събота, 7 септември 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 86-ти!

В днешния протест срещу правителството  се включиха 200-250 души. Гражданите запазиха минута мълчание в памет на убития на този ден преди 35 години български писател и журналист Георги Марков.

Актуално!

Колко са били партизаните на 9.9.1944г.?

13.9.1944 г. бригада “Чавдар” Добри Джуров (2-ри от ляво)
Колко са партизаните в България на 9 септември 1944 г.? И до днес няма единно мнение за техния приблизителен брой.
През март 1944 г. Георги Димитров иска справка за числения състав на партизаните. На 12 март от ЦК на БРП (к) му изпращат шифрована телеграма, в която се казва: "В партизанските отряди около 25-30% са комунисти, толкова са комсомолците, останалите са безпартийни. По възрастов състав главно са младежи, от тях 70-75% са селски бедняци, около 20% - работници, останалите са от интелигенцията. (...) В 12 окръга има 26 отряда с обща численост 2320 човека. Има окръзи само с по няколко десетки партизани: например Хасковски - 20 души, Варненски - 40, Старозагорски - 50, а в някои окръзи въобще не съществува партизанско движение."
На 17 октомври 1945 г. организационният отдел на ЦК на БРП (к) съобщава, че броят на партизаните на 9 септември 1944 г. бил 7000 души.
Десет дни по-късно обаче същият отдел дава съвсем други данни - 50 000 партизани. Според данни от историографията преди 1989 г. общият брой на партизаните и участниците в бойните групи е около 30 000, а на ятаците и помагачите им - около 200 000.
След като уточнява данните в продължение на 2 години, проф. д. и. н. Донко Дочев, преподавател в Аграрния университет в Пловдив, твърди, че общият брой на партизаните у нас е 9660.
Партизанин е човек от бойна група, която се бори срещу чужда окупация или тираничен режим в страната. Думата има италиански произход - partigiano, от parte (част). На френски е partisan, на руски - партизан. У нас е така само в прословутото стихотворение на Младен Исаев "Партизан за бой се стяга, мята пушка на рамо...", иначе официалното е партизанин.
Властта преди 1944 г. и нейните симпатизанти наричат партизаните иронично-презрително шумкари или шумци. Обкичена с комунистическата идеология, думата придобива неприкосновен божествен статут между 1944 и 1989 г.
След падането на комунистическия режим героичният им ореол помръкна и за тях всеки можеше да говори каквото си поиска, включително и да ги нарича терористи, убийци и разбойници.
Още на 22 юни 1941 г., денят, в който Германия напада Съветския съюз, ЦК на Българската работническа партия-комунисти - БРП (к), разпространява официален призив България "да не допусне по никакъв начин използването на своята земя и своята войска за разбойническите цели на германския фашизъм".
След два дни, на 24 юни, по заповед на Коминтерна, лидер на който е Георги Димитров, БРП обявява "курс на въоръжена борба" срещу германските войски и правителството на Богдан Филов.
Месец по-късно, на 23 юли 1941 г., започват емисиите на нелегалната радиостанция "Христо Ботев", която излъчва от Москва. В предаванията си Георги Димитров, Вълко Червенков, Васил Коларов и Станке Димитров призовават българите към неподчинение и масова съпротива "срещу враговете на народа". Тъй като страната ни е присъединена към Тристранния пакт и в нея почти няма вооенни части на Райха, действията на партизаните са предимно срещу българските власти.
Първият партизанин в България е Иван Козарев. от с. Добринище, който излиза в нелегалност още през февруари 1941 г. Преди това като член на БКП участва в Септемврийското въстание през 1923 г. в Разложкия край, а като член на ВМРО (от 1925 г.) лежи в затвора през 1935-1938 г. Козарев си построява рибарник недалеч от селото, от който се прехранва, и край него на 27 юни 1941 г. застрелва двама полицаи, дошли да го търсят. Това се смята за начало на партизанското движение не само в България, но и на Балканите.
На 26 юли 1941 г. заедно с Никола Парапунов Козарев създава първата партизанска чета и приема името Балкан. Командир на четата обаче става не той, а Парапунов, възпят в популярната песен "Имала майка едно ми чедо, едно ми чедо Никола..." Парапунов е убит при полицейска засада край село Бараково на 9 декември 1943 г. В нощта срещу 1 април 1944 г. Иван Козарев е застрелян по погрешка от своя съселянин, ятак и близък приятел Александър Пицин.
След четата на Парапунов в Разложко, се появяват и партизански групи около Батак, Дупница, Ловеч и в Средногорието. Всичките са под командването на Централната военна комисия към БРП (к). Към нея са и нелегалните бойни групи в градовете, които палят складове, взривяват цистерни и вършат други саботажи.
Тъй като след първоначалния ентусиазъм партизанското движение затихва,
от Москва с подводници и самолети са изпратени около 55 души със задача да оглавят въоръжените действия в България. Това са така наречените парашутисти и подводничари, разпределени в три групи, водени от Цвятко Радойнов, Христо Боев и Георги Янков.
Някои от членовете на тези групи са участници във войната в Испания, други са докарани направо от сибирските лагери, трети са изкарали кратковременни курсове в школи на НКВД. Акцията не е подготвена и организирана добре и почти всички загиват или са заловени от полицията. Тук намира смъртта си и Васил Танев, съпроцесникът на Георги Димитров от Лайпциг - застрелян е във въздуха малко преди са се приземи с парашута си.
Оцеляват малцина: Цвятко Радойнов, който оглавява Централната военна комисия, Георги Ликин-Дед, който по-късно става командир на отряд "Антон Иванов", Стою Неделчев-Чочоолу, бъдещ партизанин и генерал от БНА, Асен Лагадинов и още няколко души. Първите двама загиват по-късно, вторите доживяват до достойна възраст.
В началото на 1943 г. партизанското движение се разраства. През лятото към Габровско-Севлиевския отряд се присъединява и най-малкият партизанин в България Митко Палаузов. Той загива едва 13-годишен на 1 април 1944 г.
През същата 1943 г. е създадена нелегалната Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА). Тя разделя страната на 13 въстанически оперативни зони, командването на които е поверено на Главния щаб на НОВА.
С наближаването на Червената армия към границите на България все повече хора се присъединяват към партизанските отряди. Според някои източници най-много хора "хващат гората" на 7 и 8 септември. Проф. Драгомир Драганов ми каза, че осмосептемврийците не само били много, но понеже някои от тях не разбрали, че е дошъл 9 септември, стояли в шумата чак до 11-12-и. Някъде дори се наложило да ги търсят.
По официални данни през 1944 г. в състава на НОВА влизат 9 бригади, 35 батальона и отряда, 2 самостоятелни чети и няколко бойни групи. В началото на септември 1944 г. е сформирана Софийската народоосвободителна дивизия.
Но дори когато е най-многобройно, българското партизанско движение не предизвиква особен външен интерес. Неслучайно майор Томпсън, за когото разказахме подробно наскоро, е единственият известен чужденец, свързан с нашата антифашистка съпротива. Но и той е бил изпратен на мисия в Югославия и попада в България малко случайно. А като мисионер при партизаните на Тито е бил дори синът на Чърчил.
Между 6 и 8 септември 1944 г. около 170 населени места в страната са превзети
от партизански части. Завземането на властта в София обаче става с минимално участие на партизаните. Сборна формация от Шопския отряд и софийски бойни групи заема около 2 часа през нощта позиции като охрана в градинката срещу военното министерство. Но не се налага никаква тяхна намеса.

