събота, 19 октомври 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 128-и!

Днес вечер беше 128-мият поред протест срещу правителството на Орешарски.
Протестите избухнаха на 14 юни след неочаквания  избор на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Актуално!

Сашо Диков –Бареков втори рунд! Алабалистиката на Бареков опровергана с документи

Водещият Сашо Диков показа копия от документи, които на пръв поглед опровергават журналиста-политик Николай Бареков по отношение на аферата с гръцкия имот на президента Росен Плевнелиев. Това стана в предаването му ДикOff по "Нова телевизия", гост на което бе самият Бареков.
Според тях парите за къщата в Халкидики са били преведени по банков път - през месец октомври 2007 г.  - общо 750 хиляди евро. Както е известно, Бареков от своя страна лансира в обществото други документи, според които тези пари са били платени в брой.
Двамата размениха остри думи. Бареков изрази съмнение, че документите са автентични. Диков му отвърна, че те са от същото място, от което и неговите - от данъчните власти на Гърция. Той обяви: "Тези документи нищо не доказват. Ако успееш да докажеш, че е така, печелиш приза за адвокат на президента, ти се справяш по-добре от адвокат", каза той иронично.
Диков от своя страна заяви, че Тв7, която изнесе данни за имотите на Плевнелиев, прави "поръчкови разследвания".
По-рано двамата си размениха закачки за външния вид:
"Върнал си си формата, бях ти направил забележка, че си позапуснал формата си. Сега трябва да ти кажа, че си добре - имаш младо гадже, чета по вестниците", каза Бареков. Самият Диков обяви, че тези статии са "неверни".
Преди това Диков го приветства като "красива девойка, руса, 175 см", очевидно засегнат от забележката, която журналистът-политик му отправи в предния им разговор

Екстра смех

Батков сам да се съблече... ЦСКА-Левски 3-0 за 45минути

Актуално!

Ултраси запукаха триъгълника на властта с бомбички

Бомбички и димки хвърлят пред президентството и  бившия Партиен дом, сега сграда на парламента, футболни фенове в момента. Агитката на "Левски" наброява 400-500 души, които крещят и пеят, вървейки към националния стадион "Васил Левски".
Спешно пристигна жандармерия, за да овладее страстите на синята агитка. Униформените отклониха шествието и то мина по бул. "Дондуков", вместо по маршрута на протеста към Народното събрание.
Спряни са трамваите по бул. "Дондуков" и шествието от бесните фенове върви към бул. "Левски".

Антипропаганда!

Декларацията довела до сблъсък в парламента(пълен текст)

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров за пореден път предизвика скандал в парламента и едва не се стигна до бой с депутатите от ГЕРБ. Повод за разправията в пленарната зала стана изявление на Цвета Караянчева (ГЕРБ) за делото с бюлетините в костинбродската печатница и репликата й, че "ДПС и "Атака" са едно, заедно с комунистите, които сменяха имена и горяха църкви".

Това предизвика Сидеров да започне словесна разправа с Караянчева, в която се включиха депутати от "Атака" и ГЕРБ. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че е чул псувни, но от групата са направили всичко възможно да успокоят страстите и да не се поддадат на провокацията на Сидеров.
Ето пълният текст на декларацията на ГЕРБ
Предсрочните парламентарни избори преминаха в сянката на скандал, който в деня на размисъл повлия пряко на вота на българските избиратели. Намерените бюлетини в склада на печатницата Мултипринт още не бяха преброени и окачествени като годни или брак, когато бе обявено, че има опит за подмяна на вота в интерес на ГЕРБ. Един непроверен и неизяснен сигнал стана повод за недопустима политическа атака в деня, в който законът изрично забранява политическа агитация. Репортажите на една медия, изявленията на политиците, които не спечелиха изборите, но днес управляват, пряко обвиниха ГЕРБ, че иска да подмени вота без да изчакат окончателното разследване и без доказателства. Това обвинение, хвърлено в деня за размисъл, повлия на вота като помогна на БСП. И това бе признато от Сергей Станишев в изявление пред собствената му партия. Без този скандал неговата партия нямаше да има и сегашния си втори резултат.
Сигналът, по който Прокуратурата предприе действия, бе подаден от кандидат на заинтересована да дискредитира опонента си партия. Защо вместо това ДАНС не използва всичките си средства, за да провери дали реално тези бюлетини са били годни и предназначени за разпространение? Защото днес организаторите на публичната акцията – Мая Манолова, Сергей Станишев и БСП, Лютви Местан и ДПС, Волен Сидеров и Атака, Николай Бареков и ТВ7 са главните печеливши от недоказаните обвинения, които изсипаха върху ГЕРБ. Днес всеки от организаторите и изпълнителите вече е получил своята награда – висок пост, участието във властта, пари. И всички заедно разчитат на разследващите органи и институции да се оправят някак си с последващото доказване на техните клеветнически твърдения. Отговорността на съдебната система е изключителна. Ако тя не намери факти и доказателства, че има преднамерени действия за подмяна на вота от ГЕРБ всички, които направиха изявления в деня за размисъл, трябва да бъдат обявени за най-големите лъжци, подвели българските избиратели в своя пряка лична полза.
Пет месеца по-късно все още няма яснота как и по какъв начин бюлетините в склада на печатницата са могли да повлияят на изборния процес. Няма отговор дали техният брой е нарочно завишен или е в границите на естествената за такива обеми и специфика на отпечатването документи. Няма маркирани бюлетини. Няма пряка връзка между намерените бюлетини и извършване на противозаконно действие с тях.
Обвинението, което Прокуратурата повдигна преди дни е за „неупражнен контрол върху служители на МС, които е трябвало да осъществят контрол върху изпълнението на поръчката по отпечатването на бюлетините“. Всеки трезво мислещ човек разбира, че това обвинение е несъразмерно на клеветническата кампания в деня за размисъл, че то не доказва умишлени действия за подмяна на вота от партия, която в този момент не е на власт. По-мащабна, клеветническа и безсрамна кампания в страната ни не се е случвала. Тя може да бъде измислена и осъществена само от хора, които познават и създават задкулисните схеми. Точно те предприеха действия с „немаловажни вредни за обществото последствия“, опорочиха вота на избирателите, подведоха ги и днес консумират ползите от тези си действия, пренебрегвайки гласа на общественото недоволство от техните безобразия.
Разследването по случая с надпечатаните бюлетини в печатница Мултипринт не успя да установи престъпление по отношение на изборния процес. Събраните до този момент факти и експертизи не доказват по никакъв начин, че ГЕРБ е имала намерение или че е предприела действия, с които е искала да опорочи вота на българските избиратели. За това призоваваме разследващите органи за разследват законността на действията на всички участвали в този публичен скандал лица и да се произнесат и по тях.
Настояваме да се дадат отговори и на следните въпроси :
1. От къде и по какъв начин Мая Манолова е получила информация за случващото се в печатницата, охранявана докато печата изборните бюлетини. Кой е съобщил за нередности в печатницата Мултипринт и какви доказателства има тя, за да сезира за тях? В кой момент Манолова е научила за тях и след колко време е подала сигнала?
2. Кой е отговорен за изтичане на информацията за акцията на Прокуратурата? И направено ли е необходимото разследване как е изтекла информацията?
3. Кой е отговорен за разсекретяването на акцията и появяването на информацията за нея в точно определена телевизия? Защо журналистът Бареков е отишъл там, преди да има представители и на други медии? Разпитван ли е журналистът Бареков, от кого и кога е получил информация, каква точно е била тя и защо той е допуснат до място, където се провежда акция на прокуратурата?
4. Кои аргументи накараха председателите на трите управляващи в последствие партии – БСП, ДПС и Атака, да предприемат недопустимото – нарушаване на закона в деня за размисъл? Имаха ли безспорни доказателства за предполагаеми действия на ГЕРБ за подмяна на вота?
Очакваме отговор на тези въпроси, за да не се допускат подобни ситуации и за в бъдеще. Призоваваме в разследването да се включат широк кръг лица и техните показания да станат публично достояние. Защото има едно твърдения, по което има обща политическа оценка – вотът на избирателите на 12 май 2013 година беше съзнателно опорочен. И резултатът от това виждаме всеки ден в невъзможността Парламентът и създаденото от него по спорен начин правителство да работят нормално, във възгласите на хората, които вече 125 дни остават на софийските улици за да искат „Оставка“. Те са доказателствата за това кой опорочи и подмени вота на българските избиратели!
Искаме честно и прозрачно разследване на манипулацията със скандала Мултипринт!
Искаме и оставката на това управление !

