петък, 24 януари 2014 г.

Киев гори! Видео на живо

Барикади, огньове и масови протестни акции се виждат из центъра на Киев. Недоволството е обхванало не само столицата, а и други градове в страната, като превзетите или атакувани сгради на областни администрации са поне шест.В Киев напрежението доведе до затваряне на банките в центъра и усилване на охраната им. В страната вече има и инфлация, като курсът на местната валута пада сериозно. Местните издания твърдят, че един депутат от управляващата партия на регионите вече е напуснал парламентарната група, а други се канят да го направят.
След като преговорите късно в четвъртък се провалиха, денят в Киев започна с пореден протест и едно превзето министерство - на земеделието. Това е десетата окупирана сграда в страната.
„Революцията трябва да се разширява във всички посоки, затова превзехме тази чудесна сграда за нуждите на нашия революционен народ”, казва пред bTV Александър Моисеенко.
Плановете на опозицията са да използва сградата за казарма за бързо реагиране, защото се намира на метри от Mайдана. Там ще бъдат настанени около 2-3 хиляди души, които искат щурмът да продължи.
И докато част от хората се колебаят да изберат ли пътя на преговорите, протестиращите
продължават настъплението си към правителствените сгради. За да не ги виждат спецчастите, те изгарят всичко по пътя си - гуми, дървета, пейки, цели автомобили.
Противопоставянето между хората и правителството продължава. Част от тях твърдят, че няма да си тръгнат от тук до подаването на оставка. Въпреки призивите на Кличко и останалите опозиционни лидери за мирни преговори, скорост набират радикалните идеи.
„Трябва да разширим плацдарма на борбата срещу вредното правителство и да вървим напред. Беркут хващат нашите хора, издевателстват над тях, утре ще го правят с нашите деца и жени. Те дори късат ушите на нашите хора и ги взимат като трофеи”, обяснява Олег Ляшко.
В момента три барикади разделят протестиращите от бойците на Беркут. В ничията земя един човек се опитва да ги помири. „Аз съм тук, за да помогна за мира. Защото всеки от тези хора от двете страни на барикадата има нужда от мир. Само, когато има мир, е възможен и диалог. Ако няма мир, ние просто ще се избиваме един друг, а това е неправилно и аз като свещеник съм призван да съм тук с хората”, обяснява отец Вячеслав.
Властта от своя страна започна да дава заден за приетите на 16 януари скандални законодателни текстове, които предвиждат строги санкции за протестиращите и амнистиране на спец частите, които ги атакуваха. Очаква се мерките да бъдат отменени на извънредно заседание на украинската Рада на 28 януари.
Днес протестиращите проведоха и акция в памет на загиналите по време на протестите. Стотици червени свещи бяха наредени в снега като знак на уважение и памет за застреляните на правителствената улица, както и за тези, които все още са ранени или в неизвестност.

ВИДЕО НА ЖИВО