Актуално!

Борисов: Хапех си ръката, докато Шамари и Дудуци идваха под строй пред дома ми

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разказа пред членове от младежката организация на партията как се чувствал по време на протестите пред дома му. В продължение на няколко седмици през месец юли демонстранти се събираха всяка сутрин пред къщата му в Банкя, подканяйки го да се върне заедно с парламентарната си група в Народното събрание.
„Хапех си ръката, когато Петна, Шамари, Дудуци и всякакви идваха под абсолютен строй. ТВ7 и „Алфа” идват за първото включване, директно. Преди това идват протестиращите с бус, паркират отстрани, ядат семки, пият кафе и чакат шефа. Шефът е журналистката от ТВ7, която е на работа. Щом я видят, че идва с камерата, се събират. Един минава и им раздава плакатите „Бойко на работа”. Ако аз бях поискал помощ от партията, какво щеше да се случи пред нас.
Седмици наред – излязат, извикат, спират, седят един час и идва следващото включване. Щом излезе тази с микрофона, пак всички стават, застават и започват „Бойче, на работа”. Свършва предаването и минава един и им раздава пари.
„Завчера един депутат от ДПС ми показваше жест, наподобяващ ръка. Един депутат, който действително мога да го обърна с хастара обратно. Много съм горд със себе си, с търпението си. Вече на 3-4 пъти успявам да не им отговарям на провокациите”, развесели Борисов присъстващите в залата и предизвика аплодисментите им.

Разкрития!

Малко информация за Волен Сидеров, която обяснява и политическите му ходове!

Волен Сидеров е обвързан в мрежа от бизнес и лични зависимости. За период от повече от 20
години, той е влязъл в контакти, съдружия и фирмени участия, които в ретроспекция дават обяснение за действията на псевдопатриота и за неговата подкрепа на коалицията  ДПС-БСП.
Преди повече от 18 г. в една наглед невзрачна фирма –„Куриер-север“. В тази фирма Волен Сидеров участва с няколко фигури от бившата комунистическа номенклатура.  Единият е Степан Ерамян, бивш отговорен секретар на в. „Работническо дело“, а след това и издател на вестник “Марица”. Неговото име се свързва и с масонската ложа в Пловдив. Вторият е  Георги Апостолов, член на УС ПП “БКП-Георги Димитров”. Съсобственик на фирмата „Куриер-север“ е и юридическо лице – фирмата “Панорама прес”.  Поглеждайки досието на “Панорама прес” виждаме, че тя се управлява отново от Волен Николов Сидеров и от юридическото лице “Артстрой”.

Кой се крие зад фирмата „Артстрой”? Управителите на “Артстрой” са по същата схема съюз между юридическо и физическо лице. Фирмата съсобственик е ФК-ИФФ-ЕООД, която е в съдружие с Красимир Павлов Илиев, един от най-богатите хора в България.  С други думи, Волен Сидеров управлява, заедно с Красимир Илиев, фирма “Панорама прес”. В Търговския регистър като собственик на това дружество е записано още едно име – това на Нели Ганчева Колева. Именно Илиев и Колева са пряката връзка на Сидеров с олигархията.

Красимир Илиев, чрез фирмата „Бромак“, е в съдружие с двама емблематични за годините на преход у нас олигарси – Максим Жеков Димов и Цветан Радоев Василев (собственик и управител на „Корпоративна търговска банка“, в която се намира огромна част от държавните пари). За банкера се знае, че е в тесни контакти с Ирена Кръстева и Делян Пеевски, които са пък притежатели на огромна медийна империя и собственици на печатницата на „ИПК-Родина“. Точно там през 2011 г. се печата и вестник „Атака“.  На практика именно в бизнес участията на Волен Сидеров се крие истината за много от решенията му и обратите в  поведението му в парламента.
През далечната 2002 г. малко познатият на българската публика Сидеров получава покана от Москва, за да участва в международна конференция на тема „Глобалните проблеми в световната история“.

На пръв поглед – нищо особено, поредната проява против глобализацията. Тя обаче се организира от московската Хуманитарно-социална академия, както е преименувана бившата Централна школа на съветския комсомол. Тогава той се снима със следните прочути „отрицатели“ на Холокоста и служебно доказани антисемити: Ръс Граната (САЩ), Юрген Граф (Швейцария и Белорусия), Фредрик Тобен (Aвстралия). На фотоса се вижда и лидерът на Ку-Клукс-Клан Дейвид Дюк.  Особен интерес представлява и  мароканецът Ахмед Рами. Принуден да бяга от родината си, той живее от 1973 г. като политически емигрант в Швеция. За Ахмед Рами може да се прочетат много неща в интернет. Той е известен като открит ислямист, приписват му се и контакти с Ал-Кайда. Именно след тази конференция изгрява звездата на Сидеров.
Кой е Максим Димов?

Проследявайки връзките на Волен Сидеров с олигархията, няма как да подминем това име. Бивш подуправител на БНБ, бивш депутат от ДПС и НДСВ, известен като ковчежника на царя, съдружник на Цветан Василев в „Бромак“, съдружник на Пламен Орешарски в „Нова България-АД“ – всичко това е Максим Димов. Тези факти обясняват как стана така, че олигархията си назначи за премиер Пламен Орешарски чрез златния глас на Волен Сидеров.

Още една фирма привлича вниманието – „Енергони“. Тя пък е разковничето, защо Сидеров се отметна през 2009 г. и от антибойковист стана пръв лакей на  лидера на ГЕРБ. И покрай това дружество отново срещаме името Максим Димов – чрез руските капитали, които той управлява в „Руснефтехим България“, която пък е акционер в „Енергони“.  Но най-интересното е, че зад „Енергони“ стои един-единствен патент на стойност над 500 милиона. Нарича се „Метод за изграждане на вятърна електроцентрала“, собственост на „Енергони“ АД и носи номер 64239. И досега остава неясно дали тази оценка е реална, или не при положение, че става дума за нематериален актив. Освен това, фирмата получава и три лицензии от ДКВЕР за изграждане на ветроенергийни паркове.

На 28 февруари 2011 г. общото събрание на дружеството е овластило СД и изпълнителния директор на „Енергони“ за сключване на сделка по чл.114, ал.1, относно взимане на следните заеми:

- вземане на заем от Михаил Георгопападакос (член на СД и изп. директор, акционер над 25%) в размер до 250 млн. лв., срок 1 година с възможност за продължаване до 5 год.
- вземане на заем от Йоанис Никитакис (член на СД) в размер до 250 млн. лв., срок 1 година с възможност за продължаване до 5 год.
- вземане на заем от Емануел Джанос (член на СД) в размер до 250 млн. лв., срок 1 година с възможност за продължаване до 5 год.
- вземане на заем от Йоанис Дагретзакис (акционер, притежаващ под 5% от капитала) в размер до 250 млн. лв., срок 1 година с възможност за продължаване до 5 год.