Смех

Нобеловият лауреат от Бразилия Драузиллио Варелла:

"В днешния свят ние инвестираме 5 пъти повече пари в лекарства за мъжката потентност и силикон за гърдите на жената, отколкото при лечението на болестта на Алцхаймер. След няколко години ще имаме стари жени с големи гърди и възрастни мъже със здрави пениси, но никой от тях няма да може да си спомни за какво са им необходими. "
    *
В магазинната мрежа са пуснали нови тигани с незалепващо покритие - когато храната започне да загаря - автоматично ви се изключва нета.
   *
- А бе, много хлебарки имам в стаята, кво да правя? - Дай им тебешир. - Ядат ли го? - Не бе, виж ги мойте колко кротко си рисуват в ъгъла.
   *
Тръгнал един руски олигарх да почива на море и изпратил предварително секретаря си да организира ваканцията. Пристигнал секретаря и отишъл направо при управителя на курорта. Излезли на плажа и секретарят почнал да се дзвери:
- Бе т`ва `кво е?
- Как какво!!! Пясък. Жълт.
- Аааа, шефът не обича жълт пясък. Да се изрине целият и да се насипе бял фин пясък!
- Ама…
- Няма ама!
Вади куфарче с пари и плаща.
На следващия ден целият плаж е посипан с бял фин пясък. Оглежда го секретарят доволно, но по едно време зяпва учудено.
- А това какво е? Каква е тая гадория?
- Как „гадория”!!?? Та това е морето.
- Виж, `кво е мръсно! И мирише! До утре да се прочисти! Да се прецеди, ако трябва, за да стане кристално. Камъните по дъното да се премахнат! На всеки 30 секунди да има вълна висока между 45 и 55 сантиметра…
- Ама…
- Няма ама!
Вади секретаря куфарче с пари и плаща.
След три дни всичко е на шест.
- Тва `кво е? Какви са тия бомбардировачи?!
- Ами... чайки.
- Никакви чайки! Всичките да се махнат, да се оставят само две, които да се шматкат бавно по плажа, но в никакъв случай да не излитат.
- Ама…
- Абе няма ама!
Вади куфарче с пари и плаща.
След една седмица пристига баровецът. Разходил се по белия пясък, усмихнал се на двете чайки, седнал в шезлонга, вперил поглед в кристално чистата вода, поел с пълни гърди свежият морски въздух и казал дълбокосмислено на секретяря си:
- А кажи сега, Серьожа, можеш ли тая красота да я купиш с пари?!
   *
Една журналистка я пратили да интервюира някакви овчари, свидетели на НЛО. Между другото станало дума че живеят сами в планината по 7-8 месеца без да виждат други хора. Журналистката ги попитала:
- А как издържате без жени толкова време?
Овчарите я наобиколили, а единият подхилквайки се казал:
- Ами казваме че сме видели НЛО, че да ни изпратят някоя журналистка.
    *
На официален прием жена казва на мъжа си:
- Бъди приличен. Вече десети път отиваш за уиски, какво ще си кажат хората?
- Не се притеснявай, скъпа, всеки път казвам, че е за теб.
    *
Отишъл един младеж на щанд в голям супермаркет и казал:
- Добър ден, търся си ръкавици.
- Какви желаете, от изкуствена или естествена кожа?
- Ами естествена, ако може.
- Заповядайте при колежката на другия щанд.
Младежа отишъл.
- Добър ден, търся си ръкавици от естествена кожа?
- Какъв цвят, черни или кафяви?
- Ами черни.
- Добре, но черните са при колежката на другия щанд, заповядайте там.
Отишъл и там.
- Добър ден, търся си ръкавици от естествена кожа, черни.
- Каква да бъде кожата, телешка, овча?
- Телешка, по - мека е.
- Добре, но телешката е при колежката на другия щанд, заповядайте там.
Вече леко нервен младежа продължил по щандовете на големия магазин.
- Добър ден, търся си ръкавици от естествена телешка кожа, черни на цвят?
- Ооо, разбира се че имаме, но я ми кажете със какъв шев да бъдат, вътрешен или външен?
- Ами нека да бъдат с вътрешен, става ли?
- Разбира се имаме ги но те са при колежката на другия щанд, заповядайте там.
На следващия щанд:
- Добър ден, търся си ръкавици, от естествена телешка кожа, черни на цвят, с вътрешен шев, ще ми ги дадете ли?
- Ооо, разбира се, че ще Ви ги дам, но я ми кажете какви да бъдат, с пет пръста, или с два?
- Ай стига бе, с пет рабира се!!!
- Извинете господине, не че ги нямаме, имаме ги но са при колежката на другия щанд, заповядайте там.
Нервите на младежа не издържали, но отишъл при поредната продавачка.
- Добър ден, търся си ръкавици, от естествена телешка кожа, черни на цвят, с вътрешен шев, с пет пръста, толкова ли е трудно да си ги купя?
- Не господине, имаме ги точно такива, но я ми кажете със какво ще ги носите тези ръкавици?
- С едно черно кожено яке, разбрахте ли?
- Няма проблем но бихте ли донесли коженото яке, за да видим как ще Ви стои?
Младежа вече не издъжал и си тръгнал. Но тъкмо да излезе и видял един господин да хвърля голям чувал!
- Ето ви фаянса, ето ви теракота, ето ви душ батерията, ето ви тоалетното казанче, ДАЙТЕ МИ ЕДНО РУЛО ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ!!

петък, 18 октомври 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът!  Ден 127-и!

