събота, 18 януари 2014 г.

ООН подхвана педофилията във Ватикана

Комисията за защита правата на децата към ООН се сезира относно хилядите регистрирани
случаи на педофилия в Римокатолическата църква.

„Светият престол вярва ли, че педофилията е нещо, което може да се преодолее успешно?“, беше един от въпросите, които Комисията зададе на представителите на Ватикана.

Пред ООН представители на Ватикана ще представят доклади, свързани със случаите на сексуални злоупотреби с деца от страна на католически духовници.

Архиепископ Томази, който е пратеник на Ватикана в ООН, заяви, че е важно да се отбележи, че свещеници не са пряко подчинени на Ватикана, а на гражданите на страните, в които проповядват.

ООН за първи път притиска Ватикана да се защитава публично относно сексуалните скандали, които разтърсват „божията“ институция от години. Ватикана отказва да поеме отговорност. Архиепископ Томази за пореден път изрази позицията на Светия престол, че свещениците-педофили не са пряко подчинени на Ватикана, а отговарят за действията си пред законодателството на държавите, в които проповядват.

Десетки хиляди случаи на педофилия са регистрирани в целия свят. Само в Холандия последното независимо проучване, обхващащо периода 1945г.-2010г. разобличи около 800 свещеници-педофили, отговорни за десетки хиляди сексуални престъпления спрямо деца.

Ватикана опитва да отмести вниманието от ширещия се упадък и педофилия в Римокатолическата църква като отказва да поеме отговорност, да санкционира свещениците-педофили и да изплаща обещетения на жертвите им. През декември Ватикана отказа да предостави поисканите от ООН данни за сексуално насилие над деца. Сега ООН и Комисията за защита правата на децата притискат Римокатолическата църква за първи път официално да се защитава.

Самия папа Франциск обяви, че във Ватикана имало „гей-лоби“. Преди да стане папа той работеше срещу приемането на гей-браковете в своята родина.

Същия упадък в не по-малки мащаби наблюдаваме и в българската църква. Неотдавна църквата ни отново беше разтърсена от поредния гей-скандал, а на Йордановден наблюдавахме как в църква свещеник организира „търг“ за кръстта.

Корупцията и упадъка във Ватикана обаче са ненадминати. Милиарди евро с необяснен произход регулярно биват причина да се иска регулирането на Банката на Ватикана, която като „божия“ отказва да спазва законите, регулиращи банковата дейност и се е превърнала в една от най-големите перачници на пари в света.