Заемните средства ще се използват за финансиране на основната дейност на дружеството, във връзка с проектиране и изграждане на енергийни съоръжения. Тези „сделки“ накараха Комисията за финансов надзор да сезира ДАНС за пране на пари, тъй като практически „Енергони“ не развива никаква дейност.

Самата фирма е борсов фантом. В един момент нейната капитализация е над 2 милиарда лева, а месеци след това пада драстично. Цената за една акция при номинал 1 лв. достига след серия от борсови операции до 4 лева. Една година след това тя пада до смайващите 1 стотинка за акция. Подобни финансови маневри са присъщи основно на фирмите, през които се препират колосални средства. В чужбина подобни компании веднага биват разследвани и сваляни от борсовата търговия

Разкрития!

Вижте жестокостта и на бунтовниците в Сирия! Видео

В. "Ню Йорк таймс" (NYTimes.com) пусна в сайта си видеозапис, в който се вижда как сирийски бунтовници екзекутират войници от режима в Дамаск, предаде Франс прес.
В записа се виждат седем войници голи до кръста и коленичили, като челата им допират земята. Зад тях стоят в изчакване сирийски бунтовници с насочени оръжия.
Бунтовнически командир стреля по първия пленник и го убива с изстрел в тила. Другите бунтовници правят същото с останалите войници.
"Ню Йорк таймс" уточнява, че видеозаписът е тайно изнесен от Сирия преди няколко дни от бивш бунтовник, който се отвратил от насилието и убийствата, извършвани от двете воюващи страни в страната.
Според вестника записът е от 2012 г.
Вестникът подчертава, че този видеозапис е най-новото доказателство, че подкрепяните от Вашингтон сирийски бунтовници може да проявяват същото насилие като режима на президента Башар Асад, с който воюват.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО ОТ ТУК: http://nyti.ms/17QH7pl

Актуално!

Лидерите на Г-20 бързо забравиха за Сирия! Забавляват със светлинно шоу, златни сервизи, черен хайвер и шампанско в двореца "Петерхоф"

Докато в Сирия воюват, измират десетки хора, а хиляди бягат от родината си, лидерите на
Г-20 се забавляват с пищно шоу, с музика, фойерверки и светлини в Санкт Петербург. Докато решаваха дали да ударят по Башар Асад и родината му, първенците похапваха хайвер в позлатени съдове в Константиновския дворец в Петерхоф, съобщиха световните агенции.
Преди вечерята участниците се разходиха из прекрасния парк на Петерхоф, известен като "руския Версай", където бяха заобиколени от актьори в костюми от епохата на Петър Първи, а прочутият оркестър на Мариинския театър свиреше откъси от Верди, Чайковски и Сен Санс.
На представлението не присъстваха президентите на Франция, Бразилия, Аржентина и италианският премиер Енрико Лета.
Именно Лета първи пусна в туитър информация след вечерята, посветена на Сирия: "Няма единна позиция за удар." По-рано той заяви, че би подкрепил военна операция само с мандат на ООН.
Според източници на Би Би Си най-твърда подкрепа Обама получил от Франция, Турция, Канада и Великобритания. Австралия, Канада, Франция, Италия, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия, Испания /която официално не е член, но е постоянен гост на Г-20/, Турция, Великобритания и САЩ подписаха призива, разпространен от Белия дом в рамките на срещата на върха в Санкт Петербург. Те подкрепиха Барак Обама за военен удар срещу Сирия.
"САЩ и Русия не успяха да преодолеят различията си по въпроса за военната операция", заяви на пресконференция руският президент Владимир Путин. Двамата лидери изслушали взаимно позициите си, но не постигнали съгласие.
Путин подчерта, че е контрапродуктивно да се дестабилизира ситуацията в Близкия изток и че
евентуална интервенция ще се отрази негативно на световната икономика. Руският президент повтори позицията си, че военна акция без мандат на ООН ще е нарушение на закона. Путин обеща Русия да помогне на Дамаск, ако той бъде подложен на външна агресия.

Сирия - Апокалипсис за всички?

Сирия се превръща все повече в катализатор на несигурността, конфронтацията и разрушаването
на онзи световен ред, който надживя Студената война, коментира М. Щюрмер. В тази страна не се очертава щастлив край, до който може да се стигне чрез преговори, компромис или желание за ново начало.
Затова пък сме свидетели на все по-често вмешателство от страна на чужди сили:

Русия е оръжеен доставчик и закрилник на алевитската династия на Асад и неговия режим на железния юмрук; Москва подкрепя също така Иран и ливанско-шиитския боен отряд на „Хизбула”; Арабската лига се задоволява да укорява с остри думи политиката на Асад, но само толкова; европейците пък се упражняват в реторика за мир, държейки се настрана от конфликта; турците съзират заплахи за интересите им в арабския свят, но не знаят откъде да започнат - прекалено много са огньовете, които трябва да бъдат изгасени; израелците пък заплашват, че в случай на нападение ще отговорят с военна акция.

Накратко: положението е повече от сериозно, но отникъде не дебне спасение. Освен от САЩ. Америка остава единственият силов фактор в региона. Същевременно, макар и оставени сами, американците са последните, които все още се застъпват за някакъв световен ред - но не само на думи, както повечето останали, а с конкретни дела, както никой друг.

За американския президент Барак Обама би било детска игра с помощта на няколкостотин ракети „Круз” да организира един по-голям фойерверк над летища, военни бази и командни централи на сирийската власт. Разбира се, това трябва да стане на безопасно разстояние от складовете с химическо оръжие - то не бива да бъде бомбардирано, нито пък да попада в ръцете на терористи.
И все пак: подобна “хирургическа” операция не е никак лесна. Включително и заради това, че залогът е много по-голям от това просто да бъде наказан Асад. В случая става въпрос за много повече: за сигурността в света, за разпределението на оръжията за масово унищожение, за баланса на силите в Близкия изток и извън него и най-вече за ръководната роля на САЩ.

Европейците наблюдаваха в продължение на две години развоя на кризата в Сирия, без дори да подозират, че е възможно да се стигне до worst case - това, което се случи на 21 август. А сега политическият дебат в Лондон, Париж и Берлин се свежда единствено до това дали една евентуална война в Сирия е желателна или не. Отговорът на този въпрос както в политически, така и в морален аспект, е еднозначен и категоричен.

Европейците обаче явно отказват да проумеят, че е илюзорно да възлагат надежди на Съвета за сигурност на ООН, който е с вързани ръце заради руско-китайската блокадна политика. Нито пък са склонни да си дадат сметка за това, че ако Конвенцията за забрана на химическото оръжие утре се превърне в купчина безполезна хартия, то същото може да се случи после и с Договора за неразпространение на ядрените оръжия. А това окончателно ще развърже ръцете на страни като Северна Корея и Иран.