За 127-и ден протестиращите в столицата поискаха оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Екстра Смех

Новите обувки на Мая Манолова.

Антипропаганда!

Студенти разпънаха плакат на балкона в парламента! Снимка

Тримата младежи нахлуха в Парламента по време на редовното заседание в пленарна зала и разпънаха плакати с надписи: „Студентите питат: Не ви ли е срам?". квесторите обаче бързо се намесиха и плакатите бързо бяха свалени от балкона на залата.

Актуално!

Борисов предложи на Сидеров заедно да бойкотират парламента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на депутатите от “Атака” да се обединят срещу БСП
и ДПС и заедно да не се регистрират, докато в дневния ред на парламента не влязат приоритетно точките за мораториума върху продажбата на българска земя на чужденците и затваряне на границата за бежанците.
Той отправи този апел чрез медиите в кулоарите на парламента. По двете теми националистите са внесли предложения, които по принцип се включват в дневния ред на Народното събрание, но винаги са сред последните точки и така и не се стига до тяхното обсъждане.

Екстра смех

Актуално!

Бойко: Ще изчакаме за вота

Ще изчакаме за вота, каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
"Вотовете са много важно нещо, това си е парламентарен инструмент. Много от моите колеги са на това мнение, аз също, че трябва много да се активизираме на тези теми - продажбата на земя на чужденци, бежанците. Те са такива, че след това няма оправяне. Ще изчакаме за вота. В парламентарното време и след седмица две е същото”, заяви Борисов.
"Законът за продажба на земя може да мине в Брюксел. Изисква да отидеш, да им кажеш какъв е проблемът, да познаваш премиерите, ние сме външна граница на ЕС. Същото говоря за Южен поток. Така както действат, ще объркат и Южен поток”, коментира лидерът на ГЕРБ.

"Началото на проекта се отлага, защото трябва да се отиде в Брюксел, а там се влиза през парадния вход, Орешарски да убеди хората, че трябва да се направи първа копка и да строят, ако ще строят. Но виждате, че инвестициите тук са много по-малко от миналата година по това време. Безработицата мина 13 процента. Сиреч това правителство, което гръмко ни обвиняваше, че не създаваме работни места, напротив, те повишават безработицата. За основните неща буквално излъгаха – че ще повишават данъците за социалната сфера, какво става с АЕЦ „Белене” – 14 милиона похарчиха за референдум”, каза още Борисов.

Разкрития!

Ултраси готвят погром над бежанците утре

Фенове на „Левски“ се заканват да атакуват бежанците в София преди дербито с ЦСКА утре.
Хулиганите подготвят акцията си в Интернет. Според председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков в три лагера в града са настанени около 4000 бежанци. Почти всички са сирийци. Голяма част от тях се разхождат свободно по улиците и изглежда това дразни ултрасите.
Агитката на „сините“ подготвя хореография за срещата, като за целта приканва чрез социалната мрежа Фейсбук всички в сектор „Б“ на националния стадион „Васил Левски“ да са облечени в черно. Призивът обаче бързо се превърна в трибуна за уреждане на масови погроми срещу бежанците.

„Хубаво е да се поломят малко маймуни в центъра. София заприлича на булгаристанска столица“, коментира един от феновете. Друг пък е още по-краен и призовава за обединение между привържениците на „Левски“ и ЦСКА „в името на България“ и за марш срещу чужденците, които „се чувстват царе в страната ни“. 

Смех

Хванали млад  сириец  да пресича нелегално границата. Нашите граничарите го обискирали и
намерили само една снимка на възрастна жена. Питали го:
- Каква е тази снимка?
- На тъща ми.
- Защо я носиш?
- Срещу носталгия.
   *
Една студентка (скромна) щяла да се омъжва за арабин.
В деня на сватбата майка й й казва насаме:
- Дъще, довечера като си легнете - мъжът ти ще си поиска това, което му се полага. Ти не трябва да се дърпаш, но запомни - арабите обичат да го правят и на другото място, а не само където трябва. Ти не трябва да му позволяваш.
- Добре, мамо.
Всичко минало както трябва.
След година и половина арабинът взел че си поискал и на другото място, а жена му казала:
- Не - в никакъв случай - по-скоро ще умра!
А арабинът учуден попитал:
- Чакай - ама няма ли да правим деца?
    *
- Какво получава миньора след смъртта си?
- 3 дни отпуска и после отново под земята.
   *
"Компютърът никога няма да замени човека." (канибалска мъдрост)
  *
Санаториум за алкохолици. Провежда се лекция за вредата от алкохола. За да подкрепи нагледно думите си лектора изважда един червей и пред очите на всички го потапя в чаша с водка. Червеят се сгърчва и умира.
- Е, каква е поуката? - пита лекторът.
От задния ред се чува глас:
- Че алкохолиците нямат глисти.
      *
Големец-комунист се сетил след доста години за майка си, която живеела на село, и я поканил на гости в София.
Посрещнал я на гарата с черната служебна волга, настанил я, женицата се озъртала объркано и започнала до мърмори: „Боже, опази”.
После големецът развел майка си из големия си апартамент в центъра на столицата, бабата пак си повтаряла „Боже, опази”.
На другия ден отишли до новата си вила в Бояна, майката повтаряла същото.
Не издържал синът и се сопнал:
- Какво все повтаряш „боже, опази”.
- Ами да опази бог да не дойде отново Девети септември и да слязат партизаните, че ще ни вземат всичко.
    *
Оказва се, че порнофилмите са значително по-интересни да се гледат отзад напред. Само така не знаеш, как ще свърши всичко.

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Антипропаганда!

Забраната за пушене не важи за Явор Куюмджиев! Снимка

Още преди БСП да отмени забраната за пушене народният представител от Коалиция за
България и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев си пуши спокойно в столичен ресторант. Явно за него забраната не важи.
Снимка: 17.10.2013/ 20 часа

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 126-и!

Над 300 протестиращи затвориха движението пред Министерски съвет. После шествието
потегляикъм парламента.

Антипропаганда!

Орешарски пак през задния вход

Премиерът Пламен Орешарски, който научи всички задни изходи и входове в републиката, днес  напусна Евро-балканската среща на върха, организирана от спинание "Икономист" през задния вход на хотел "Шератон". Той откри форума като пристигна на събитието около 16.25 ч. беше посрещнат пред сградата от две групи - на протестиращи и подкрепящи го.

Антипропаганда!

