четвъртък, 26 декември 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 196-и!

В цяла България Коледен протест срещу Орешарски!

Близо 30 града в страната се  вдигнаха на общонационален протест срещу правителството.

В 15.00 часа пред сградата на БНБ в София се очаква да се съберат студенти и българи, работещи в чужбина. Техният протест ще се слее с традиционния протест срещу правителството, който тръгва от Орлов мост в 14.00 часа.

В призива за протест се казва:

"Където и да ходим, винаги се връщаме. Защото сме граждани на света, но сме родени в България. Само тази страна наричаме "Родина". Сега, по Коледа, се връщат нашите деца, родители, роднини, приятелите ни от чужбина. Прибират се у дома. Сега, по Коледа, празнуваме със семействата си. България е общия ни дом. Сънародниците ни са нашето голямо семейство. През лятото площадът беше много малък за всички..., които излязоха навън от любов към дома и семейството. Излязоха, защото искат бъдеще, перспективи и добър живот в родината си. Каним ви отново, всички заедно. Млади, възрастни, студенти, работещи, пенсионери, всички ние и завърналите се у дома емигранти, да се съберем на площада, на голяма "семейна" среща в името на общото ни бъдеще, в единственото място, което наричаме "Родина". Защото семействата трябва да бъдат заедно в добро и лошо, в битки и успехи. Защото обичаме България. На 26 декември от 14:00 часа на Орлов Мост
Заедно за страната ни.

Нали по Коледа стават чудеса? :)

Организарайте протест във вашия град или се присъедините към едно от събиятата, ако вече
има организиран такъв. Свържете се с нас за помощ при организацията и координирането."  

Хронология на портеста:

15. 24, Благоевград -  Около десет души се събраха пред сградата на Областна управа-Благоевград, съобщава "Фокус". Протестът мина спокойно, към него се включиха и студенти от ЮЗУ „Неофит Рислки”. Протестиращите поискаха за пореден път оставка на правителството на Пламен Орешарски. По думите им, преминаващите благоевградчани също ги подкрепят, но се притесняват за своите работни места и се страхуват да застанат редом до тях. Полицейски служители следят за спазване на общественият ред.

15.11 часа, Варна - Стотина варненци се включиха в националния протест с искане оставката на правителството. Протестното шествие тръгна от площада пред сградата на общината и преминава по улиците на града, съобщи БНР. Протестиращите скандират "Оставка" и носят национални знамена и плакати с надпис "Оставка", "Кабинетът Орешарски – марионетно правителство, продало България". Участниците в шествието са предимно млади хора. Те казаха, че не са се отказали, защото протестът не е срещу конкретен политик, а за морал в политиката.

Надяваме се, че това ще се случи, че правителството ще подаде оставка и на следващите избори ще могат да бъдат избрани хора, които истински да защитят името на България и да направят така, че ние да останем и да работим тук, иначе ще се превърнем в емигранти, коментираха пред БНР протестиращи.

15.03 часа, София - Шествието се присъедини към протеста на българите от чужбина. Пред БНР студентът от Кеймбридж Момчил Найденов каза, че най-добрият изход за страната е незабавна оставка на правителството. "След оставката трябва да дойде правителство, което да е справедливо и да се вслушва в исканията на народа. Има такива политици", коментира студентът.

14.54 часа, Пловдив - Около 200 протестиращи се събраха в Пловдив. Те се включиха в в шествие по главната улица на Града под тепетата. Шествието премина със скандиране „Оставка”, „Ние сме студенти, нас не ни е страх” и „Червени боклуци”. Освен студенти и българи, работещи в чужбина, в протестното шествие се включиха и местни жители.

14.47 часа, София - Протестиращите блокираха движението на „Орлов мост” и се насочват към сградата Българска народна банка. По данни на "Фокус" броят на протестиращит е около 300 души. Хората носят знамена, свирят на свирки, бият на барабани и скандират „Оставка”. Има плакати с надписи: „Опорни точки, ненавиждам: превратаджии, мерзавци”, „Партийните дотации - за иновации, не за машинации”. Част от протестиращите носят жълти жилетки, на които с черен маркер е написано - „Антиконфликт”. В района има засилено полицейско присъствие. По бул. „Цариградско шосе” се движат коли на градския транспорт, които обръщат на „Орлов мост” и отиват обратно по посока хотел „Плиска”.

14.30, София - Протестиращи започнаха да се събират на Орлов мост в София.

14.27 часа, Бургас - Около 50 души се събраха пред Часовника на протест срещу правителството, съобщава "Фокус". Протестиращите искат незабавна оставка на кабинета „Орешарски” и промяна в Изборния кодекс. Някои носят коледни шапки и метли с надписи „Оставка”. Развяват се български знамена, надуват свирки. Много от протестиращите са млади хора, които са се върнали за празниците. Всеки момент, протестиращите ще тръгнат на шествие по ул „Богориди”.

14.10 часа, Варна - Студенти излязоха по улиците на Варна в подкрепа на протеста срещу правителството. По-рано днес подкрепата си към протетса обявиха и студентите от Велико Търново и Благоевград.