Без съмнение цялото това развитие ще породи нова динамика, свързана с оръжията за масово унищожение, която никой вече няма да е в състояние да спре - нито Америка, нито пък щедрите на думи, но бездейни европейци. Съединените щати са единственият световен полицай, а освен това и гарант за спазването на международните договори.

Смех

Хубавите неща стават бавно! Аз съм типично доказателство, сутрин ставам по два часа...

   *
Един човек влиза в аптека и казва:
- Един презерватив, моля!
- Момент. - казала аптекарката. Минута след това му подава красиво пакетче. С фантифлюшка. Изумен клиентът попитал:
- В такава изискана опаковка никъде не са продавали. Новост ли е?
- Така е господине, защото сме в конкуренция с аптеката отсреща! - отговаря аптекарката.
Изуменият човек решава да види какво пък правят конкурентите и влиза в отсрещната аптека.
- Един презерватив, моля!
- Момент, кажете часа и мястото, където да Ви го доставим!
Втрещеният клиент се прибрал вкъщи и започнал да чака. В уречения час се звъннало на вратата. Той отворил и очите му се събрали под носа - пред вратата стоелитри красавици. Средната държала в ръце едно прекрасно малко пакетче.
- Девойки, знам какво носите! Знам и защо сега! Но бихте ли ми казали защо сте три?
- Ние сме монтажната бригада, господине
   *
Студент научил всички въпроси за изпита по философия, но не отишъл на изпита, защото животът няма смисъл и всички хора в него са безгласни роби.
   *
Глупавите маймуни слезнали от дърветата, започнали да се трудят, еволюирали в хора. Умните маймуни продължават да си седят на старите места.
   *
Правителството потвърди, че минималната пенсия за старост от първи януари 2015 година ще е 2000 евро, а пенсионната възраст 114 за жените и 119 за мъжете.
   *
Няма нищо по-приятно от усещането за изпъленен съпружески дълг, даже и ако по погрешка си изпълнил дълга на някой друг.
  *
- Знаете ли, че на еврейската сватба младоженецът обикновено не може да целуне булката?
- Защо?
- Защото до него седи майка му и през цялото време му казва "Яж, яж!"

петък, 6 септември 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът!  Ден 85-ти!

Заради празничния почивен ден протестът срещу кабинета на Пламен Орешарски премина при по-малък интерес. Акцент на протеста днес е отбелязването на 128-та годишнина от Съединението. Част от протестиращите са облечени в национални носии. Протестно шествие се проведе и в Пловдив.

Актуално!

След срещата на Г-20: Войната започва на 10 септември?

Единадесет държави от Г-20 призоваха за "твърда международна реакция" на атаката с химическо оръжие в Сирия, предаде АФП. От Белия дом са категорични, че доказателс
твата срещу Башар Асад са неопровержими, като изявлението им е подкрепено от Великобритания и Франция.
"Ние призоваваме за твърда международна реакция на това гибелно нарушаване на международните правила и съвест, която ще изпрати ясно послание, че този тип зверство не може да бъде повторено”, се казва в съобщението, разпространено от Белия дом.

За война настоява и бламирания от своя парламент Дейвид Камерън: "Ние всички вярваме, че е настъпил моментът да се действа, за да се предотврати хуманитарна катастрофа. И по-добре това да стане с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Но ако това не стане, не трябва да се разчита само на това, а да се вземе решение да се действа".

Доста предпазлива позиция на срешата на Г-20 в Санкт Петербург зае Германия. Според канцлера Ангела Меркел и външния министър Гидо Вестервеле Международния наказателен съд е институцията, която трябва да обясни на Асад, че върши престъпление. Според Меркел отправна точка за възобновяването на политическия процес в Сирия може да стане Общото събрание на ООН, редовната сесия на която започва през септември в Ню Йорк.

В крайна сметка най-важно за всички е мнението на американския президент Барак Обама. Днес той загадъчно анонсира, че на 10 септември - ден след заседанието на Конгреса по темата Сирия, ще направи обръщение към нацията. Именно горепосочената дата е първа възможност за официален старт на военни действия.

Актуално!

Русия реши да воюва на страната на Сирия!

Русия е готова да воюва на страната на Сирия. Новината съобщи преди броени минути лично президентът Владимир Путин. Той говори пред журналисти на пресконференция след срещата между страните от Г-20.
Путин припомни, че Руската федерация и сега помага на Сирия - доставя оръжие и работи в икономическата и хуманитарната сфери. Той бе категоричен, че военни действия срещу Сирия, ще имат много отрицателно въздействие върху международната сигурност като цяло. Путин подчерта, че лидерите на Индия, Бразилия, Южна Африка и Индонезия са твърдо срещу военната операция в Сирия.

Актуално!

Протестиращи и контри се дебнат в Пловдив около паметника на Съединението

Нямаме намерение да опорочаваме празника на Съединението, но ако поддръжниците на кабинета освиркат президента Росен Плевнелиев, както знаем, че се готвят да правят, ние ще отговорим подобаващо. Това съобщи неформалният водач на протеста в Пловдив Христо Марков.
Той заяви, че на 29 август е подадено уведомление в общината за протестно шествие от сградата на местната власт до площад „Съединение”. То е от 19 часа. Кметът Иван Тотев обаче няколко пъти по медиите обяви, че е от 18 часа и това според нас е умишлена дезориентация с цел объркване на хората, смята още Марков. Той каза, че неговите хора ще носят плакати, на които са изписани цитати на Захари Стоянов. Те гласят: „Социализма в България-огън, слама и сухия вятър” и други мисли на Захари Стоянов.

Контрапротестиращите пък днес събират подписи в подкрепа на кабинета „Орешарски” на Главната в Пловдив. Те също казаха, че ще реагират, ако противниците на кабинета започнат с викове „Оставка”. Цялата полиция в Пловдив е на бойна нога, с цел да не се допуснат ексцесии. След официалната церемония на площада, хората на Христо Марков ще изпратят с лозунги държавните мъже на коктейла, който по традиция се провежда в хотела на Георги Гергов

Актуално!

US-експерти: Обама пред провал – няма стратегия за Сирия

Фактът, че Турция, най-сериозния стратегически съюзник на САЩ в Близкия Изток, подкрепя
Ал Кайда е огромен стратегически провал
САЩ нямат стратегия за Сирия. Това заключиха експерти от института „Брукингс ” във Вашингтон в дискусия за възможното нанасяне на военен удар срещу режима в Дамаск.

Според Майкъл Дорън, бивш старши директор за Близкия изток в Съвета за национална сигурност и заместник помощник секретар на отбраната, Барак Обама не е формулирал американските интереси в Сирия. По думите му преди две години американският президент  е имал възможност да изгради коалиция от партньори и да подпомогне Свободната сирийска армия. Такава коалиция трябва да се създаде сега, посочи Дорън, като подчерта, че за да стане това американският президент трябва да предприеме военен удар в Сирия, дори без съгласието на Конгреса.