Орешарски раздава автографи в парламента, пускат и рокли с неговия лик

Разгорещен фен на министър-председателя Пламен Орешарски нахлу в кулоарите на
парламента, за да вземе автограф от него и да спретне мини-шоу за пред медиите.
"Моля ви, днес е стотният ден от нашия контрапротест. Подпишете ми се на тениската" - с тези думи се обърна към премиера неговият привърженик, за когото стана ясно, че се казва Александър Кръстев.
Видимо в добро настроение след като днешният вот на недоверие към правителството му не мина, Орешарски охотно подписа тениската на господина. След това с нескрито удоволствие му благодари за подкрепата.
Присъстващите журналисти се зачудиха как фенът на премиера е успял да преодолее гардовете на Националната служба за охрана (НСО), които пиле не дават да прехвръкне край парламента от началото на протестите.Някои от тях дори се разгневиха и се развикаха срещу премиера: "Докога ще давате автографи. Кой е този човек?", крещяха представители на различни медии. Орешарски посрещна укорите с усмивка.
"Няма да кажа кой ме пусна. Това си е моя работа. Защо да не може обикновен човек да влезе в парламента. Депутат ми уреди да вляза. Но не питайте повече", поясни по-късно пред журналисти Кръстев. Орешарски също не даде обяснение кой е човекът.
"В момента подготвяме къси роклички с лика на Орешарски, ще ги продаваме и тях. 2500 са рокличките, толкова са момичетата на късмета в България. Тениската струва 30 лева", разказа пред смаяните репортери Кръстев.
Той обяви, че е собственик на фирмата-производител на тениските и рокличките.
Сред пиар средите се заговори, че акцията, която предизвика бурни реакции сред журналистите в парламента, е част от новата стратегия на правителството за комуникация с обществото, за осъществяването на която някои представители на управляващите вече намекнаха.

Актуално!

Отхвърлиха вот номер 2, следва вот номер 3

Вторият вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски не мина. Общо 231 депутати дадоха своя вот. "За" гласуваха 93, "против" - 118, а 20 се въздържаха. Утре ГЕРБ внася вот за провал в областта на културата.

Актуално!

БСП: Да се пуши, народът иска демокрация

Българските граждани искат да живеят в демократична държава.

Така мотивира поправката за връщане на пушенето в заведенията един от вносителите й, депутатът от БСП Спас Панчев.
Изменението беше депозирано в деловодството на Народното събрание в сряда.
Според Панчев е редно изменението да влезе преди зимата.
„Зимните месеци са тези, които са по-важни за хората
за да имат възможност поне времето, което имат като свободно, да го прекарват така, както искат”, каза още той.
Според Панчев няма статистика дали пушачите или непушачите са повече и колко от едните и другите са за или против забраната за пушенето.
„Все пак българските граждани имат право да поискат промяна,
защото смятат, че този закон ограничава техните права. Същото смятат и ресторантьорите в бранша, според които местата в която се извършва тази дейност не е обществено поле, а частна собственост”, каза още Панчев.
Депутатът обясни, че освен демократична, промяната е и крачка напред. „В заведенията никой не ходи на сила, там се ходи по собствена воля”, допълни той и обясни, че в крайна сметка крайната дума ще е на парламента.
В БСП ще гласуваме по съвест, коментира Панчев.

Антипропаганда!

Бареков за Бойко през годините! Избрано


Бойко няма да позволи да го изнудват
Народът реши. Бойко Борисов ще бъде премиерът. Нацията има нужда от силен лидер. Този път без камъни на шията. Новият премиер е ученик на един друг пръв партиен и държавен ръководител, който знаеше тайната на властта. Разделяй и владей. Може да е за добро. Вече поне знаем със сигурност кой носи отговорността за управлението.
Бойко показва, че иска да управлява държавата без външна намеса
Вече е имало сериозен опит бъдещият премиер да бъде лишен от основния инструмент на властта посредством отстраняването на Цветанов от системата на МВР и провъзгласяването му за шеф на парламента. Чрез предотвратяването на този опит обаче Борисов показва, че иска да има пълен контрол върху държавата чрез МВР.
Само за първите няколко дни след победата на герберите вече е имало и редица опити на Генерала да му бъдат пробутани най-различни хора за министри. Техният брой надминава колоритното число 100. В типичния си стил обаче Борисов в крайна сметка ще вземе окончателните решения сам и ще изненада всички, включително и своите “доброжелатели”.
Добри и лоши варианти пред Бойко
Бойко не е първият премиер, когото искат да го яхнат бизнес групировки. Тези, които се продадоха преди него, бяха изгонени с камъни. След две години са президентските избори. Това е срокът, в който Бойко Борисов отново ще чуе гласа на народа. Сигурен съм, че той не би направил умишлено нищо, с което да си накърни репутацията. Остава да се надяваме, че неговият полицейски инстикт е съхранен и той още може да надушва хората с нечисти намерения и да ги пъди далеч от себе си.
Бойко, грабвай секирата от БСП и ги почвай
Интересно е дали с пари на българските данъкоплатци не са плащани скъпите очернящи кампании на властта срещу личността на Бойко Борисов. За държавния тунеядец Бойковата секира ще бъде като брадвата на хан Крум за византиеца Никифор. Нека никой уял се чиновник с висок пост не спи спокоен сън, а да знае, че Бойковата секира виси над преклонената му вече главица.
Избрано от блога на Бареков

Смех

Най-трудно се намират  4-ти за белот, 2-ри за секс и 121-ви за кворум.

    *
Психиатър към пациент:
- Виждам, че лечението ви отбелязва голям напредък!
- Какъв напредък бе, докторе? До вчера бях Наполеон, сега съм никой!
    *
- Ти разбра ли, бе? Бил Клинтън бил евреин.
- Това пък откъде го измисли?
- Ами четох го в едно интервю на Моника Люински.
- Че тя пък, откъде знае?
- Абе, сигурно не си го е изсмукала от пръстите. . .
   *
- Кой е измислил секса?
- Как кой? Ами гърците! Нали те са измислили всичко! ? След тях, обаче, римляните го усъвършенствали.
- Как?
- Като добавили жената ...
   *
Футболът остана единствения легален начин да си купиш негър.
   *
- Има статия "Вредно ли е да се яде след 6 вечерта", каква илюстрация да сложа към статията?
- Мисля, че "Тайната вечеря" на Леонардо идеално ще покаже цялата вреда.
   *
В ресторант клиент пита келнера:
- Имам 10 лева...Какво ще ми предложите?
Келнера:
- Друг ресторант.

сряда, 16 октомври 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 125-и!

Около 200 души взеха участие в 125-ия протест срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Антипропаганда!

Жена се разхожда гола из София! Видео

Ексцентрично решение на момиче да разходи прелестите си пред смаяните погледи на
минувачите в столицата днес.


Актуално!

Затваряме границата с 30-километрова стена!

Министерски съвет взе радикално решение във връзка с нашествието на сирийски бежанци. На
днешното си заседание кабинетът "Орешарски" отпусна 5 милиона лева за изграждане на 30-километрова преграда в района на Елхово.
"Това са места, където нашите гранични патрули нямат видимост. Около 85% от лицата влизат през региона на Елхово. Ще са необходими около 5 млн. лв. Това е сумата, която гърците са похарчили за тяхната 10-километрова преграда. Загражденията нямат идея да връщат бежанците. Те са за повишаване нивото на охрана на границата. Загражденията ще бъдат изградени там, където има необходима инфраструктура", заяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

"Целта е лицата, които искат да минат през зелена граница, да бъдат пренасочват към Свиленград. Днес две групи около 19 лица са задържани на турска територия и не са влезли на наша територия. С тези заграждения ще се намали потокът на тези лица. Целта е да бъдат контролирани на 100%", добави Маринов.

