сряда, 18 декември 2013 г.

Уволнени корабостроители плачат

Чудо на чудесата се разиграва в Бургас преди най-светлия празник - Коледа. Работниците,
които бяха уволнени от корабостроителниците, буквално умират от глад. "Нямаме пари за Коледа, нищо не можем да си купим. Майка ми плаща тока, приятел - телефона", хълцаше през сълзи мъж на средна възраст, който продължава да носи на гърба си куртката с надпис "Бургаски корабостроителници".
Уволнените са всичките работници, около 150. Повечето се заканват, че ще съдят до дупка новите собственици, защото не са получили дори предизвестие, а на някои от тях им дължат по 4-5 заплати.

На място отиде и кметът Димитър Николов. той обеща помощ и призна, че ще иска спешна среща с работодателите. "Трябва да се помогне на тези хора, не може така", отсече Николов, но и той няма полезен ход в момента.

След 32 години работа единствено за Бургаските корабостроителници Атанас Димитров губи работата си. Съпругата му не работи по здравословни причини. Имат кредит и банката им напомня почти ежедневно, че дължат пари. Не са плащали от септември. От когато са и неизплатените заплати на Атанас. Семейството ще стои на студено и ще брои стотинките за хляб поне до 15 януари, до първите пари от бюрото по труда. Освен заплати работодателят не е изплатил и обезщетенията за съкращение. Няма пари за сметките за ток и от енергото вече са го изключили. Плаща го със заеми от приятели. За семейството за първа година Коледа и Нова година няма да бъдат празници.

Подобно е положението и при много от неговите колеги. Детето на една от уволнените служителки е в ремисия след изкарано онкологично заболяване и също се нуждае от средства. Пред камерата на Нова тя разказа, че семейството се издържа от една заплата.

Служителите били привикани да се подпишат върху заповедите за освобождаване в присъствието на въоръжена охрана. По думите им охраната била наета от столицата, за да охраняват помещенията в завода. От регионалната инспекция по труда обясниха, че са започнали проверка по сигнал на бюрото по труда за 85 съкратени работници от корабостроителницата.

"Още на другия ден реагира мой екип. Дошли са тук на място, но основната сграда е била заключена и се наложило да търсим съдействие от органите на МВР, за да проникнем на територията на предприятието. В крайна сметка се установило, че сградата е абсолютно празна. До този момент контакт с новото управление на дружеството няма. Последният контакт с представител на дружиството бе през ноември, когато отново ни сезираха за неизплатени заплати на служителите. Тогава е съставен протокол за изплащане на заплатите със срок до днес. Ако това не бъде изпълнено, от утре той ще подлежи на наказание – максималният размер на глобата 10 000 лв. за всеки отделен случай”, обясни Павлин Васков – директор на Инспекцията по труда в Бургас.

Общата сума от наложената глоба обаче не може да бъде използвана за изплащане на работните заплати. „Дължимите заплати трябва да бъдат дадени от предприятието. Държавата ще даде обезщетенията, които се полагат въз основа на трудовия стаж на всеки по отделно. Този процес започна още миналата седмица”, обясни за Нова телевизия областният управител на Бургас Павел Маринов.

В 15,00 часа е насрочена среща между работниците и началникът на Инспекцията по труда в Бургас и областният управител. На тази среща се очаква да се появи и изпълнителният директор на Бургаски корабостроителници Диян Маринов Дянков.