„Целта на такова действие не е просто военен ефект на бойното поле, а да покажем, че стоим зад съюзниците си, за да можем да ги координираме. Част от проблема в Сирия е не само какво правят враговете ни, но и какво правят съюзниците ни. Турция иска да свали Башар ал Асад и си затваря очите пред факта, че чуждестранни джихадисти преминават през територията й. Оказва се, че един от най-близките ни съюзници в Близкия Изток и страна-членка на НАТО подкрепя Ал Каида в Сирия”, обясни Майкъл Дорън и добави, че това е огромен стратегически провал.

Той изтъкна, че гражданската война в Сирия вече е война за определяне на реда в региона. Иран, Сирия и Хизбулла воюват срещу Саудитска Арабия и съюзниците й, обясни експертът и допълни, че сраженията на бойното поле са много по-сложни и в тях участват и кюрдите и Ал Каида. „Иран и Русия разбират, че това е борба за реда в региона и се опитват да насочат събитията в свой интерес. САЩ гледат отстрани, а трябва да правят същото. Трябва да си изясним как искаме да изглежда Близкия изток в следващите десетилетия, за да са защитени нашите интереси”, подчерта Дорън.

Действията на руския президент Владимир Путин целят предотвратяване на военна намеса, тъй като според него САЩ могат да влошат ситуацията в Сирия и да създадат още една сериозна бъркотия в региона. Това заяви Фиона Хил, директор на Центъра за САЩ и Европа в Брукингс. По думите й Путин би предпочел Башар ал Асад да остане на власт и да упражнява някакъв контрол, пред пълен хаос, какъвто смята, че вижда в Ирак, Афганистан и Либия.

„В това отношение той е на едно мнение с част от членовете на Конгреса на САЩ. Руската политика в Близкия изток е погрешно разбрана в момента. Това не е студената война. Русия не сътрудничи само с Иран. Израел е голям партньор на Русия. Иранска или инспирирана от Хизбулла атака на Иран срещу Израел би била катастрофа за руската политика. Путин желае да запази сегашното положение в Близкия изток. Той се опасява от навлизането на екстремисти в Русия, особено преди Олимпийскиите игри, след милиардите вложени в Сочи”, коментира Фиона Хил.

Не очаквам реакции на Хизбулла извън Сирия, посочи Джереми Шапиро, гостуващ сътрудник в Брукингс и бивш съветник на държавния секретар по Близкия изток. Възможно е да извършат зверства в самата Сирия и да предизвикат нови бежански вълни. Външната намеса в една гражданска война я прави по-кървава”, подчерта Шапиро.

За две години и половина размириците в Сирия се превърнаха в ужасна междуобщностна война, заяви Брус Райдъл, сътрудник в института Брукингс, дългогодишен служител на Централната разузнавателна агенция (ЦРУ). Той добави, че това, което е започнало като „арабска пролет” е прераснало във война на алауитското и християнското малцинства срещу мнозинството на сунитите, а кюрдите са още един участник.

Райдъл посочи, че сунитите, представляващи сирийската опозиция са много разединени. Той цитира данни на военното разузнаване, според които сред опозицията могат да бъдат идентифицирани 1200 различни групи. „В началото Ал Каида я нямаше, сега присъства силно, използвайки базите си в Ирак. Има две значими разклонения на Ал Каида в Сирия - „Фронтът Ан Нусра” и групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, които се превръщат в едни от най-силните и жизнени групи. Ако САЩ влезе на бойното поле в Сирия, няма начин да не помогне на Ал Каида. Не трябва да имаме илюзии. Трябва да има дългосрочна стратегия, която включва този риск и справянето с него, за да се предприемат действия”, изтъкна Райдъл.

По думите му Ал Каида е на кръстопът. Цялата й философия, че агресивният джихад е разрешение на проблемите на Близкия изток беше разклатена от „арабската пролет”, обясни Брус Райдъл и подчерта, че две години и половина по-късно Ал Каида е в позицията да заяви, че е била права. Какво ще направи настоящият американски президент спрямо Ал Каида сега, не само в Сирия, но и в целия регион, ще определи развитието и значимостта на терористичната организация за десетилетие напред. Ситуацията е повратна не само за Сирия, но и за целия регион, изтъкна Райдъл.

Актуално!

Бойко Борисов: Диктаторът е Доган и продължава да разпределя порциите от банките!

"Диктаторът е Ахмед Доган и от сараите той продължава да разпределя порциите от банките и
парите на държавата. Другият диктатор е Сергей Станишев и по този начин у нас е подменена конституцията и управлението. Разделението в държавата продължава да е страшно силно". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за "Радио К2".
"Симпатизантите на всички партии са български граждани и всеки има правото да изрази своята позиция. В света такава е системата и всяка партия, която спечели изборите, трябва да има правото да управлява. Именно за това са изборите, да изразяват волята на народа и който спечели, трябва да има правото да управлява", категоричен е бившият премиер.
Бойко Борисов продължи, че с тези протести и контрпротести вървим в посока на отрицание на всичко, което хората с гласа си са дали. Той добави, че самият израз „протест в подкрепа“ звучи безсмислено и те се организират само за да могат управляващите да кажат, че има и няколко хиляди души, които ги подкрепят. Бойко Борисов апелира за повече разум и поне лидерите на политическите партии да се опитат да бъдат нормални.
На въпрос - дали одобрява демонстрираното отношение към президента от парламентарната трибуна Бойко Борисов отговори, че извършеното спрямо него не е било редно, но управляващите така са преценили.
Борисов заяви, че подкрепя създаването на анкетна комисия за разследване на комисията „Златанов“, защото всички спекулации там трябва да излязат наяве и продължи, че като вина на партията са били действията на Искра Фидосова и затова тя е била отстранена и от партията, и като депутат.

Актуално!

Бойни армади край бреговете на Сирия

Вижте бойните кораби и подводници на САЩ и Русия дислоцирани в инфарктния район

С новите три бойни единици оперативното съединение на руския ВМФ, действащ постоянно
в Средиземно море, ще наброява над 20 бойни кораба и подводници, съпровождани от спомагателни съдове като танкери, влекачи и пр. Флагманскит кораб на групировката е големият противолодъчен крайцер "Адмирал Пантелеев" от състава на Тихоокеанския флот, към който неотдавна се присъедини също такъв голям кораб за борба с подводници "Вице-адмирал Кулаков", който е от състава на Северния флот.

В състава на съединението на ротационен принцип влизат рекетни крайцери проект 1164 от типа "Москва" и "Варяг", големи противолодъчни корабви проект 1155 - от типа "Адмирал Левченко", стражеви кораби проект 11540 - "Неустрашимый", "Ярослав Мудрый", големи десантни кораби 1171 - "Николай Фильченков", 775 - "Калининград", 775М - "Азов", разузнавателни кораби и пр.
 
От страна на САЩ в Средиземно море действа постоянно Шести флот, който има в състава си шест оперативни групи. В първата е основната ударна сила на флота - 1-2 самолетоносача с по 65-85 самолета на борда, съпровождани от 6 крайцера и ескадрени минносци. 61-а оперативна група е за морски десанти в състав три десантни кораба като "Сан Антонио", който преди дни пристигна в източната част на Средиземно море. 62-а оперативна група включва 1600 морски пехотинци, танкове, артилерия, вертолети. ОГ 66/69 включва кораби и подводници, които трябва да охраняват групировката и да унищожават подводници на противника.