Разкрития!

Вижте как на бензиностанциите плащаме за половин литър почти двойно! Снимка

Интересна снимка шества из Фейсбук и събира гневни коментари на интернет потребители,
голяма част от които са и шофьори.

На снимката ясно личи, че бутилка от половин литър е побрала 880 милилитра бензин, който съответно трябва да се плати.

Жалко, че не е посочено на коя бензиностанция правят този фокус, за да пратим там на проверки съответните органи. Коментарите в социалната мрежа обаче са изключително остри.

„Това може да го има само в България! Резил! Пак ни удрят по джоба” – са най-често срещаните реплики на потребители в мрежата.

Актуално!

ГЕРБ внасят трети вот на недоверие в петък!

 Орешарски: Ние сме издръжливи. ГЕРБ докога ще издържи?


Така премиерът Пламен Орешарски отговори на журналисти в кулоарите на Народното събрание на въпрос докога кабинетът ще издържи на вотове на недоверие.

"Само от уважение към гражданите, които подкрепят ГЕРБ, не бих разказвал нищо от впечатленията ми при първите ми срещи с премиерите по отношение на предната международна неизолация", заяви Орешарски в коментар на изявления на представители на ГЕРБ, че сегашното правителство е в международна изолация.

На въпрос за удължаване на мораториума за закупуване на земя от чужденци министър-председателят каза: "Продължавам да твърдя, че искането за удължаване на мораториума за закупуване на земя от чужденци е нереалистично. Имаме договор за присъединяване от 2005 г., в който сме искали преходен период и го имахме".

На въпрос дали предизборно се наливат пари в определени общини премиерът заяви:

"По отношение на приоритетите в следващия бюджет аз много отдавна съм заявил, че децентрализацията на общините е наш приоритет, пише го в програмата. Имахме среща със Сдружението на общините и тогава говорихме същото".

На въпрос дали с негово съгласие Румен Овчаров е влязъл в борда на „Лукойл" Орешарски заяви: "Мисля, че Румен Овчаров е една добра кандидатура. Един от най-добрите специалисти".

Помолен да коментира скандала около президента Росен Плевнелиев премиерът каза: "Не бих си позволил да коментирам по никакъв начин действия на президентската институция, които нямат отношение към изпълнителната власт".
ГЕРБ внасят трети вот на недоверие в петък
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че опозицията ще внесе в петък трети вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски макар и процедурата по втория вот все още да не е приключила.

Последният вот на недоверие ще бъде за международната изолация на кабинета „Орешарски".

Към 13:20 ч. днес приключи обсъждането на втория вот на недоверие, който е за провал в областта на регионалната политика. Гласуването предстои утре - в 13:20 ч.

От ГЕРБ още през септември обявиха, че ще следват тактика „вот до дупка".

Първият вот на недоверие бе за политиката на инвестиционното проектиране.

"Колкото министерства има, толкова вотове на доверие ще внесем. По всички сектори", заяви през септември депутатът Пламен Нунев.

Пред журналисти днес лидерът на ГЕРБ бойко Борисов отговори на реплика, отправена от зам.-председателя на парламента Мая Манолова, която заяви, че „ГЕРБ са карикатура на опозиция". "По-добре да съм карикатура като опозиция, отколкото карикатура като управляващи", коментира Борисов.

„Всеки ден този парламент се дискредитира. Първо, един изключително некомпетентен човек, какъвто е Миков, е абсолютно неправомерно на този пост, защото не е победил на изборите", заяви още Борисов.

„Демокрацията изисква партията, победила на изборите, да получи своето право да представлява парламента. Тези хора, които са се класирали втори, трети и четвърти, са карикатури на управляващи. Понеже чух г-жа Манолова сутринта да казва, че ние сме карикатури на опозиция. Да, така е, ние не сме опозиция, защото ние сме победителите от изборите. А те са карикатури на управляващи. Аз съм по-съгласен да съм карикатура като опозиция, защото съм победил, отколкото като тях да съм карикатура като управляващ", коментира лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента.

Актуално!

БСП и ГЕРБ се захапват за вота

Ако БСП, ДПС и Атака се регистрират тогава и ГЕРБ ще сторят същото, закани се депутатката от ГЕРБ Ирена Узунова в "Денят започва" по БНТ.
След минути в Народното събрание ще се гледа внесения от ГЕРБ втори вот на недоверие към правителството, който е за провала в регионалната политика и липсата на инвестиционна политика. Това е парламентарна тактика и регистрацията е елемент от нея. Нека БСП, ДПС и "Атака" се регистрират и да има дебат по темата за вота.

Това какъв ще е кворумът зависи от трите партии", заяви Ирена Узунова. Коалиция за България е създала организация да сме в пълен състав и да участваме в дискусията, каза Емил Костадинов от БСП.

Смех

Ритуалното животно за Курбан байрама се купувало само с честно спечелени пари. Какво ли
правят в ДПС?
   *
Неравенството е атрибут на Рая. В Ада всички са равни.
   *
Ако жена ти ти каже "Моля?", това не означава, че не те е чула, а че ти дава възможност да се поправиш.
   *
-Какво стана, разведе ли се?
-Не. Повреди ми се компютъра, седнахме с жената, пийнахме, поприказвахме. Тя не била лош човек.
   *
Мъж води жена си на психолог, защото не са правили секс от месеци. Остава пред кабинета да чака, а вътре жена му разказва на доктора:
- Ами какво да ви кажа... Сутрин излизам на работа, хващам такси и шофьорът ме пита "Ще си платиш ли или...". И аз избирам "или". Докато се оправим, закъснявам за работа. Като ида, шефът ме привиква в кабинета си и казва "И сега какво, да те уволнявам ли или..." и аз избирам "или". Вечерта пак се прибирам с такси и пак не си плащам с пари... И накрая просто нямам сили за мъжа ми.
- И сега какво, това да го кажем ли на мъжа ти или...?
   *
Кавалер пита дамата с която тoкy-що се е запознал:
- На колко години сте?
- Няма да ви кажа направо, само ще ви намекна. – кокетничи тя.
- Дъщеря ми е в детската градина.
- Браво! Сигурно е директорка там?
   *
Доматът, картофът, бобът и тиквата решили да станат партийни членове.
Отишли на изпит. Преди да влезат Доматът казал, че сигурно ще го приемат, защото е червен. Картофът казал, че и неговото приемане е сигурно, защото бил дефицитен. Бобът казал, че бил национално ястие и работата му е сигурна. Само Тиквата нищо не казвала. Дошъл им редът и влязъл Доматът. След малко излязъл и другите го попитали:
- Какво стана, защо си оклюмал?
- Да им… Не ме приеха. Казаха, че преди да стана червен съм бил "зелен".
Влязъл Картофът и той излязъл оклюмал след малко:
- Да им… и мен не ме приеха. Казаха, че съм имал връзки с чужбина.
След това влиза Бобът и той излиза в същия вид:
- Да им… Не ме приеха, казаха, че съм "издавал тайна".
Накрая влиза Тиквата и излиза след малко радостна. Другите я попитали:
- Какво стана, да не би да те приеха?
- Приеха ме! Казаха: една "тиква" повече или по - малко - все тая и ме приеха

вторник, 15 октомври 2013 г.

