

Силвио Берлускони да стане кандидат за Европейския парламент чрез България, Унгария или
Естония.
Това обмисля антуражът на бившия италиански премиер, който е с окончателна присъда за данъчни измами и няма право на кандидатури в Италия, съобщи БНР.
Италианският закон за местни и европейски политически кандидатури се отнася само за Италия. От друга страна, Европейската директива 109-93, уреждаща този въпрос, изисква удостоверение от компетентните органи от държавата по произход, че лицето не е лишавано от това право. Същият европейски документ обаче уважава жалба в съответната страна. Именно в този документ антуражът на Берлускони намира изход – той да се кандидатира от друга европейска страна.
Бойко Борисов категорично отхвърли възможността бившият италиански премиерът Силвио Берлускони да се кандидатира за евродепутат от ГЕРБ на изборите догодина.
Последната ми среща с Берлускони беше на последния Европейски съвет, на който той присъстваше. Никога не сме разговаряли за това той да се кандидатира в България на изборите за ЕП. ГЕРБ има много добри евродепутати, които в голямата си част ще бъдат и кандидати. Мога категорично да кажа, че Берлускони няма да бъде кандидат от ГЕРБ, написа Борисов във фейсбук профила си.