Като цяло 6-ти американски флот, чийто флагмански кораб е "Маунт Уитни", представлява мощна военна групировка от около 40 кораба, в т.ч. самолетоносачите, 2 - 4 атомни подводници, 175 самолета и около 21 000 военослужещи.

Разходите по вероятните военни удари срещу Сирия няма да са „изключителни”, каза тази вечер командващият Военноморския флот на САЩ, с което омаловажи потенциалните разходи на операцията, предаде АФП. Коментарът на адмирал Джонатан Грийнърт изглежда потвърждава приблизителните изчисления на министъра на отбраната Чък Хейгъл, който каза пред законодатели, че наказателните удари вероятно ще струват „десетки милиони” долари.

Оборудваните с ракети „Томахоук” кораби и подводници се очаква да играят главна роля в наказателните удари, предложени от президента Барак Обама, който поиска от Конгреса да подкрепи намесата за наказването на Дамаск за предполагаемата употреба на химически оръжия.

Очертавайки нужните финанси, Грийнърт казва, че една ракета „Томахоук” струва 1.5 млн. долара, а поддържането на кораби в региона струва още милиони. „Цифрите са заядливи, но не са удивителни към този момент. Много от тези кораби щяха да са там така или иначе”, каза адмиралът.

Очевидно разчетите са правени за ограничена във времето, силите и средствата опарация, за която обаче в нажежената обстановка гаранцията, че няма да прерасне в сериозен сблъсък, е твърде неутешителна.

Празник!

Честваме Съединението на България!

Днес честваме 128-та годишнина от Съединението на България.
На този ден през 1885 г. българският народ извършва едно от най-забележителните дела в своята нова история. Съединението на България е актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).
Извършва се след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Смех

- Толкова години сте женени с жена ти, а колкото пъти ви срещна из града, винаги се държите
за ръка... Възхищавам се на чувствата ви!
- Ако я пусна, веднага ще купи нещо.
      *
Стойността на румънската лея катастрофално тръгнала надолу в последните години от управлението на соцлидера Чаушеску.
Той се обърнал за помощ към САЩ. От Белия дом му казали да пробие на всяка лея по една дупка и да я запълни със злато, за да покачи курса й. Злато обаче не му дали и Чаушеску потърсил подкрепа от Москва. "Пробийте по 2 дупки в леята и ги запълнете със сребро", казали от Кремъл, но сребро не му дали.
Тогава той попитал Израел какво да прави. "Пробиваш по 4 дупки на лея и ги продаваш като копчета по 1,20 леи всяко", казал му Ицхак Шамир.
    *
Министър Рашидов правил инспекция как върви реставрацията на паметника на Цар освободител. Изведнъж из под земята се чул гласа на самия цар
-Вежди, искам нов кон, че този много остаря.
Уплашил се Рашидов и хукнал да сподели с Цветанов и Бойко. Те помислили, че министъра е прекалил с уискито, но все пак решили да отидат на място и да видят каква е тази работа. Като стигнали до паметника, отново се чул гласът на царя.
- Вежди, аз те помолих за нов кон, а ти ми водиш две магарета.
   *
Ако смятате, че трудът облагородява човека, отидете до близкия строеж - вижте благородниците.
   *
Един алкохолик попитал един наркоман:
- Зашо не пиеш алкохол ?
- За какво да лазя, като мога да летя !!!
   *
- Имате ли карта на Северния полюс?
Продавачката, замисляйки се малко, изважда и дава един чисто бял лист:
- Ето, заповядайте.
   *
- От другата седмица спирам пиенето...
- Да, вярвам ти...Мога да се обзаложа, че ще продължиш да пиеш?
- На какво да се обзаложим?
- На кило ракия...

четвъртък, 5 септември 2013 г.

Актуално!

Вижте кои са първите 10 държави от "Коалицията на желаещите" удар по Сирия

Четири балкански държави готови да подкрепят САЩ

Най-малко 10 страни са изразили готовност да вземат участие в бойни действия, предвождани
от САЩ, предаде "Интерфакс", позовавайки се на информация от говорителя на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки.
Псаки изброи страните, подкрепили американска военна операция в Сирия. Тя спомена: Австралия, Албания, Канада, Дания, Франция, Полша, Румъния, Турция и Косово.

Тя отбеляза, че споменатите страни са готови да окажат не само военна, но и всякаква друга подкрепа.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 84-ти!

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски продължават и навръх стотния му
ден.

Антипропаганда!

Божидар Димитров: Вампирите са македонци

Вампирите са македонци, заяви директорът на Националния исторически музей проф.
Божидар Димитров на среща с журналисти.
Историкът в момента чете нова книга, според която - вампирите са част от македонските народни вярвания. „Който не вярва - ето заглавието. И да са намерени тук, това няма нищо общо с българите. Вампирите са част от македонските народни вярвания. Отдавана подозирах, че вампири не може да има българи. Ние, българите сме много хубави хора, за да имаме вампири. Вампирите са македонци. И Самуил, и Кирил, и Методий, и вампирите ни взеха вече", коментира Божидар Димитров.
След вампира от Созопол миналата година, при археологически проучвания бяха открити и други погребения с ритуали против вампирясване. Наскоро подобно погребение бе открито в Перперикон, а при археологическите проучвания в Несебър археолозите също се натъкнаха на скелет на човек със забит нож в сърдечната област. Там тепърва археолозите ще проучват дали това е погребение с ритуал против вампирясване или убийство, каза още Димитров.

Актуално!

Три руски бойни кораба прегазиха Босфора

Десантен кораб "Минск"
Три руски бойни кораба днес са преминали през Босфора, движейки се към източната част на
Средиземно море, предаде АФП. Корабът „Приазовие” е преминал през турския проток заедно с големите десантни съдове „Минск” и „Новочеркасск”. На   борда им има няколкостотин морски пехотинци и съответната бойна техника.
Според военен източник в неделя кораб „Приазовие” е отплавал от украинското пристанище Севастопол с цел „мисия в Източно Средиземно море”.

Към конфликтния район се очаква да вдигне котва и авионосният крайцер "Адмирал Кузнецов", както и няколко ракетни крайцера.

Новината за движението на руските кораби идва на фона на засиленото напрежение в очакване на окончателното решение на западните страни за военна намеса в Сирия, на която Москва остава основен съюзник.

Антипропаганда!

Скандал със снимка на Оланд

Две международни новинарски агенции си навлекоха обвинения в автоцензура, след като
изтеглиха не много приятна снимка на френския президент Франсоа Оланд, предаде “Гардиън”.
“Франс прес” и “Ройтерс” станаха обект на критики и подигравки в интернет и социалните мрежи, след като решиха да изтеглят снимка, направена по време на посещение на Оланд в град в Северна Франция, където той водеше дискусия за скорошните реформи, довели до промени в учебните часове.
Посещението му съвпадна с началото на новата учебна година за повечето френски ученици. На снимката с широка усмивка и глуповато изражение Оланд стои пред черната дъска, на която пише “Днес е връщането на училище”.
Оланд, който по време на предизборната кампания миналата година беше наричан “Господин нормален”, някога имаше репутацията на един от най-духовитите политици в страната, но потисна забавната си страна, след като бе избран, от страх да не бъде критикуван, че му липсва авторитет.
На сайта на “Франс прес” снимката бе достъпна за използване от медиите, но по-късно агенцията съобщи, че е взела решение да я изтегли. “Молим, свалете я от системите си. Съжаляваме за неудобството и ви благодарим за сътрудничеството”, пишеше под снимката.