#ДАНСwithme! Протестът! Ден 124-и!

Днес на мача в 14-та минута ще скандират „Оставка“ за Орешарски

Протестът срещу кабинета на Пламен Орешарски ще се пренесе и на стадиона. В 14-ата минута
(на 14 юни започнаха протестите, предизвикани от абсурдното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС) на първото и второто полувреме на мача  всички протестиращи ще скандират „Оставка”, след което и „Кой предложи Пеевски?”, е анонсират в призив от протестетна мрежа. Организаторите искат да използват публичността на големия мач, за да поискат отново оставката на Орешарски.

Актуално!

Борисов иска да се удължи забраната чужденци да купуват земи

"Обезпокоен съм от разнопосочните сигнали за действията на правителството относно
възможността на чуждестранни лица да закупуват земеделска земя в България от 2014 година", пише във фейсбук страницата си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Припомням, че досегашният 7-годишен забранителен срок, твърде кратък за достигане нивото на доходите на българския гражданин до тези на европейския, е договорен от правителството на същата коалиция БСП и ДПС, която ни управлява... и сега. Нещо повече, единствено за България и Румъния не е договорен преходен период след тази забрана. През последната седмица министърът на земеделието и храните изрази становище за удължаване срока на забраната, но премиерът Орешарски го опроверга няколко дни по-късно, че това е невъзможно. Считам, че следва да се предприемат всички необходими действия този срок да бъде удължен и земеделската земя на България да остане в ръцете на нейните граждани", заключава Бойко Борисов.

Разкрития!

Волен пак се скри за вота

Най-вероятно и този път лидерът на „Атака” Волен Сидеров няма да бъде в пленарна зала утре,
когато трябва да се състоят дебатите по втория вот на недоверие срещу кабинета, внесен от ГЕРБ.
Шефът на националистите този път е във Виена по специална покана на лидера на австрийските националисти Хайнц-Кристиян Щрахе.

При обсъждането и гласуването на първия вот на недоверие към кабинета в края на септември всички депутати от „Атака” бяха в Брюксел. Това създаде огромен хаос в парламента, след като и ГЕРБ отказаха да се регистрират в продължение на седмица. Това доведе до липса на кворум, блокира на работата на Народното събрание. Въпреки  парламентарната криза обаче БСП и ДПС създадоха прецедент – сами да обсъждат вота срещу себе си.

Актуално!

Орхан Зейналов бил издаден от своя хазяин

Орхан Зейналов, който е предполагаемия извършител  на зверското убийство в Москва на младия Егор Щербаков, бил предаден от хазяина си, с когото се познавали от 10 години. Това разкрива Lrfenews.ru, позовавайки се на думите на Алексей Пронкин. По думите му азерът Орхан обичал да си пийва, а щом прекалял с чашката, ставал зъл и агресивен. „Вярно е, че прекаляваше с пиенето, но не съм и предполагал, че ще стигне чак до там – да посегне на човешки живот. За 10-те години, откакто го познавам, сме си общували само като съседи“, споделя хазяинът.
За последно той видял Орхан на 14 октомври, малко след 22 часа. Кавказецът пристигнал с приятели, а Алексей тъкмо гледал репортаж по телевизията за погромите в Москва. Изведнъж на екрана се появило лицето на Орхан. На шега хазяинът го попитал не е ли той. Компанията се посмяла над "приликата" между Орхан и убиеца, а после азерът събрал багажа си и казал на Алексей, че ще пътува по работа.

Приятелите му обаче взели насериозно репортажа и решили да проверят в интернет за по-качествени кадри от видеото, заснело убиеца. След като ги прегледали, вече нямали съмнение, че това е именно той. И те, и хазяинът веднага се обадили в полицията.

Припомняме, че хладнокръвното убийство, което вдигна на протест хиляди души в Москва, стана през нощта на 10 октомври. Тогава Егор Щербаков изпращал приятелката си, но по пътя срещнал пияните кавказци. Възникнал спор, след което младият мъж бил пронизан в сърцето с нож. Младият мъж почина от раните си, а смъртта му стана повод за огромно напрежение и недоволство, което заля целия район на Биролево.

Разкрития!

Моника Станишева с палат за 2 млн. лева в "Бистрица", но живее под наем! 

Моника Станишева притежава огромен двуетажен палат от 302 кв. м в "Бистрица" с дворно
място от 1250 кв.м., но предпочита да живее със съпруга си Сергей Станишев и двете им деца под наем в просторна къща в баровския столичен квартал "Драгалевци".
Предполага се, че маститата пиарка е решила да не бие на очи с огромното си имение (което според експерти възлиза на около 2 млн. лева) в "Бистрица" и да оправдае живеенето си под наем за пред бедния електорат на столетната партия, която ръководи Станишев.
ВИП семейството, обаче ревниво избягва темата за богатството си. Представлявани от нея консорциуми са прибрали най-значителните суми за провеждане на информационни кампании по оперативните програми "Техническа помощ" и "Административен капацитет" до 2013 година. Това показва подробна справка за сключените договори за информационна дейност по всички европрограми, по които на медии, рекламни агенции и други фирми са изплатени над 66 млн. лева от 2007 г. до 22 май 2013 г. Документът бе качен на сайтовете на правителството и единния информационен портал за структурните фондове в ЕС.
Нейният "Консорциум за диалог с администрацията" е спечелил 1.079 млн. лева за информационната кампания по ОПАК. Още повече е взел "Консорциум прозрачност за еврофондовете" - 1.4 милиона лева за информационна кампанията по програма "Техническа помощ".
Отделно фирмата й "Актив груп" в консорциум с "БИК-Калини" и "Ламбаджиев груп" е спечелила поръчка за половин милион лева за изработка на информационни материали по програма "Околна среда". "Актив груп" има и три единични поръчки по тази програма, с което сумата за фирмите и консорциумите, свързани на Йосифова набъбва до 3.074 милиона лева.

Актуално!

Правят  нов, модерен, озеленен комплекс за циганите в София

Циганският квартал "Филиповци" в София ще бъде сринат със земята, а на негово място ще изникне нов, модерен, озеленен комплекс, според проект на Столична община. Местните чиновници търсят европари, за да реализират замисъла си.
Според идеята, новите домове на ромите ще са от по 40-50 квадрата и ще са с малко дворче. Всяка трябва да побере по 4-6 души. Самите цигани ще работят по изграждането на комплекса, но не като ангария, а ще им се заплаща за труда. Къщичките ще са общински и ромите ще дължат наем за тях.

Не можем да си позволим разхищения на публични средства, но не можем да допуснем гетото да продължава да съществува в този си вид, каза главният архитект на столицата Петър Диков пред bTV.

