сряда, 15 януари 2014 г.

Първи ден на парламента след ваканцията

Тук не сме на ловна пусия, затова взех думата. Пак виждам, че някои се въртят, обикалят,
изчакват, каза от трибуната на Народното събрание Сергей Станишев. Лидерът на БСП първи взе думата, след като никой не поиска да открие първата сесия за новата година.
"Преди шест месеца заварихме България подложена на унижение, икономика на командно дишане, публични финанси, управлявани като лична бащиния, хората на страната бяха докарани до мизерия и непоносима бедност", заяви от трибуната на Народното събрание Сергей Станишев.

Той посочи, че БСП е поела ангажимент да върне България на хората, но не са били наясно с истинската степен на срастването на една партия с властта и параметрите на тоталната криза. Трудно ни е след 4 години след управление, ненадминато в създаването на паралелна реалност, различна от тази на хората, продължи соцлидерът.
Този цирк е неуместен за първия ден. Има парламентарна практика, която трябва да ви е известна. Така зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова нахока ГЕРБ, че не искат да говорят от парламентарната трибуна при старта на сесията.
Председателят Миков на няколко пъти прикани депутатите от ГЕРБ да направят изказване за началото на сесията, но те не пожелаха. Дори лидерът на ДПС Лютви Местан ги провокира, че неговите депутати са по-малко от тези на ГЕРБ и в ДПС си знаят тежестта.

"Досега не е било група да бяга от ангажимента си. След като ГЕРБ се отказват от възможността си да кажат на избирателите си какво ще правят през тази сесия, предлагам да започнем със седмичната програма. Явно в ГЕРБ има страх и неспособност да приемат отговорността като най-голяма парламентарна група", каза Манолова.

На трибуната изскочи зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева. "Моля да не обръщате внимание на изговореното от Мая Манолова, то не съответства с начина на формиране на управлението в България. Няма как да искате опозицията да ви направи управленченската рамка на тази сесия. Трябва да се чуят парламентарните групи, които подкрепят кабинета "Орешарски". Моля да не се използват думи като цирк", каза заместничката на Борисов в парламентарната група на ГЕРБ.

Протестиращи неуспешно се опитаха да блокират трафика пред парламента
Протестиращи пред Народното събрание се опитаха да блокират движението, заставайки на платното в посока към Софийския университет.
Полицаите се намесиха и ги избутаха пред Паметника на Цар Освободител.
Към момента протестиращите са около 80 души. Полицейското присъствие в района остава засилено.
Междувременно около 10-ина протестиращи са се събрали до храм-паметник „Александър Невски”, предаде "Фокус”. Те носят български знамена.
Като цяло присъствието на полиция около парламента и прилежащите площи е осезаемо. Силите на реда са разположени около храм-паметника, около кръстовището на бул. „Васил Левски” и ул. „Оборище”, по бул. „Княз Александър Дондуков”.
Движението в района се осъществява нормално.