Актуално!

Барак Обама кацна в Русия

Самолетът на президента на САЩ Барак Обама се приземи на летище „Пулково 1” в Санкт Петербург, където днес започва срещата на Г20. Среща с руския президент Владимир Путин в програмата на Обама не е предвидена, предаде РИА Новости.
Малко по-рано в града пристигна и британският премиер Дейвид Камерън, който също ще вземе участие в срещата.

Лидерите на страните от Г20 ще проведат срещата в Стрелна, предградие на Санкт Петербург.

Разкрития!

Eвреите, които контролират правителството на САЩ!

ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ е консорциум от 9 частни еврейски банки. Той печата доларите и ги дава в заем на САЩ, под лихва!

При приемането на Закона за Федералния резерв, 1913 г., с подкупи прокарват клауза, акционерите на Федералния резерв, да се пазят в тайна. И едва наскоро евреите, акционери на Федералния резерв, излязоха наяве. 


ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ Е ЧАСТНА ЕВРЕЙСКА БАНКА ПОДТИСКАЩА САЩ, АМЕРИКА и ЕВРОПА!
„Федералният резерв“ е консорциум от 9 обединени еврейски банки, начело с Ротшилд:

$1.  Rothschild Banks of London and Berlin
$2.  Lazard Brothers Banks of Paris
$3.  Israel Moses Seif Banks of Italy
$4. Warburg Bank of  Hamburg and Amsterdam
$5. Lehman Brothers of NY
$6. Kuhn, Loeb Bank of NY (Now Shearson American Express)
$7. Goldman, Sachs of NY
$8. National Bank of Commerce NY/Morgan Guaranty Trust (J. P. Morgan Bank - Equitable Life - Levi P. Morton are principal shareholders)
$9. Hanover Trust of NY (Уилиам и Дейвид Рокфелер са основните притежатели на акции!)

Федералния резерв – исторически поглед:

1791-1811: Ротшилдовата "Първа банка на Съединените щати"
1816-1836: Rothschilds "Втора банка на Съединените щати"
1837-1862: Свободна Банкова Ера - Без Официална централна банка
1862-1913: Система от национални банки
1913 – Законът за Федералния резерв, и създаване на консорциум от частни еврейски банки наречен: Банка за Федерален резерв. Най-големите акционери на Федералния резер, са Ротшилдови от London holding, с 57% от акциите, които не са достъпни за публично търгуване.

 На 23-ти май 1933 година, конгресмен Луис Макфадън (Luis Т.  McFadden), внася дискредитиращи обвинения срещу членовете на Федералния резерв. Последва мръсна кампания срещу McFadden и 3 години по-късно, той е отровен.
Евреите, които контролират правителството на Америка:
1) Бен Шалом Бернанке: Председател на Борда на управителите на Федералния резерв. С мандат до 2020 година.
2) Доналд Л. Koх: Заместник Председател на Борда на управителите на Федералния резерв. С мандат до 2016 г.
 3) Рандъл С.  Kроцнър: Член на Борда на управителите на Федералния резерв.
4) Фредерик С. Мишкин: Член на Борда на управителите на Федералния резерв. С мандат до 2014 г.
 5) Алън Гриийнспън: Съветник на Борда на управителите на Федералния резерв. Предишен председател. 


Как работи Федералният резерв?

ЕВРЕЙСКИТЕ БАНКЕРИ ПЕЧАТАТ ПАРИТЕ в сгради на Федералния резерв, из цялата територията на САЩ, пазени от тежко въоръжена охрана. След което еврейските банкери "дават на заем" парите, на американското правителство, под лихва. Макар че, според член  I, раздел 8 от Конституцията на САЩ, само Конгреса има право да емитира пари и да регулира тяхната стойност.

Така че, е незаконно, „частно“ да се печатат парите на САЩ. Но тъй като влиятелни евреи като Пол Варбург (Уърбърг) и Яков Шиф, при приеманетона Закона за Федералния резерв, 1913, с подкупи прокарват клауза, акционерите на Федералния резерв, да се пазят в тайна. И едва наскоро евреите, акционери на Федералния резерв, излезоха наяве. 

Джон Кенеди като президент се опита да наложи златно покритие на долара, но бе убит през 1963 г.

През 1985 г., служители от "Джи Пи Морган Бенк ъф Ню Йорк", на срещна с Credit Lyonnais Bank на Франция, създадоха Съюза на европейска валутна банкова асоциация (ECUBA), за да получат подкрепата на света за една единна валута.

През октомври 1987 г., Асоциацията за валутен съюз на Европа ( AMUE), тайно се срещна и препоръча, ЕКЮ-то (европейска парична единица) да замести съществуващите национални валути, както и че всички европейски централни банки да се комбинират в и издаване на екюто, като единна официална валута. Така се случи и през 1999 г. с издаването на Еврото.
Планът на международния еврейски банков заговор е, да има само 3 централни банки в света: Федералният резерв банка, Европейската централна банка и Централната банка на Япония.
Всички тези банки се оглавяват от Rothschilds (династията Ротшилдови).

Смех

Най-лесният начин за отслабване!
Свързвате велоаргометъра с рутера за интернета - спрете ли да въртите... спира и нета.
   *
Богаташ навършва осемдесет години, чувства се прекрасно.
- Как ще обясните вашето отлично здраве? - питат го.
- Преди всичко с голямото търпение на моите наследници.
  *
Пийнал мъж влиза в кухнята:
- Жено! Какво има за вечеря?
- Чай.
- И откога чаят се счита за вечеря?
- Откакто ракията се счита за обяд.
   *
Говорят си двама приятели:
- Този доктор е гений: за две минути излекува моята жена?
- Как го направи?
- Каза й, че всичките й оплаквания са признак на приближаващата старост...
   *
- Откъде може да се купи ученическа униформа?
- Ако е за стара униформа, то на битака. А за нова...само в секс шоп ще намериш!
   *
Санаториум за алкохолици. Провежда се лекция за вредата от алкохола. Лекторът изважда един червей и пред очите на всички го потапя в чаша с водка. Червеят се сгърчва и умира.
- Е, каква е поуката? - пита лекторът.
От задния ред се чува глас:
- Че алкохолиците нямат глисти!
    *
Нов закон в Китай: преминава се към западната традиция - да се хранят с нож и вилица! Мнозинството е недоволно - много трудно е да се държи и ножа и вилицата в една ръка...

сряда, 4 септември 2013 г.

Актуално!

И Китай изпрати кораби към Сирия!

Руският “убиец на самолетоносачи” тръгва към Средиземноморието

Китайски военен блог за военната техника на САЩ, Русия и Китай съобщи, че
няколко китайски кораба вече се приближават към бреговете на Сирия.