Проектът предвижда да бъдат асфалтирани всички улици и запълнени всички дупки. Очаква се кварталът да бъде изключително модерен, ще се поставят електромери и водомери, ще се изгради канализация и всички местни ще имат адресна регистрация.

Предвижда се и изграждането на две детски градини и разширяването на училището. Освен това ще се вдигнат и пет цеха, в които местните могат да работят.

Сега ще спрат българите да ни обвиняват, че крадем, коментират циганите от квартала. Те обаче недоволстват от идеята пет човека да живеят на 40 кв.м. Кметът на Люлин Милко Младенов разказа, че проектът ще се реализира на няколко етапа, като първият е за 8 млн. лв. Новият комплекс ще обхване територия от 22 хектара.

Смех

- Какво е общото между алпинизма и женския крак?
- Колкото по-високо, толкова по-интересно!
    *
В един магазин влиза изнасилвач-сериен убиец:
- Сега ще изнасиля някого... вие, госпожа, как се казвате?
- Мария се казвам...
- Не, вас няма да ви изнасиля, защото майка ми се казва Мария... ами вие, господине, как се казвате?
- Ами, казвам се Иван, но приятелите ме наричат Мария...
   *
- Госпожице, на колко години сте?
- На 29 и няколко месеца.
- Колко месеца точно?
- По-точно 127.
    *
Женен мъж отива на изповед.
- Имам флирт с една жена.
- Много ли се сближихте? - пита свещеникът.
- Срещаме се често, доста се отъркваме един друг, но още не сме се...
- Търкането е като вкарването! Ще кажеш пет пъти молитвата и ще оставиш в кутията за дарения 100лв.
Човекът казал молитвите, излязъл и се запътил към изхода, а свещеникът го наблюдава, изскача от изповедалнята и вика след него:
- Видях ви! Не вкарахте 100 лв в кутията за дарения.
- Не вкарах, но отърках. Нали сам обяснихте , че търкането е като вкарването!
   *
Тия англоговорящи, като си кръщават децата Иван, не могат ли да положат  усилия да се научат да произнасят името правилно? Какъв  е тоа Айвън?
   *
Как пие англичанинът и как пие българинът:
Англичанинът налива малко уиски и пуска лед, а в друга чаша налива сода.
Българинът изпива всичкото уиски и ляга. На сутринта изгълтва содата, слага леда на главата си и заминава на работа.
   *
Иванчо:
- Мамо, помниш ли, че ми каза, че ако изкарам 4, ще ме пуснеш да играя целия ден?
- Да, а защо?
- Днес може да ме пуснеш за половин ден
   *
Петроград. 18-та година. В Путиловския завод идва младеж и моли да го назначат на работа .
- А, какво умеете? - питат го.
- Ами, всичко. Мога да работя на струг, на фреза, шлосерска работа....
- Добре, напишете молба за работа!
- Ама, аз не умея да пиша!!
- Е, нищо, тук зад ъгъла имаме училище. Отидете в него, научете се да пишете и тогава елате. Ще ви назначим на работа.
Минали много години. През 30-те години, в един от щатите на Америка в магазин за бижута, влиза дама придружена от достолепен господин. Тя си избира украшения, продавачът казва цената. Сумата е огромна. Господинът отваря портфейл и започва да вади долари.
Продавачът:
- Господине, не е ли по-лесно да напишете чек?
Джентълменът:
- Ех, ако можех да пиша, сигурно щях да работя в Путиловския завод.

понеделник, 14 октомври 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 123-и!

123-тото протестно шествие срещу кабинета на Пламен Орешарски се проведе днес в София.

Антопропаганда!

Китай редовно се опитва да копира Запада. Ето какво се случва днес с техния опит да изградят "китайски Париж"

Антипропаганда!

Студентски град!

Екстра Смех!

Вижте класация на най-саркастичните обиди

Сър Уинстън Чарчил оглави класацията на най-забавните обиди при последно проучване, резултатите от което са публикувани във в. "Дейли мирър".
Неговата прословута забележка, направена към лейди Астор:
"Аз може и да съм пиян, госпожо, но на следващата сутрин ще съм изтрезнял, а вие ще си останете все така грозна!",
бе поставена на първо място от анкетираните.
Още една безсмъртна фраза на бившия премиер на Великобритания влезе в десетката.
Тя била формулирана, докато политикът с несравнимо чувство за хумор бил в тоалетната и получил телефонно позвъняване от Камарата на общините от лорд Прайви Сийл.
Чърчил казал на помощника си: "Предайте на лорда, че не мога да се справям с повече от едно лайно наведнъж!"
Тази крилата забележка на Чърчил бе поставена на пето място.
В десятката на трета позиция попадна и обръщението на пианиста Либерачи към критик, който написал за него ужасяваща рецензия:
"Благодаря ви за забавната критика! След като я прочетох, се смях през цялото време на път за банката си!"
Поданиците на Нейно Величество оцениха по достойнство и ехидното подхвърляне на Франк Синатра по адрес на актьора красавец Робърт Редфорд, класирано на шесто място.
"Той най-накрая намери своята истинска любов. Колко жалко, че не може да се ожени за себе си!"
Не остана незабелязана и констатацията на Елизабет Тейлър, поставена на седмо място в анкетата:
"Моите най-добри романтични екранни партньори бяха предимно кучета и коне!"
В класацията на девета позиция бе включено и ехидното изявление на Бет Мидлър по адрес на принцеса Ана.
"Тя много обича природата, независимо от всичко, което й причини на външния вид!"
На последно място в десятката е класирано подхвърлянето на Лиъм Галахър за писателските амбиции на Виктория Бекъм.
"Тя е неспособна да дъвче дъвка и да върви едновременно в права линия, камо ли да напише книга!"

Актуално!

Подпалиха 4 автомобила на общински съветник от ГЕРБ

Четири коли горяха тази нощ в град Съединение.
Сигналът за пожара на ул.”Шести септември” е бил получен в 04.24 часа. Огънят е унищожил автомобилите „Опел Омега”, „Фолксваген Голф”, „Мицубиши Паджеро” и „Хамър”.
По първоначални данни става дума за умишлен палеж. Автомобилите са на съветника втори мандат Гено Чобанов от ГЕРБ.

Разкрития

Скоро цигари ще продава само Делян Пеевски

Проектозаконът за обединяване на вестниците с "Булгартабак" ще фалира над 20 хиляди обекта
и ще наложи пълен монопол

В централата на Европейската комисия има павилион, в който се продават цигари, вестници и билети за метрото. Тютюневи изделия в Брюксел могат да се купят от всеки супермаркет, бензиностанция и ресторант. Люксембургските бензиностанции зареждат огромни количества, тъй като там цигарите са по-евтини и много туристи пазаруват стекове. В Холандия и Германия цигари могат да се купят от къде ли не. Ограничения в местата за продажба има само в две европейски държави – Швеция, където цигарите и алкохолът са запазена територия само за държавния монопол, и в Унгария, която наскоро въведе скъпи лицензи за киоските за цигари.

