вторник, 21 януари 2014 г.

Вижте „Законът на диктатурата“, който взриви Украйна

Въпреки опитите на протестиращи и опозиция да спрат тиража на „Украйна днес“, тази сутрин
вестникът на властта обнародва официално приетите на 16 януари промени, станали известни като „Закона на диктатурата“.

Именно тези текстове доведоха до ескалация на напрежението в Киев през последните дни. Опитът за натиск върху демонстрантите се прокарва в текстовете от закона на Украйна за съдебната система и статута на съдиите и процесуалните закони, касаещи допълнителните мерки за защита сигурността на гражданите.

Наред с текстове, защитаващи сигурността и работата на съдиите и служителите в съдебната система, депутатите са прокарали и изменения, които оправдават натиска на протестиращите.

Един от спорните моменти в закона гласи следното:

„Лице, управляващо МПС, в колона от над пет коли, което не е съгласувало действията си с Министерството на вътрешните работи и по този начин води до затрудняване на трафика, се наказва с глоба от 40 минимални работни заплати или лишаване от право да управлява МПС за период между една и две години“.

Този закон, макар на пръв поглед да не касае демонстрациите, се отнася пряко до една от формите на недоволство на украинците. Откакто започнаха протестите, около жилищата на властта с автомобилите си „патрулират“ протестиращи. След тези промени се оказва обаче, че те ще трябва да съгласуват действията си с вътрешното ведомството, откъдето най-вероятно ще получат забрана.

Няколко текста затягат режима за организиране и провеждане на митинги, както и санкциите за нарушения.

„При нарушаване на реда за организиране и провеждане на събрания, митинги, манифестации и демонстрации (...) се наказва с глоба в размер на 100-200 минимални работни заплати или административен арест за срок до десет дни“.

Наказание между 150 и 200 минимални заплати или 15-дневен арест се предвиждат за хората, които „участват в срещи, митинги, улични шествия, демонстрации и други публични събития с маска, каска или какъвто и да е камуфлаж, който пречи участниците да бъдат разпознати“.

Същото наказание е предвидено и за хората „които носят на събития пиротехника (осветление, сигнализация и пр.), оръжия, специални срещи за самозащита, съоръжения, заредени със сълзотворен газ, експлозиви или леснозапалими вещества, специално разработени за протеста предмети, предназначени за извършването на нападения“.

С промените си управляваща партия забранява и униформите по протестите.

С глоба между 150 и 200 минимални заплати или 15-дневен арест ще бъдат наказвани и протестиращите, които без разрешение на вътрешното министерство се обличат в камуфлаж или с каквито и да е униформи, наподобяващи военни екипи.

Властта посяга и на спонтанните форми на протест, като забранява „всякакви инсталации без разрешение на вътрешното министерство, поставени за провеждане на срещи, улични шествия или демонстрации“. За нарушения на този регламент се предвиждат глоби между 250 и 300 минимални заплати или 15-дневен арест.

Промените въвеждат особено тежко наказание от до пет години затвор за хората, блокиращи достъпа до държавни институции и общинските сдружения, с което пречат на работата им.

В закона се добавя и нов член, регламентиращ последиците от клевета. Специално място е отредено и за общуването в интернет:

За „клевет в продукт, който се показва публично, по медиите или в интернет“ са предвидени глоби между 50 и 300 минимални заплати, общественополезен труд от 150-240 часа или пробация за една година.