Авторите на публикацията открито признават, че корабите няма да участват в конфликта, а само ще наблюдават действията на корабите на НАТО и Русия.

Какви точно кораби са били изпратени към бреговете на Сирия, за сега не е известно. В социалната мрежа В-контакт, позовавайки се на секретен източник, се появи информация, че китайски кораб от проекта Jinggangshan е бил забелязан в Червено море.

“Преди 2 часа той премина покрай нас и се насочи към Суецкия канал. Скорост – 19 възела. Ние сега сме в Червено море, някъде в центъра му”, – написа авторът.

По забелязания бордови номер 999 впоследствие се изяснило, че това е китайски десантен кораб Jinggangshan, който може да разположи на борда си десантен морски съд с въздушна възглавница или други голямогабаритни товари.

Припомням, че по информация на редица източници, в Сирия може би има китайски аналози на системите С-300. Тази информация не е потвърдена официално от никого, а китайски десанти кораби до момента не са забелязани в пристанищата на Сирия.

Руският “убиец на самолетоносачи” тръгва към Средиземноморието

Ракетният крайцер на руския черноморски флот “Москва”, наричан от НАТО “убиец на
самолетоносачи”, вместо към първоначално планираната си дестинация в порт Минделу (Кабо Верде) се отправя към Източното Средиземноморие. Това съобщи агенция Интерфакс, като се позовава на военно-дипломатически източник в Москва.

Ройтерс посочва, че това става в момент, в който САЩ готвят въздушни удари по Сирия.


Очаква се крайцерът да достигне Източното Средиземноморие до десетина дни. Там той ще поеме от големия кораб за борба с подводници “Адмирал Пантелеев” ролята на флагман на оперативното съединение на руския военноморски флот в района, допълва агенция Интерфакс.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 83-ти

Повече от 7 000 души участват във вечерния протест против правителството на Пламен Орешарски.
След противоречивите сцени от сутринта и заминаването на партийните автобуси, #ДАНСwithme 83 заприлича на протестите от дните преди ваканцията.

Актуално!

Бойни самолети кръжат над Бургас, готвят се за Сирия

Огромен боен самолет, чиито размери и външен вид контрастират на обикновените
туристически самолети, е видян от стотици бургазлии.
Oт Летище-Бургас все още няма официална информация за огромната "сива птица". Според очевидци от вчера са започнали маневри за военни облитания на аерогарата в квартал „Сарафово”. Това било част от подготовка за започващата война в Сирия.
Засега бургаското летище ще се използва като междинна станция за зареждане с гориво, тъй като именно там керосинът е най-евтин.

Антипропаганда!

И в Гугъл  “оставка” води към правителството

Напиши в Гугъл “оставка” и виж към кой сайт води

Отворете Гугъл (google.bg) и в полето за търсене изпишете думата “оставка” на кирилица.

Според Гугъл сайтът, който най-добре кореспондира с думата “оставка” е официалният сайт на българското правителство government.bg. Роботите на Гугъл автоматично са асоциирали думата “оставка” със страницата.

Епизод 2

Цецка Цачева пее Булат Окуджава! ВИДЕО

Цецка Цачева завладя интернет и социалните мрежи с изпълнението "Цъфнал ГЕРБ, цъфнал
ГЕРБ", което беше разпространено вчера.  Днес представям на вашето внимание и певческата дарба на бившия председател на парламента.
Записът е направен на същото събитие като първия – банкет на елита на ГЕРБ – Плевен дни след победата на парламентарните избори през 2009г., който сайтът OFFNews публикува.
Г-жа Цачева изпълнява една от най-известните песни на големия бард Булат Окуджава “Молитвата на Франсоа Вийон”. 

Антипропаганда!

Цитат на деня:

„ Най-важното постижение за 100-те дни е, че освободихме страната от страха“
Пламен Орешарски пред журналисти в парламента след изслушването му в залата за кризата в Сирия и българската позиция.

#ДАНСwithme

"Голямото посрещане" на депутатите започна!

Властта си води пак автобуси с контрапротестиращи

Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски граждани се събират в района на
сградата на Народното събрание, където след около час ще започне първото заседание на депутатите от есенната сесия на парламента. До този момент обстановката е спокойна. Чуват се скандирания „Оставка" и освирквания.
Очаква се в района на Народното събрание да се съберат и привърженици на правителството на Пламен Орешарски.
Контрапротестиращи пристигат с автобуси в подкрепа на кабинета. Първите автобуси, дошли

за протестите в столицата, вече пристигнаха. Те са с пернишка регистрация. Паркирани са на бул. „Дондуков“. Хората в тях разказаха, че са дошли за контрапротеста.
Перничаните отделили по 5 лв. от бюджета си, за да си платят транспорта. Иначе били безработни.

В еди от автобусите имаше натрупани стекове бутилки с вода и приготвени сандвичи за раздаване. Контрапротестиращите твърдят, че сами са се организирали.

Целият център на София гъмжи от полиция и жандармерия.
Парламентът е отцепен още от далечните подстъпи. Само на кръстовището на "Раковски" и "Дондуков" униформените бяха над 100. Засега движението не  е спирано.

Бойко Борисов: Управляващите се държат нагло и продължават да уволняват

"Управляващите се държат изключително нагло и продължават да уволняват в полицията и
държавната администрация. А те не са спечелили изборитете. Те са трета-четвърта-пета политическа сила". Това заяви преди минути Бойко Борисов.
Лидерът на ГЕРБ призова управляващите незабавно да подадат остовка.
"При нас в партията имаше хора, които не бяха най-правилните. Но лека-полека са прочистваме от тях", категоличен е Борисов. Той обеща да отиде при протестиращите, за да види как ще го посрещнат

След финт на жандармерията парламентът заседава


Депутатите влязоха безпрепятствено в сградата на Народното събрание, след като коли на
жандармерията спряха видимостта на протестиращите към северния вход. Петдесетина протестиращи се отправиха към северния вход, за да освиркват депутатите, които идват за първия си работен ден след ваканцията. Видимостта им обаче беше възпрепятствана от кордон коли на жандармерията. Протестиращите освиркват сградата на парламента. Освен традицПарламентът започна първото си заседание след ваканцията. Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че има кворум и откри първото заседание от есенната сесия. В пленарна зала присъстват всички парламентарни групи.ионните тромби и барабани, звучи и сирена.
Сигнал за бомба в НС е подаден на тел. 112. Депутатите отказаха да напуснат сградата.

Орешарски влезе цял в парламента

Премиерът Пламен Орешарски влезе в парламента, където ще присъства на блицконтрол в пленарна зала. Той мина през обсадата на Народното събрание, без да се срещне очи в очи с протестиращите, благодарение на засилената охрана от страна на полиция, жандармерия и НСО.

Орешарски, както и членове на неговия министерски екип, ще отговарят на въпроси на депутатите. Основна тема в парламента също така ще бъде и ситуацията в Сирия, която ще се обсъжда в пленарна зала. Депутатите ще коментират и българската позиция в очертаващия се конфликт.

Обновена 12:29