В България обаче се готви нещо повече - пълна забрана за продажбата на цигари в хипермаркетите, магазините, ресторантите и бензиностанциите. Ако проектът бъде приет, тютюневи изделия ще могат да се купят от ограничен брой специализирани обекти, посочени след конкурс. Търговците пък ще трябва да отговарят на множество изисквания за чисто кредитно, съдебно и данъчно минало. Мотивите за готвената промяна бяха артикулирани от председателя на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев (ДПС). "Европейска практика е тютюневите изделия да се продават на точно определени места, каза Цонев. А идеята на законодателството е да се бори с контрабандата на цигари."

Промяната, която всъщност преоформя облика на цял един сектор в търговията, е записана в преходните и заключителните разпоредби на проект за корекции в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които се правят изменения и в Закона за акцизите и данъчните складове. И всъщност е дотолкова очевидно лобистка, че учудващо как не е брандирана с надпис Lafka - марката на павилионите за цигари и вестници на "Булгартабак".

Кой е правилният обект?

Проектът поразително услужливо се вписва в разрастването на национална мрежа от улични киоски на "Булгартабак". С една дума - след като цигареният холдинг чрез търговската си фирма си уреди да отвори павилиони на топ местата за търговия в множество градове, изведнъж на управляващите им хрумна, че цигари е редно да се продават само в подобни будки. Разликата е само, че при уреждането на мегаверигата "Булгартабак" директно внасяше инвестиционни предложения при кмета на съответната община, а сега няма как да го направи. Парламентът не разглежда инвестиционни предложения. Затова в ролята на "предлагащ" ще трябва да влезе директно правителството - проектът е разработен във финансовото министерство и явно ще следва пътя през съгласуване с останалите ведомства и одобрение от кабинета. Ако не - вероятно ще бъде внесен от някой депутат между първо и второ четене на проекта в ресорната комисия.
В проектозакона е записано, че в павилионите за тютюневи изделия ще могат да се продават само цигари, вестници, списания и спиртни напитки. Всъщност идеята за табакошопове беше лансирана веднага след приватизацията на "Булгартабак" (официално от VTB Capital, а практически от собственика на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски и собствениците на "Винпром Пещера"). Тогава обаче предложението беше оттеглено с мотива, че специализираните обекти са малко. Сега разрастването на новата търговска верига явно е дало основание замисълът да се възроди.
Според проекта  с промяна в ДОПК, с която се коригират редица закони (сред тях и този за акцизите), цигарите вече ще се продават само на определени за това павилиони. Кой и къде - ще решава Националната агенция по приходите, която ще провежда конкурси за търговците.

Ако предложението бъде прието, обектите, в които се продават цигари, ще спаднат от близо 20 хил. в момента, на около 1000. И според прогнозите на участниците на пазара, ограниченото предлагане ще предизвика ръст на нелегалната търговия. Но пък готовата мрежа павилиони Lafka ще получи парламентарен подарък – почти пълен монопол.

Проектът засяга пряко бизнеса на производители, дистрибутори и всички търговци на дребно. Промяната не е съгласувана с никого от участниците на пазара. Според всички тях обаче тя ще е по-скоро вредна за бюджета, пазара, потребителите, търговските обороти на множество обекти, ще увеличи контрабандата и ще облагодателства само избрани вериги павилиони.

Бизнес за ангели

За момента не е ясно по какви критерии ще бъдат оценявани търговците, участвайки в конкурсите за продажба на цигари. Това предстои да бъде уточнено в специална наредба на финансовото министерство. Проектът предвижда и друга промяна в сегашния режим – разрешенията ще се издават от НАП вместо от Агенция "Митници". За момента са посочени само базовите критерии към кандидатите: да са представлявани от лица, които не са в производство по несъстоятелност или ликвидация, не са осъждани за престъпления от общ характер, не са били членове на управителен или контролен орган или съдружници във фалирало дружество с неудовлетворени кредитори, не са участвали в дружество, на което е отнет лицензът за търговия с цигари през последните две години. Освен това фирмите не трябва да имат ликвидни и изискуеми публични задължения, събирани от НАП, и да притежават собствени или наети обекти. Всичко това няма да важи за обекти в населени места, където живеят под 300 души или такива, разположени във високопланински и трудно достъпни места (освен ако не са курорт).

Мащабът на операцията

В момента легалният пазар на цигари е за около 2.6 млрд. лв. годишно, като над 80% от тази сума са акциз и ДДС. Експертите оценяват нелегалния сегмент на поне 500 млн. лв. Цигари с бандерол се продават на общо около 20 хил. места. Магазините за храни и хипермаркетите са най-силният канал за продажба (над 50%), следван от т.нар. хорека-сегмент и бензиностанциите, на които се падат около 7% от търговията на дребно с тютюневи изделия. В самите бензиностанции обаче те са средно 30% от оборота. Няма точна статистика колко на брой са павилионите, търгуващи с цигари. Явно е обаче (виж карето), че Lafka е най-мащабната верига киоски на един собственик, при това много пъти по-голяма от всички останали.

Според анализаторите на цигарените компании, ако новият проект бъде приет, изкуствено ще се пренасочат поне 70% от продажбите на цигари. Мотивът, че мярката е с цел борба с контрабандата, пък се окачествява от тях като напълно несериозен. По думите им ясен е уклонът да се лансира на пазара готовата структура на "Булгартабак", в чиито павилиони се продават цигари, вестници, алкохол, а в момента и много други стоки - шоколадови изделия, дъвки, билети за градския транспорт, предплатени карти на мобилни оператори.

Бизнесът, който е на път да мине в ръцете на Делян Пеевски
е за 2,5 млрд.лв. на година

Павилиони на едро
Схемата за навлизане на "Табак маркет" (търговската фирма на "Булгартабак") в продажбите на дребно е приблизително еднаква във всеки град. Компанията предлага на кмета да й отдаде под наем за 10 години петна на най-атрактивните места, като тя постави там свои павилиони за цигари и вестници. Кметът организира търг или конкурс с условие да се наемат всички места накуп. Наемът е символичен, но пък общината го получава за целия период в момента на сключване на сделката, а заедно с това фирмата спонсорира местен спортен клуб, ремонтира спирките на градския транспорт или друго, което общината поиска. В резултат самостоятелните наематели на търговски обекти са поставени в напълно неконкурентна среда, а в повечето случаи губят огромна част от оборота си. Схемата проработи в Кюстендил, Дупница, Стара Загора, Шумен, Русе, Разград, Враца, Пазарджик, Казанлък и др. Според документи от началото на кампанията по поставянето на павилионите за цигари фирмата планираше за две години да притежава или наеме около 2000-3000 обекта. "Табак маркет" изкупи фирмата концесионер на спирките в Пловдив и се очаква да получи голяма част от спирките на градския транспорт в София. В момента дружеството, според публикации в пресата, започва да налага масовата марка Lafka и вече притежава 294 обекта в различни градове на България, като планира да отвори скоро още около 200.