четвъртък, 5 декември 2013 г.

Еврокомисията обяви за нищожен договора на България с Русия за „Южен поток”

Договорът на България с Русия за мегагазопровода „Южен поток” е незаконен. Това очаквано.
констатира Еврокомисията (ЕК
Нов голям енергиен скандал е на път да избухне между ЕС и Русия на фона на политическата  криза в Украйна, алармират европейските медии.
"Според Брюксел двустранните договори на България и останалите европейски държави с Русия за изграждането на „Южен поток” са в нарушение на законодателството на Съюза и трябва да бъдат предоговорени от нулата", става ясно от съобщение на ЕК, цитирано от EurActiv.com (ЮрАктив).
"Еврокомисията  прегледа  междуправителствени споразуменията на България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия с Русия  и стигна до заключението, че нито едно от споразуменията не е в съответствие с правото на ЕС", заяви Клаус Борхард - директор по въпросите на енергийните пазари в ЕК.
Двустранните споразумения за изграждането на "Газпром" - облагодетелстващия газопровод "Южен поток", сключени от Русия са в нарушение на законите на ЕС и трябва да бъдат предоговорени от самото начало, отсече ЕК късно снощи. "България, както и останалите европейски държави, подписали споразумение за „Южен поток“, трябва да поискат предоговаряне с Русия“, категоричен е евроекспертът.
"Това е причината, поради която сме казали на тези държави, че са длъжни, или поради договорите на ЕС, или от Договора за създаване на Енергийна общност, че те трябва да поискат предоговаряне с Русия , за да се приведат междуправителствените споразумения в съответствие с правото на ЕС ", добави той.
Москва не закъсня с отговора към Брюксел и се закани, че "възнамерява да оспори по съдебен ред" изискванията и прилагането на газовите евродирективи, известни още като Трети енергиен либерализационен пакет на ЕС. "Русия ще подаде съдебен иск срещу ЕС в съда на Световната търговска организация (СТО)", закани се министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев.