петък, 31 януари 2014 г.

Бай Ганьо продава кисело зеле, мускали с розово масло и ракия в Париж

Бай Ганьо е жив! Продава мускали с розово масло, лютеница, кисело зеле и кисело  мляко в
центъра на Париж.

За магазин „Бай Ганьо“ разказа Флориан Кореар. Той е французин до мозъка на костите си. Но когато  за първи път идва в България, просто се влюбва… Флориан и семейството му са си купили къща в китната наша Твърдица и всяка година идват тук за няколко месеца, за да се потопят в красотата и обаянието на българската природа и да отпочинат.

За своя голяма изненада младият французин открил любимите си български вкусотии на пъпа на родния си град. Той разказва, че изтънчените французи много обичали зелева чорба и всеки път, като отивал да си купи от този еликсир от парижкия „Бай Ганьо“, все нямало.

Магазин „Бай Ганьо“ е на Rue de Petite Ecurie. Намира се в 10-и район, където можеш да срещнеш хора от всякакви националности. Най-много са обаче българите. В превод името на мястото означава „Улица на малките конюшни”. Местният магазин „Бай Ганьо” е сборен пункт за нашенците във френската столица, но успява да привлече хора от всякакви националности.

Корекомът – адаш на Алековия герой, отваря врати през 2009 г. и с всяка изминала година се разраства. Вече дори можете да си купите любимите български продукти онлайн.  Местните гурме изкушения са на един клик разстояние…

Киселото зеле, ракията и луканката са най-търсеният асортимент и за парижкия Бай Ганьо. Бутилка „Пещерска” се продава за 15 евро, вината са от 5 до 20 евро Луканката е около 5 евро, а кофичка кисело мляко е 2 евро. В парижкия „Бай Ганьо“ има още и локум, компоти и сладка, мед и традиционни подправки. Можете да намерите и продукти от „Българска роза“, троянска керамика и какво ли още не. Често доставят и книги и български вестници. Безапелационен фаворит обаче е чубрицата, която за разлика от киселото зеле, което намира сериозен пазар, но само през зимата, бие всички рекорди по продавани количества.